Guide til opfinderpædagoger: Hvad er dit næste bedste skridt?

Anne Kirketerp står bag skubmetoden – en pædagogik og didaktik, som handler om, hvordan mennesker kan handle på deres drømme og ideer. Her får du hendes bedste råd til at tage de første svære skridt fra tanke til handling, når du vil give dine ideer liv.
Foto af Karen Sieling af Jeppe Carlsen
Pædagog Karen Sieling i hendes kreative værksted Frirum Lab.
1

Få succeser og ikke nederlag

Overordnet handler det om at høste succeser gennem forskellige strategier. Anne Kirketerp har uddannet tusindvis af mennesker i sin teori, og den strategi, de fleste husker, er strategien ’næste bedste skridt’, fortæller hun.  

Når du oplever, at noget er for svært, eller når du siger til dig selv, at det her kan du ikke finde ud af, så har du taget et for stort skridt. Det fører til oplevelsen af nederlag frem for succes. 

”Den vigtigste og største forandrer er oplevelsen af at bryde alle handlinger ned i små, overskuelige skridt. Der er altid ét næste bedste skridt, som folk kan tage,” siger hun. 

2

Tag små skridt

Hvad kunne være det næste lille skridt på vejen? Man kan ikke overskue at løbe et helt maraton, men man kan overskue at tage sin løbesko på. Og når man har taget skoene på, kan man måske gå ud ad døren. Når man alligevel står derude, kan man godt gå en tur rundt om huset. 

Snydetricket er at bryde et mål ned i små overskuelige skridt, og hver gang man har udført en handling, får kroppen en succesoplevelse, og så åbner horisonten sig en lille smule på en ny måde. 

3

Start med det, du har kontrol over

Du har altid kontrol over dig selv. For at bryde dine store mål ned i små skridt er der tre spørgsmål, du kan stille dig selv (eller den person, du hjælper og støtter):

 

Spørg dig selv: Hvad kan jeg?

Mange gange tænker man, at først skal jeg blive meget modig eller meget ekstrovert for at handle, men nej. Du er den, du er, og du skal bruge dig og dine særlige forudsætninger og evner. 

 

Hvem kan hjælpe?

Hvem kender jeg lige nu, som jeg kan spørge om hjælp? Man kan også spørge en i sit netværk: Kender du nogen? 

Så får man åbnet en andens person netværk. Man får sat en krog i andre mennesker, og de fleste vil rigtig gerne hjælpe andre.

 

Hvad ved jeg? 

Hvad ved du lige nu? Mange pædagoger tænker, at de skal have et kursus, inden de kan gøre noget, men hvad ved du nok om allerede nu til at starte en lillebitte forandring?

4

Mærk din motivation

Du skal kun handle på det, som du er mest indre motiveret for. Det, som du virkelig gerne vil. 

Mærk, hvad der giver dig energi, og hvad du har lyst til. Selvindsigt og evnen til at reflektere er vigtig for at kunne dyrke det, der fremmer foretagsomhed. 

Alt det, der modsat opleves meningsløst, skal du ikke handle på.

 

Kilde: Anne Kirketerp, psykolog og ph.d., står bag den teori om at udvikle foretagsomhed, som hedder ’foretagsomhedsdidaktik og skubmetoden’. Læs mere på annekirketerp.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.