Taxameterordning; Svært for svage børn at komme ind i varmen

Børnefamilierne skal have hjælp til at få hverdagen til at hænge sammen, lød meldingen i sidste uge fra socialminister Henriette Kjær (K). Hun foreslår bl.a en taxameterordning, hvor forældre kun skal betale for den tid, deres børn bliver passet. Men det kan ramme de svageste, viser undersøgelse fra Århus

Børn fra udsatte familier risikerer at blive ladt i stikken, hvis deres vuggestue eller børnehave indfører en såkaldte taxameterordning. Det vurderer ihvertfald tre forskere i firmaet UdviklingsForum, der i en rapport har vurderet konsekvenserne af forskellige taxameterordninger.

Opgaven er udført for Århus Kommune, hvor et snævert borgerligt flertal sidste år foreslog at indføre taxameterbetaling i byens institutioner. Et af argumenterne for ordningen var, at århusianske forældre vil tilbringe mere tid derhjemme sammen med deres børn, hvis de fik mulighed for at spare ved at hente børnene tidligere.

Nogenlunde samme argumenter lød i sidste uge fra socialminister Henriette Kjær (K), da hun offentliggjorde en række forslag, som hun mener vil gøre det lettere for børnefamilierne at få hverdagen til at hænge sammen. Et af forslagene var, at forældre kun skal betale for den tid, deres børn er i institutionen.

Men taxameterordningen har også en bagside, påpeger de tre forskere. Blandt andet risikerer børn fra svage hjem at få det endnu sværere. Familier med de laveste indkomster har i reglen en friplads i institutionerne, men familier, der ligger lige over den grænse, risikerer at lade sig friste af muligheden for at spare ved kun at sende børnene i institution på deltid.

"Det kan gøre det sværere for børnene at blive en del af det sociale fællesskab i institutionen," siger den ene af de tre forskere, cand. pæd. Søren Gundelach.



Stress både ude og hjemme. Han vurderer, at livet som deltids-institutionsbarn vil ramme vuggestuebørn hårdest:

"Man kan frygte, at de vil få svært ved at følge institutionens rytme. In stitutionen er jo gearet til at tage imod på visse tidsunkter, mens gruppen på andre tidspunkter lukker sig om sig selv. Et barn, der i forvejen måske er lidt forpjusket, kan risikerere at blive mere forvirret, hvis denne form for "ro, renlighed og regelmæssighed" ikke er tilstede. Også kontakten til de voksne i vuggestuen kan blive vanskeligere. Måske skal barnet vækkes midt under middagssøvnen for at blive hentet eller blive afleveret mens de andre sidder og spiser frugt."

For børnehavebørnene er det nok så meget forholdet til de andre børn på stuen, der risikerer at lide skade, hvis et barn er tvunget til at falde ind og ud af gruppen, mener Søren Gundelach.

"Børnehavebørn skal være kompetente for at kunne koble sig på en gruppe. For nogle vil det ikke være et problem. Men man kan frygte, at det kan blive svært for et barn, der i forvejen er lidt forpjusket og har svært ved at omgås andre børn socialt. Sådan et barn kan få svært ved at blive fuldt ud "regnet" i gruppen," forklarer han.

Det er ikke kun i vuggestuen eller børnehaven, at visse børn risikerer at skulle betale en pris for taxameter-princippet. Også derhjemme riskerer barnet at få det sværere, hedder det i rapporten fra UdviklingsForum.

Årsagen er igen, at familier, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, måske lader sig friste til at holde børnene mere hjemme. Det kan betyde, at familiens hverdag bliver mere presset, og at børnene derfor risikerer at blive udsat for yderligere stress.



Henriette Kjærs forslag

Socialministeriet har udarbejdet et idékatalog med forbedringer af børnefamiliernes liv i Danmark. Pluk fra kataloget: De sidste 21 kommuner, som endnu ikke har pasningsgaranti efter seks måneder, skal have det. Mere kvalitet i daginstitutionerne, for eksempel i form af pædagogiske læreplaner. Bedre hjælp til forældrene, når de små er syge - eventuelt i form af offentligt betalte babysittere. Flere omsorgsdage - også en hjælp, når børnene er syge. Betaling efter behov i daginstitutionerne - et incitament til, at børnene tilbringer mindre tid i institution. En central barselsfond, som især skal være en hjælp til arbejdspladser med mange kvinder.



Taxameterordning i Århus

Et snævert borgerligt flertal i Århus Byråd foreslog sidste år at indføre taxameterordningen i byens institutioner. Forslaget blev mødt med kraftig kritik fra oppositionen med S og SF i spidsen. I løbet af efteråret døede debatten ud. Blandt andet efter at kommunens beregninger havde vist, at ordningen ville koste kommunen dyrt, hvis ikke taksterne skulle stige.

Afhængig af, hvordan ordningen skulle skrues sammen, ville den koste kommunen mellem 16,9 og 43,5 millioner kroner i faldende forældrebetaling. Mulighederne for at få ekstra børn ind i institutionerne vurderede kommunens egne folk som begrænset, fordi der midt på dagen som oftest vil være fuld belægning. De timer, hvor der bliver ledigt, fordi "deltidsbørnene" ikke er i institutionen, vil typisk ligge sidst og først på dagen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.