Anders sætter gang i børnene

I anledning af Sangens År er alle daginstitutioner inviteret til fællessang den 25. september. Idémanden bag, pædagog Anders Christian Enevoldsen, synger med børn hver eneste dag. Han kan ikke lade være.

Lyden af klap, skrål og sang skyller over hegnet og ud på den rolige sidegade i Brønshøj. Støjen får et par ældre kvindelige forbipasserende til at kaste et hurtigt blik ind over hegnet. Men derudover lader de sig ikke mærke af spektaklet.



De aldrende kvinder har formentlig vænnet sig til larmen. For den gule murstensbygning inde bag hegnet danner ramme om Børnehuset Gemmet, og bygningen har været brugt som daginstitution i 80 år. Omgivelserne har således haft god tid til at vænne sig til lydene fra børnehusets legeplads.



Sangen ledes af pædagog Anders Chr. Enevoldsen og 'støttepædagogen' Roland. De bliver akkompagneret af en snes børn, som har travlt med at hoppe i takt til sangens rytme.

"Vi vil ha' sommer, hvor solen skinner," synger Anders, mens han tæsker løs på Roland, som spytter rytmer ud. Roland er et keyboard, og udtrykket 'støttepædagog' følger Anders altid op med et skævt smil.

Lederen af institutionen, Merete Grave, kommer rundt om hjørnet og støder til optoget på legepladsen. Anders får lynhurtigt inspiration til sangens næste linie.



"Vores leder er skøn og lillaaaaaaaa," synger han, mens han peger på Meretes lilla bluse. Pludselig afbryder han sig selv midt i den lange a-lyd.

"Den er da lilla, ikke?" spørger han. Et enigt børnekor møder ham med et jooooooooo-råb.



Sangens år også for de mindste. Engagementet hos Anders Chr. Enevoldsen er ikke til at tage fejl af. Det er også det engagement, der har været drivkraften bag arbejdet med en landsdækkende sangdag for alle nul-seksårige i Danmark.



I Børnehuset Gemmet har man børn i alderen fra nul til seks år. Anders Chr. Enevoldsen mente, at netop den aldersgruppe blev overset i det stort opsatte projekt Sangens År, som skulle henvende sig til børn og unge.

"Børnehaverne var næsten ikke nævnt. Det kunne jeg overhovedet ikke forstå. De mest syngende folk i Danmark er jo os i daginstitutionerne," fortæller han.



Derfor tog han kontakt til Sangens Års sekretariat og spurgte, om det ikke var muligt at markere Sangens År blandt de alleryngste også. I sekretariatet var man vilde med ideen, og da bolden først rullede, meldte flere inspiratorer sig hurtigt under fanerne.



Sang giver nærvær. Selv om næppe alle institutioner har en så sangbegejstret pædagog som Anders Chr. Enevoldsen, så har musik og fællessang en vigtig plads i langt de fleste daginstitutioner. Det fortæller Anne-Mette Riis, som er underviser i elementær musikopdragelse ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.



Hun er også engageret i Sangens År og er glad for, at så mange institutioner benytter sig af for eksempel fællessang i deres pædagogiske virke. Sang og musik kan være med til at styrke børnene.

"Det har stor betydning for børnenes sansemotoriske udvikling. Samtidig styrkes den følelsesmæssige, sproglige og sociale udvikling, når børn er med i et musikalsk fællesskab," fortæller hun.



Anne-Mette Riis påpeger, at sangens følelsesmæssige udtryk skaber nærvær mellem børn og pædagoger. Dette gælder ikke bare fællessang, men også de spontane sange, som pædagogerne synger med børnene, eller som børnene selv finder på.

Netop den spontane sang er ifølge Anne-Mette Riis interessant. Den har nemlig en særlig effekt på børn.

"Når man synger med børn om de ting, de laver, giver det børnene en øget bevidsthed," fortæller hun.



Dette sker, ifølge Anne-Mette Riis, blandt andet, fordi sang som kommunikationsform appellerer anderledes til børn end tale.

