-
Byd dig til som TR i forandringsprocessen
Som tillidsvalgt bliver du ikke nødvendigvis involveret i forandringsprocessen fra start. Hvis ikke du bliver budt ind, må du selv byde dig til.
Du kan nemlig hjælpe med at sikre trivslen blandt dine kollegaer under forandringen, og det er væsentlig både for dine kolleger og for, at en organisationsændring kan lykkes.
-
Hav fokus på meningsfulde arbejdsfællesskaber
Ved struktur- og organisationsændringer er det vigtigt, at den valgte model understøtter det, vi kalder meningsfulde arbejdsfællesskaber. For pædagoger (og deres leder) skal kunne løse de pædagogiske opgaver bedst muligt.
For medlemmers arbejdsglæde og trivsel er det afgørende, at de får arbejdsfællesskaber, der giver mening for den opgave, de skal løse. En model er ikke nødvendigvis bedre end den anden, men den valgte model skal tage højde for det pædagogiske arbejdsfællesskab.
-
Få medarbejdere inddraget i proces og planlægning
Inddragelse er det vigtigste for trivsel og for at lykkes med ændringer og nye tiltag.
TR skal insistere på, at hun eller han selv og medlemmerne bliver inddraget og hørt. Igen for, at der bliver tale om meningsfulde arbejdsfællesskaber.
Inddragelsen skal også tage højde for, at der er behov for tid og rum, hvor kollegerne kan diskutere organisationsændringen og dens konsekvenser – for den enkelte, for kollegerne og for organisationen, og dermed få vendt de tanker og bekymringer, I har om den nye situation.
-
Følelsesmæssige reaktioner på forandringer
Skab respekt om og få tid til, at kolleger kan bearbejde de følelser, som en forandringsproces fører med sig. Det kan være følelser som tab af tryghed, faglig identitet, kolleger, relationer og værdsatte arbejdsområder.
Større organisationsændringer tager tid – også til at vende blikket fremad og udvikle nye tanker og løsninger til nye sammenhænge.
Nogle forandringer kan opleves som kærkomne. Men det er helt almindeligt, at der hos mennesker opstår en følelses- og adfærdsmæssig reaktion på de konsekvenser af en forandring, som man ser dem for sig.
-
God kommunikation og inddragelse giver vished
Reaktioner på forandringer kan forstås som en forsvarsmekanisme, der beskytter grupper eller individer imod udefrakommende trusler. Men reaktionerne er altid begrundede på en eller anden vis.
Reaktioner kan være alt fra, at medarbejdere er med på forandringer, at de oplever at være bagud i arbejdet, at de føler sig forvirrede, til at de er imod forandringer eller endda mister tillid til ledelsen.
Er en medarbejder med på forandringer, vil det ofte være med afsæt i god og tilstrækkelig kommunikation og med tid og mulighed for at drøfte konsekvenser og løsninger.
-
Forskellige roller, forskellig viden
Husk, at du og kollegerne har forskellig viden i kraft af jeres roller. Og husk, at du som TR ofte vil være foran kollegerne i både bearbejdning og stillingtagen til processen.
Husk også, at modstand ofte et resultat af for lidt kommunikation eller for lidt inddragelse i planlægning. Det er væsentligt for dig som TR at vide (Kilde: NFA).
Din rolle ved større organisationsændringer kan ligne mellemlederens på den måde, at du også kan være budbringer i processen, og det kan være hårdt arbejde. Brug dine TR-kolleger, din AMR-kollega, din FTR eller lokale fagforeningskonsulent til at sparre med.
-
Brug MED-systemet i samarbejde med FTR og TR-kolleger
MED-systemet er afgørende for medindflydelse og inddragelse. Brug MED – i samarbejde med FTR og dine TR-kolleger. Medarbejderne skal inddrages og høres formelt i MED. Jeres viden og erfaringer og tanker er afgørende for succes med ændringerne.
Det samme gælder for jeres arbejdsmiljø og muligheder for at løse de pædagogiske opgaver. Måske vil der være mulighed for at afgive høring – også her skal du samarbejde med din FTR eller fagforening.
-
Hav kontakt med FTR og lokal fagforening ved organisationsforandringer
FTR og/eller den lokale fagforening vil være dybt engageret, hvis kommunen har planer om, eller er i gang med organisationsændringer. Det gælder især større ændringer i ledelses- og organisationsstrukturen, fx sammenlægninger eller flytning til anden lovgivning.
Du skal ikke stå med det alene – hverken, hvis det kun er din arbejdsplads, der er i spil, eller hvis det blot er foreløbige planer. Sørg for at kontakte FTR eller din lokale fagforening for at få ajourført viden, så du kan orientere dine medlemmer så godt som muligt. Og så I har mulighed for at blive hørt og inddraget i god tid.
-
Materiale til fælles workshop om forandringer
Vil I have inspiration til, hvordan I fx i MED-regi kan gribe fælles møder eller workshopper om den organisationsændringer an?
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har udviklet et struktureret og lettilgængeligt materiale om ”god forandringshåndtering” - find det her.
Materialet gør det muligt at tage forandringsudfordringer i opløbet. Det kan bruges uanset, om I står over for en forandring eller er midt i den. Materialet er målrettet ledere og TR'er og andre med en særlig rolle ved forandringer på arbejdspladsen.