-
Overenskomster er aftaler om løn og vilkår
I Danmark er det overenskomsterne, der regulerer forholdene på det danske arbejdsmarked og dermed din og kollegernes løn og de vilkår, I arbejder under.
En overenskomst er en kollektiv aftale på arbejdsmarkedet mellem en arbejdsgiverorganisation og en lønmodtagerorganisation.
En overenskomst fastlægger blandt andet din og kollegernes løn og lønsystem, arbejdstid, efteruddannelsesmuligheder, pension, opsigelsesregler, løn under barsel og under børns sygdom – og andre vilkår.
-
Gælder for alle ansatte på området
At en overenskomst er en kollektiv aftale betyder, at den er lavet i fællesskab mellem en arbejdsgiverorganisation og en lønmodtagerorganisation, og at den gælder for alle ansatte på området.
En overenskomst indeholder også retten til at vælge en tillidsrepræsentant.
Overenskomster handler ikke om normeringer. Normeringerne er et område, der er reguleret af lovgivning, og hvor de enkelte kommuner skal følge loven om minimumsnormeringer.
-
BUPL forhandler for pædagoger
Det er BUPL, der forhandler overenskomst på pædagogernes vegne. Kommunernes Landsforening (KL) forhandler for kommunerne, der er arbejdsgivere for kommunalt ansatte pædagoger og ledere.
BUPL er medlem af Forhandlingsfællesskabet (FH), der består af mere end 50 faglige organisationer. FH forhandler på tværs af faggrupper de generelle vilkår for ansatte i kommuner og regioner. Det handler fx om emner som generelle lønstigninger eller ferie.
BUPL forhandler selv direkte med KL om de emner, der er særlige for pædagogernes område. Fx pension, seniorbonus, opsigelse, arbejdstid, forberedelsestid for pædagoger og koloniophold.
-
Overenskomster er vigtige i Danmark
I Danmark er det overenskomsterne, der regulerer forholdene på det danske arbejdsmarked.
Det er kun begrænsede dele af et ansættelsesforhold, som er reguleret af lovgivning, fx gennem funktionær- og ferieloven. Her fungerer loven som en slags minimumsregler. Fx aftaler fagforeningerne bedre rammer for ferie og barsel i de kollektive aftaler.
I modsætning til mange andre europæiske lande har Danmark ingen lovgivning om mindsteløn. Det danske system indebærer altså, at lønmodtagerne og arbejdsgiverne aftaler med hinanden, hvordan arbejdsmarkedet indrettes.
-
Overenskomster skal overholdes af begge parter
En overenskomst skal overholdes af både arbejdsgivere og lønmodtagere. For arbejdsgiverne indebærer det bl.a., at de skal betale den overenskomstmæssige løn, at de aftalte arbejdstidsregler respekteres, at afskedigelser skal følge bestemte procedurer osv.
For de ansatte indebærer det bl.a., at de skal efterkomme arbejdsgiverens instruktioner, og at de fx ikke må nedlægge arbejdet, hvis de er utilfredse.
Som TR skal du gøre dit bedste for at fremme og vedligeholde rolige og gode arbejdsforhold. Det er ledelsen tilsvarende forpligtet til.