"Sangen appellerer til børn på en speciel, mere følelsesmæssig måde, end talen gør det. Samtidig understøtter den spontane sang barnets egen rytme," påpeger hun.



Kan slet ikke lade være. Tilbage i Brønshøj er vi rykket væk fra børnelarmen ind på kontoret. Anders Chr. Enevoldsen har skiftet sangen ud med tale, men engagementet er stadig det samme.

Efter 14 år som souschef indså han, at han befandt sig bedre med 'bare' at være pædagog, hvor han kunne bruge al sin tid blandt børnene, og hvor musikken, som han er så bidt af, kunne få frit spil.



"Sangene opstår som regel spontant. Jeg kan simpelthen ikke lade være," siger Anders og fortæller, at han og børnene laver sange om næsten alt, hvad der foregår i børnehaven.

Herefter giver han adskillige eksempler på vers om blandt andet skovture, bagere og regnorme. Imens han synger, knipser han ivrigt rytmen. Hertil tager han ikke bare fingrene, men hele kroppen til hjælp.

Som han sidder der og rokker, ser stolen underligt malplaceret ud under ham. Den er ikke skabt til en mand med så meget rytme i sig.



Det handler om at turde. Mens Anders Chr. Enevoldsen sidder på kontoret og fortæller, er det reglen snarere end undtagelsen, at et pludseligt indfald får ham til at afbryde sig selv og give snakken en ny drejning. Det er tydeligt, at lederen Merete Grave skal holde tungen lige i munden for at kunne følge med i Anders' sprudlende tankestrøm.

Men indfaldene, afbrydelserne og de skæve ideer gør netop Anders til den, han er. Og det er Merete Grave glad for.



"Anders sætter virkelig gang i børnene. Og i os andre pædagoger. Det kan vi godt have brug for. Nogle gange tror jeg, pædagoger er lidt generte og måske føler, at de udleverer sig selv. Det kan hurtigt blive en negativ cirkel," siger hun.



Anders nikker. Denne gang i et lavere tempo end normalt. Kroppen er lagt 'på hylden' for en kort bemærkning, og han sidder nu helt roligt.

"Det handler om at turde. Det er helt ok at synge falsk. Børnene er jo ligeglade. Pædagoger skal lære, at det ikke nødvendigvis behøver at være så fint. Det må gerne bare være noget enkelt og nært. Det kan børnene også forholde sig til," siger han.



Merete Grave nikker. Der er et øjebliks stilhed, inden hun tager over.

"Det er også det, vi lægger vægt på med Små Synger Sammen. Det skal ikke være én stor, flot koncert et eller andet bestemt sted. Det skal foregå i alle daginstitutionerne, så børnene rigtig kan være med," siger hun. Anders brummer anerkendende. Hans blik vandrer gennem vinduet ud på legepladsen, som nu ligger tom hen. Roland er pakket væk, og børnene er gået ind for at spise deres madpakker. Og for at hilse på akvariets nyeste fisk, den store sugemalle, som selvfølgelig også har fået sin egen sang.





Små Synger sammen

På initiativ af komponist og dirigent Michael Bojesen er 2008 blevet udnævnt som Sangens År. Torsdag den 25. september afholdes arrangementet 'Små Synger Sammen' for at markere de små børns sangdag. Alle dagplejere og daginstitutioner for de nul-seksårige er inviteret til at deltage i forskellige større eller mindre sangarrangementer rundt om i landet.

Læs mere på www.sangensaar.dk, hvor du også kan finde teksten til 'Små Synger Sammen's egen sang.





Gode råd til generte sangere



Vær ikke bange for at synge falsk. Børnene fokuserer på selve sangen og dit engagement.



Syng af og til små beskeder til børnene i stedet for at sige dem. Sang vækker opmærksomhed på en anden, måde end tale gør.



Syng om muligt i samme toneleje som børnene. Det gør det nemmere for dem at synge med.

Fra pædagog Anders Chr. Enevoldsen

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.