Vuggestue fra nyt DR-hit: Vi viser, hvad børn og pædagoger kan

Den nye DR-serie 'Børste og vuggestuen' skaber en kobling mellem vuggestuen og hjemmet for små børn og deres forældre. Og så giver den institutionens pædagoger et indblik i deres egen praksis, fortæller lederen.
DR-figuren Børste og et vuggestuebarn
Pindsvinet Børste er en populær figur i DR-universet Minisjang.

Kameraet panorerer hen over en legeplads. Det bevæger sig mod en bygning i gule mursten. Døren går op, og en flok små børn strømmer ud, mens en sang begynder.

”I vuggestuen leger vi hele dagen lang. Børste er med, og nu går vi i gang…..”

Sådan ser indledningen ud, når DR’s nyeste serie på Minisjang, som er for de mindste børn, toner frem på skærmen. 

Serien hedder Børste og vuggestuen. I ni korte afsnit følger vi det tegnede pindsvin Børste, som i hvert afsnit introducerer et dagligdags tema som madpakker, putning eller at gå på legepladsen. 

Men det er kun Børste, der er tegnet. Alt andet viser dele af hverdagen for de mindste i Børnehuset Jorden Rundt i Aarhusforstaden Højbjerg, hvor DR har været på besøg omkring 20 formiddage. 

Giver forældre indblik i børn og pædagogers hverdag

Netop den tætte sammenhæng med hverdagen er en væsentlig grund til at være med i programmet, fortæller pædagogisk leder Christina Pedersen.

”Det er et program, som kan være til gavn for børn i vuggestuealderen. Børnene kan få en kobling mellem vuggestuen og hjemmet ved, at de ser de meget genkendelige aktiviteter,” siger Christina Pedersen og tilføjer, at det også spillede ind, at DR er garant for godt børne-tv.

Sophie Kjærgaard Dyre er redaktør for Minisjang. Hun håber også, at serien kan skabe samtaler i hjemmene.

”Forældre kan mangle indblik i livet i vuggestuen. Vi afleverer børnene og henter dem igen, men vi ser ikke, hvad der sker i mellemtiden, selvom pædagogerne fortæller os det. Med Børste og vuggestuen vil vi give forældre og børn et fælles udgangspunkt for at tale sammen om børnenes hverdag,” siger hun.

Pædagog og børn i vuggestuen Jorden Rundt, som er med i den nye DR-serie 'Børste og vuggestuen'
Den nye DR-serie 'Børste og vuggestuen' viser en lang række hverdagssituationer, som vuggestuebørn kan genkende.

Fik input fra forskere: De yngste kan spejle sig

Det er vigtigt for både pædagogerne og DR, at det er situationer, som i princippet kunne være foregået i alle vuggestuer.

”Det er jo børn, som ikke har så meget sprog til at fortælle om deres dag i vuggestuen. Men her er det genkendeligt, og de kan tænke: Jeg bliver også puttet, eller jeg spiser også madpakke,” siger lederen. 

I forbindelse med programmet har Sophie Kjærgaard Dyre talt med forskere på Aarhus Universitet, som forklarer, at den meget konkrete handling i serien kan hjælpe de små med at huske.

”Små børns hukommelse fungerer på den måde, at hvis man spørger, hvad de har lavet i vuggestuen, kan de sandsynligvis ikke svare på det. Men ser de et afsnit, hvor nogen spiser madpakker, kan de blive mindet om, at det har de også gjort,” siger redaktøren.

Hun tilføjer, at serien også kan bruges af forældre, der endnu ikke har haft børn i en vuggestue. De kan se, hvordan det foregår, når man afleverer, når der er samling, eller børnene skal sove middagslur.

”Der er meget tavs viden. Nogle gange kan man tage for givet, at forældre ved, hvad hverdagen i en vuggestue indeholder. Men det gør de ikke nødvendigvis,” siger hun.

Løfter sløret: Sådan afviger tv-billederne fra virkeligheden

Der er dog nuanceforskelle på det, man ser i tv og den normale hverdag i institutionen, fortæller leder i Jorden Rundt, Christina Pedersen.

”Der er skrællet noget støj væk for bedre at fortælle historien. Ser man tre børn, som leger, vil der normalt være andre børn i baggrunden, men det er der ikke i serien, så fagfolk vil måske tænke, at der er en god normering,” siger hun.

Under optagelserne har der været ekstra vikardækning, så en enkelt pædagog kunne gå fra med en mindre gruppe børn, uden at det gik ud over de andre børn. 

”Det handler ikke om at vise vilkår i vuggestuen, og målgruppen er de helt små, så derfor er det fint, at det afviger en lille smule fra, hvordan vores hverdag ser ud,” siger den pædagogiske leder.

Forældre ser, at deres børn kan selv

Selvom et tv-hold kan fylde i et lokale, har børnene generelt ikke været påvirkede af de hyppige besøg.

”Nogle børn vænnede sig hurtigt til det og blev hurtigt trygge. Andre var mere skeptiske, men generelt legede børnene bare, mens kamerafolkene arbejdede. I den alder stiller de sig ikke an, ligesom børnehavebørn nok ville gøre mere,” fortæller Christina Pedersen.

Efter at serien er blevet tilgængelig på DR, har daginstitutionslederen opdaget endnu en positiv effekt. Hendes nabo har nemlig set den og er imponeret over, hvor meget børnene gør selv.

”Så måske kan serien hjælpe forældre med at få øje på, hvad børnene kan. Det kan give fokus på selvhjulpenhed,” siger hun.

Læs mere om 'Børste og vuggestuen' og se serien på DR.dk.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.