Afskedsgaven over dem alle. Lea fik massage og makeover af forældrene
Afskedsgaven over dem alle. Lea fik massage og makeover af forældrene
En hjemmemalet kaffekop, en æske chokolade eller et bevægende takkekort. Det plejer at være den slags gaver, pædagoger får, når børn og forældre tager afsked med institution og pædagoger.
For pædagog Lea Jensen var det dog en noget anden oplevelse, der ventede hende, da hun skulle sige farvel til en 3. klasse, som stoppede i SFO’en i Solrød, efter at Lea Jensen havde kendt dem siden 0. klasse.
»Det hele startede på arbejdet. Min chef gav mig et brev fra en forælder, og jeg troede, det var en tegning fra et af børnene,« husker Lea Jensen.
Stor var hendes forundring derfor, da hun åbnede brevet og læste den korte besked:
’Hej Lea, nu skal du gå ud på stien’.
Udenfor SFO’en ventede en forælder med en Christianiacykel og et skilt med hendes navn, og Lea Jensen blev bedt om at sætte sig op i cyklen. Uden at afsløre, hvad der skulle ske, kørte forælderen hende til det nærliggende butikscenter og satte hende af foran en massageklinik.
Her arbejdede en af de andre forældre, som tog imod Lea og gav hende en times massage. Behandlingen sluttede med, at hun fik endnu et brev med beskeden om at gå hen til en tøjbutik.
»Da jeg fandt butikken, sagde ekspedienten: ’Nu skal du klædes på’. Og så fik jeg nyt tøj fra top til tå,« fortæller Lea Jensen.
Flere overraskelser. I et nyt brev fik Lea Jensen at vide, at hun skulle på tapasrestaurant. Her fandt hun sin kollega ventende på hende.
»Vi spiste frokost, og så gav hun mig endnu et brev. Her stod, at jeg skulle gå hen til frisøren, hvor jeg fik sat hår. Bagefter skulle jeg gå i Matas, hvor der også arbejdede en forælder, som lagde makeup på mig,« siger pædagogen.
Efter at være blevet forkælet i timevis ventede der Lea Jensen endnu en overraskelse, for nu kom en hvid Audi pyntet med slør kørende ind i Solrød Center. Chaufføren var også forælder til et af børnene fra 3. klasse, og Lea Jensen blev kørt tilbage til skolen, hvor der var rullet rød løber ud.
Pædagogen blev ført ind i salen, hvor alle forældre og børn var samlet. De plantede hende på en stol midt i lokalet og viste hende en film med billeder, de havde samlet fra hendes oplevelser med børnene.
»Og så kom børnene et efter et og gav mig en rose, imens jeg tudede og tudede. Og det var lige, hvad de havde håbet på,« griner Lea Jensen.
Alle havde taget en ret med til fællesspisning – undtagen den stærkt overraskede pædagog, naturligvis – og nu stod den på mad og hygge. Lea Jensen kunne slappe lidt af og nyde en Lea-øl, som en af forældrene havde brygget til lejligheden og forsynet med etiketter med hendes billede på.
»Det var en fuldstændig vild oplevelse. Der gik nogle dage, før jeg rigtigt kunne sluge det. Jeg kunne ikke sove om natten, for det hele havde været så overvældende, at jeg slet ikke kunne få ro i kroppen. Tænk at få så mange oplevelser og så meget kærlighed på én gang,« siger Lea Jensen, der ikke synes, at hun opførte sig anderledes over for netop de børn end andre.
»Men vi var en lille SFO, hvor børn, forældre og pædagoger var meget tætte, og hvor samarbejdet var helt i top. Jeg ser stadig mange af børnene, og af og til kommer en af dem på besøg på mit nuværende arbejde,« fortæller Lea Jensen.
Hjemmegjort. At Lea Jensens historie er usædvanlig, bliver man bekræftet i, når man på Facebook læser svarene til en pædagog, der har spurgt til afskedsgaver fra børn og forældre. Her fortæller de fleste, at de har fået kreative gaver, når børnene skal tage afsked med deres pædagoger og tage hul på et nyt kapitel af deres liv.
’Da jeg stoppede i en SFO for nogle år siden, fik jeg en masse små, finurlige, selvlavede ting af børnene, som stadig pynter i vindueskarmen hjemme hos mig’, beretter en pædagog, mens en anden var glad for en personlig hilsen:
’Jeg fik et helt særligt brev fra tre drenge, da jeg stoppede på deres skole i juni sidste år. Det hænger stadig fremme som et godt minde’, fortæller pædagogen.
Andre foretrækker at få en æske chokolade eller en buket blomster. Der er dog også pædagoger, som ikke ønsker at få gaver af børnene eller deres forældre.
’Vi passer jo bare vores arbejde. Hvorfor skal vi have gaver,’ spørger en pædagog, mens andre fremhæver, at de ikke må modtage gaver.
Chokolade er okay. Ifølge Personalestyrelsens vejledning ’God adfærd i det offentlige’ må eksempelvis en pædagog ansat i en kommunal institution gerne modtage en ’sædvanlig lejlighedsgave’ i forbindelse med et jubilæum eller en afsked.
Der kan dog være retningslinjer i den enkelte kommune med andre regler.
I BUPL’s Lederforening mener formand Eva Munck ikke, at der er noget i vejen for at modtage en æske chokolade eller en buket blomster i afskedsgave. Men i stedet for at fremhæve den enkelte pædagog bør gaven tilfalde hele institutionen, synes hun.
