Børn er ikke almindelige avislæsere

Børneavisen går glip af 800.000 kroner i moms og portostøtte, fordi ToldSkat vurderer, at avisen ikke henvender sig til en almen kreds af læsere. Børnerådet har bedt skatteministeren om en forklaring

Hver anden uge bringer Børneavisen nyheder skrevet i et børnevenligt sprog til 25.000 læsere fordelt over hele landet. Men i modsætning til andre aviser er Børneavisen ikke længere fritaget for at betale moms af sit bladsalg. Dermed kan den heller ikke få portostøtte. Det koster Børneavisen 800.000 kroner om året.

"Vi er det eneste medie, der bringer rigtige nyheder til børn. Vi skriver ikke bare om, at nu er der kommet en ny Peter Plys-bog, men skriver om elevråd og andre relevante emner for børn. ToldSkat har stukket en kile ind mellem os og læserne," siger

Niels Gade, der er formand for Den

Selvejende Institution Børneavisen.

Afgørelsen bliver svær at leve med for Børneavisen, men Niels Gade undrer sig først og fremmest over begrundelsen for afslaget om momsfritagelse. ToldSkats argument er, at avisen "i det væsentlige ikke henvender sig til en videre almen kreds af læsere."

"ToldSkat bruger alene alderen på vores læsere som argument for, at vi ikke skal kunne kommunikere med dem på et seriøst plan. Det er diskrimination," mener Niels Gade, der til hverdag er pædagog i skolefritidsordningen på Mårslet Skole syd for Århus.

Niels Gade sammenligner Børneavisen med de mange lokalaviser, der er fritaget for moms.

"Mens vi er landsdækkende, bliver lokalaviser ikke læst andre steder end i deres lokalområder. Jeg har svært ved at se, hvilken "almen" kreds af læsere de så har," siger Børneavisens formand.



Børnerådet protesterer. Afslaget på Børneavisens ansøgning om momsfritagelse er ikke udtryk for aldersdiskrimination, mener kontorchef Else Veggerby fra Told- og Skattestyrelsen.

"Vi skal alene vurdere, om en avis lever op til kriterierne for at blive fritaget for moms, og ét af dem er, at den skal henvende sig til en videre almen kreds af læsere. Det gør Børneavisen ikke, fordi den afgrænser sig til at have børn som målgruppe," siger Else Veggerby.

ToldSkat tager ikke hensyn til, om andre - for eksempel fagfolk, læserne og bladudgiveren selv - vurderer, at Børneavisen er en avis.

"Vi tager alene udgangspunkt i bestemmelserne om momsfritagelse. Hvis man henvender sig til en speciel gruppe borgere, er det svært at blive fritaget for at betale moms," konkluderer Else Veggerby.

Børneavisen har bedt skatteminister Svend Erik Hovmand (V) og medlemmerne af skatteudvalget forklare, hvad de opfatter som en bred almen gruppe. Det samme har Børnerådet gjort.

"Det er en søgt forklaring, at børn og unge skulle være en særlig gruppe. Det eneste særlige ved dem er, at de er mellem 8 og 18 år, ligesom voksne kendetegnes ved at være fra 18 år og opefter. Derfor bør Børneavisen vurderes som alle andre aviser," siger Børnerådets formand, Klaus Wilmann.

Danmark har med FN's Børnekonvention forpligtet sig til at sørge for, at børn har adgang til massemedier og informationer. Men det bliver svært at leve op til med afgørelsen fra ToldSkat, mener Klaus Wilmann.

"Konventionen kræver, at medierne tager børn alvorligt. Det er en vanskelig opgave, som fortjener al den støtte, den kan få. Vi skal have udviklet seriøse journalistiske arbejdsmetoder, så budskaberne til børn ikke bliver overfladiske. Ikke mange giver sig i kast med at eksperimentere med nyheder for børn, blandt andet fordi de økonomiske muligheder er beskedne. ToldSkat har ikke gjort det lettere," siger han.



Børneavisen overlever. Kontorchef Else Veggerby fra Told- og Skattestyrelsen har ikke lagt mærke til, at andre aviser ikke kan læses af børn.

Ideen til Børneavisen opstod netop, fordi en 11-årig pige fra skolefritidsordningen på Mårslet Skole spurgte, hvorfor der ikke fandtes en avis til børn. Som mange andre børn ville hun gerne følge med i nyhederne, men hun kunne ikke forstå de voksnes aviser.

Til oktober er det ti år siden, at den første Børneavis kom på gaden. Selv om afgørelsen fra ToldSkat gør det sværere at få avisen til at løbe rundt, overlever den, forsikrer Niels Gade.

"Vi kan ikke spare os ud af problemet. I stedet vil vi vokse os ud af det. Vi har 600.000 potentielle læsere, så det bør kunne lade sig gøre at øge oplaget," siger han. l



I dag har Børneavisen 7.500 abonnenter. Ud over børn læses avisen også af lærere, pædagoger og af voksne, som ikke læser så godt.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.