Dårligt indeklima påvirker vores sundhed

Indeklima – forebyg ubehag og luftvejsinfektioner

Et godt indeklima har stor betydning for vores sundhed og trivsel. Omvendt kan et dårligt indeklima medføre spredning af virus og fysisk ubehag. Læs her, hvordan I sammen med jeres arbejdsgiver sikrer et godt indeklima.

Hvad er indeklima, og hvordan påvirker det os?

Indeklima omfatter alle de fysiske påvirkninger, vi udsættes for i et rum. Fra kvaliteten og temperaturen af den luft, vi indånder over statisk elektricitet til lyd- og lysforhold. Konsekvenser af et dårligt indeklima kan variere fra gener til egentlige sygdomme. Derfor er det vigtigt, at jeres arbejdsgiver og I som ansatte gør en indsats for at sikre et godt indeklima. 

Konsekvenser af dårligt indeklima

  • Generende symptomer fra slimhinder i øjne, næse og svælg
  • Tunghedsfornemmelse i hovedet, hovedpine, utilpashed og træthed.
  • Nedsat koncentrations- og arbejdsevne.
  • Øger risiko for luftvejsinfektioner, da dårligt indeklima kan indebære en høj koncentration af luftbårne viruspartikler.
  • Et fugtigt indeklima kan give fugtskader, der kan lede til svampevækst. I sjældne tilfælde kan det medføre allergi, som bl.a. kan vise sig ved astma eller høfeber.

Forebyg dårligt indeklima

Din arbejdsgiver har pligt til at sørge for, at du og dine kollegaer kan arbejde, uden at I oplever gener og symptomer pga. dårligt indeklima. Det handler både om bygningens stand og vedligeholdelse, rummets indretning, og måden I tilrettelægger arbejdet på. 

I samarbejde med din arbejdsgiver og AMR kan I gennem orden og ryddelighed, udluftning ved åbning af vinduer, opdeling i mindre grupper og andre adfærdsforanstaltninger sikre et godt og rent indeklima.

I kan vælge at inddrage børnene i arbejdet med at sikre et godt indeklima – fx ved at lade dem rydde op efter leg mv. og ved at minde om, at der skal luftes ud. Læs mere i artiklerne fra Børn&Unge nederst på siden. 

Sådan er reglerne for indeklimaet

  • Bygningsreglementet indeholder en række specifikke krav til bl.a. daginstitutioner og skoler., som sigter på at sikre et godt indeklima. Kravene vedrører bl.a. luftskifte, ventilation, lysforhold og pladskrav og er løbende blevet strammet. Hvilke krav din institution skal leve op til, afhænger derfor af, hvornår den er bygget eller væsentligt ombygget/renoveret.
  • Fra 1995 er det et krav i Bygningsreglementet, at luften skal udskiftes tre gange i timen, og at luftens indhold af kuldioxid (CO2) ikke overstiger 0,1 % (svarende til 1.000 ppm). Med en indeklimamåler på hver stue kan I se, hvornår luftens indhold af kuldioxid er så højt, at der skal luftes ud. Digitale målere kan også vise temperatur og relativ luftfugtighed og vise, hvis forholdene kommer uden for de anbefalede intervaller.
  • Fra 2018 er det et krav, at institutioner skal have mekanisk ventilation for at sikre et tilstrækkeligt luftskifte.
  • Din arbejdsgiver skal sørge for, at temperaturen holdes på 20-22 °C, at den relative luftfugtighed er mellem 25 og 60 %, at kunstlysets kvalitet og fordeling er god, at blænding undgås, og at støv fjernes med effektiv rengøring.

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.