»Vil man som forældre fremhæve en pædagog, kan det gøres i et tilhørende kort. Dog er det vigtigt at pointere, at institutionens samlede personale er med til at skabe kvaliteten, også når en familie oplever en tæt kontakt med eksempelvis deres kontakt- eller primærpædagog,« siger Eva Munck.
Hun opfordrer den enkelte institution til at drøfte spørgsmålet om gaver med forældrebestyrelsen.
»Forældrebestyrelserne vil være oplagte at inddrage i forhold til at udarbejde lokale retningslinjer,« mener Eva Munck.
Det siger reglerne
Som udgangspunkt må offentligt ansatte ikke modtage gaver fra borgere eller virksomheder i forbindelse med deres arbejde.
I visse situationer, fx ved jubilæer eller afskedsarrangementer, kan en offentligt ansat modtage ’sædvanlige lejlighedsgaver’.
Den enkelte kommune kan derudover have særlige retningslinjer for gaver til medarbejderne.
Moderniseringsstyrelsen har netop sendt en revideret udgave af vejledningen i offentlig høring.
Kilde: ’God adfærd i det offentlige’, Personalestyrelsen.
Får flest hjemmelavede gaver
Selvgjort er velgjort, når det gælder børns og forældres gaver til pædagoger. Det bliver tydeligt, når man følger med i svarene på flere Facebook-debatter, hvor pædagoger har svaret på spørgsmålet:
Hvad har du fået i afskedsgave?
Hjemmelavede/kreative gaver 35,2 %
Brev eller personlig hilsen 18,4 %
Design/brugskunst 14,4 %
Chokolade/vin/creme mv. 12,8 %
Træ, planter, løg 9,6 %
Smykker 4,8 %
Oplevelser 4,0 %
Bog 0,8 %
Her gik gaven over stregen
Offentligt ansatte har de seneste år været en del i medierne med støre sager om gaver, der var en del eller meget for store. Læs om tre af de største sager her.
De fik billige iPads og kameraer
Atea-sagen, der kaldes danmarkshistoriens største bestikkelsessag, drejer sig om offentligt ansatte, der har fået særdeles lukrative aftaler om eksempelvis iPads eller kameraudstyr gennem it-virksomheden Atea.
Sagen begyndte i februar 2015, hvor Region Sjælland sendte en it-kontrakt på 500 millioner kroner i udbud, som de to it-leverandører Atea og 3A-it kæmpede om at få i hus. I første omgang løb 3A-it med sejren, men Atea klagede over afgørelsen, og senere samme år besluttede Region Sjælland sig for at annullere udbuddet. Kort tid efter anholdt politiet 13 personer med tilknytning til Atea og Region
Sjælland med mistanke om, at der havde været bestikkelse involveret, da regionen annullerede udbuddet.
I juni 2016, godt et år efter, bredte sagen sig til andre offentlige myndigheder, da Bagmandspolitiet anholdt yderligere 27 personer med tilknytning til blandt andet Udenrigsministeriet, Københavns Kommune og Forsvarets Efterretningstjeneste. I skrivende stund er 22 personer tiltalt i sagen. 6 er dømt, 4 er frikendt.
Betjente på safari og luksusresort
’Under varme himmelstrøg i luksuriøse omgivelser og omgivet af både giraffer og løver nød to nordsjællandske betjente ifølge anklagerne en ferie på rigmanden Karsten Rees regning’.
Sådan indleder Ekstra Bladet sin artikel om betjentene, der er tiltalt for at overtræde straffelovens paragraf 144 om uberettiget at modtage gaver eller andre fordele i forbindelse med deres offentlige tjeneste.
Politikfolkene fik ifølge anklageskriftet i 2015 et gratis ophold på Karen Blixen Camp i Kenya samt et ophold på Bluebay Beach Resort på Zanzibar i Tanzania. I alt løber oplevelserne ifølge anklagemyndigheden op i en værdi på 26.600 kroner.
De to betjente efterforskede året inden en sag, hvor Karsten Ree var sigtet for menneskehandel. Politiet frafaldt sigtelsen og opgav sagen.
Embedsmænd tog ledsagere med til fest på fortet
Det er ikke i orden som offentligt ansat at tage en ledsager med til et arrangement, man deltager i på grund af sit arbejde. Sådan lød meldingen fra Folketingets Ombudsmand til Kulturministeriet og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme i marts 2015.
Anledningen var, at tre embedsmænd havde fået fribilletter til en jubilæumsfest for P3, fordi radiokanalen havde lejet Trekronerfortet, en af styrelsens ejendomme, til at holde festen i.
Medarbejderne deltog ifølge myndighederne, fordi de skulle føre tilsyn med, at lejekontrakten blev overholdt, og for at få nye idéer til at bruge fortet. Og den begrundelse er ifølge ombudsmanden god nok – hvis man lader sin ledsager blive hjemme.
’Det skaber uklarhed om formålet med medarbejdernes deltagelse, og det efterlader let indtryk af en uberettiget gave, at ledsagerne gratis deltager i et arrangement, som andre betaler for at være med til,’ hedder det blandt andet i ombudsmandens udtalelse.
Udtalelsen medførte, at Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme reviderede sin gavepolitik.
Kilder: dr.dk, politiken.dk, ombudsmanden.dk, Ekstra Bladet, tv2.dk.