Enighed: Disse 6 ændringer vil styrke kvaliteten i vores daginstitutioner

Hvis kvaliteten i landets daginstitutioner skal styrkes, kræver det blandt andet bedre normering, højere pædagogandel, mere forberedelsestid, stærkere feedback-kultur og kompetenceudvikling af de pædagogfaglige ledere.
Det er der bred enighed om, viser den nye rapport ’Udviklingsbilledet på daginstitutionsområdet’ fra Tænketanken DEA.
Helt konkret er fire ”aktørgrupper” inden for daginstitutionsområdet – pædagogisk personale, daginstitutionsledere, kommunale chefer og forskere – enige om seks forskellige veje til at styrke kvaliteten i daginstitutionerne (se boks nederst).
BUPL: Rapport giver bedre udgangspunkt ved forhandlingsbordet
Johnny Gaardsdal, faglig sekretær i BUPL og medlem af BUPL’s forretningsudvalg, ser undersøgelsen som et særdeles brugbart redskab i både lokale og nationale forhandlinger om styrkelser af pædagoger og lederes faglige rammer.
”Undersøgelsen viser, at det er overflødigt at bruge tid på at diskutere, om en højere pædagogandel, bedre mulighed for forberedelse og sparring samt faglig ledelse tæt på gavner kvaliteten. For det er der enighed om – også blandt de kommunale chefer. Det betyder, at forhandlinger om vilkårene i daginstitutioner både lokalt og nationalt kan få et langt mere brugbart udgangspunkt,” siger han.
På baggrund af undersøgelsen er det ifølge Johnny Gaardsdal helt oplagt, at regeringen og KL i samarbejde med BUPL laver eksempelvis en national uddannelsesstrategi for at øge pædagogandelen.
Øget faglighed kræver tillid
Hvis man skal udnytte de styrkede rammer, der i undersøgelsen er enighed om, optimalt, kræver det dog tillid, påpeger Johnny Gaardsdal.
”De kommunale chefer bakker i undersøgelsen op om vigtigheden af gode faglige rammer. Men samtidig vil de gerne have en høj grad af styring. Og her er jeg nødt til at sige, at hvis arbejdsgiverne vil have det optimale ud af pædagogernes faglighed, så kræver det en høj grad af tillid til netop pædagogernes faglige vurderinger,” siger han.