Børnenes egne tanker og oplevelser er guldkorn
Når voksne søger at forstå børns handlinger i håb om at kunne hjælpe dem, sker det, at de gætter forkert. Hvis drengen Villads insisterer på meget voksenkontakt i børnehaven, kan det tolkes som tegn på, at han mangler venner. Men årsagen kan være en helt anden og kræve mere viden.
Eksemplet stammer fra en undersøgelse af pædagogers målrettede arbejde med at få indsigt i børnenes perspektiver, som Danmarks Evalueringsinstitut EVA har lavet.
Brug for at dyrke sin interesse
»Da pædagogerne begyndte at undersøge, hvorfor drengen søgte meget tid med de voksne, fandt de ud af, at han havde brug for at koncentrere sig og nørde med sin interesse for biller, som de andre børn ikke interesserede sig for, men som han kunne dyrke med de voksne eller i sit eget selskab,« forklarer Persille Schwarz, chefkonsulent i EVA, der i en årrække har forsket i børneperspektivet i det pædagogiske arbejde.
Pædagogerne havde hidtil forsøgt at anspore Vilads til at lege mere med de andre børn. Nu kunne de i stedet sætte gang i aktiviteter med plads til ro og fordybelse, som han havde brug for.
En meningsfuld og udviklende hverdag for børnene
Der er meget at vinde ved målrettet at undersøge børns tanker og oplevelser i hverdagen. Indblik i børnenes oplevelser er ikke alene guldkorn i arbejdet med at planlægge en hverdag, som er meningsfuld og udviklende for børnene. De er også vigtige for børnenes selvværd og følelse af at bidrage til fællesskabet. For børn bliver mere deltagende, hvis de oplever, at voksne lytter til dem, viser forskningen.
»Mange tror, at børneperspektiver handler om at spørge børnene, hvad de har lyst til. Men det handler om andet og mere end det. Det handler om at være nysgerrig på, hvad der sker i børnene som mennesker. Hvad og hvordan de oplever det, der sker omkring dem, og hvordan de føler sig set, anerkendt og værdsat. Når børn føler sig mødt med, at deres perspektiver er betydningsfulde, styrker det ofte deres engagement i fællesskabet og lyst til at komme med indspark og idéer,« siger Persille Schwartz.