Hvem har sagt, et kosteskaft er kedeligt?
Det ville vi:
Vi søgte ny pædagogisk værdi til udeområdet
Vi har rigtig fine indendørs faciliteter, men vores udeområde har længe været forsømt og blev brugt mindre og mindre. Det er ret stort og grønt med græsplæne, buske og træer. Vi har også et par fodboldmål og basketballkurve, men asfalten er fyldt med revner, og området virker ikke inviterende på hverken unge eller voksne. Projektet skulle hjælpe os med at få inspiration til flere udeaktiviteter, så valget ikke hele tiden står mellem computer, finværkstedet (vores krearum) eller pool, som bliver kedeligt for alle i længden.
Det gjorde vi:
Vi fandt eksterne samarbejdspartnere
Vi søgte om midler fra BUPL’s udviklingspulje og indledte et samarbejde med kunstneren Rune Fjord og udviklingskoordinator Charlotte Vigsnæs, der i mange år har skabt læringsrum sammen med brugerne. Rune har en kropslig og sanselige tilgang i jagten på løsninger og er ekspert i at rammesætte kreative idegenereringsaktiviteter, der giver plads til alle de ideer, vi ikke vidste, vi havde. Charlotte var en dygtig koordinator og tovholder med ansvaret for ansøgninger og kontakt til forskellige fonde.
Derudover deltog Moving Youth, der er et treårigt projekt med det formål at skabe ny bevægelseskultur for og med 10-15-årige i Slagelse Kommune. Tilgangen til bevægelse er legende og eksperimenterende, så Moving Youth sammen med de unge udvikler nye sjove bevægelsesaktiviteter med udgangspunkt i de eksisterende fysiske rammer.
Det lærte vi:
De unge er meget klimabevidste
Projektet foregik i en vekselvirkning mellem forberedende workshop for det pædagogiske personale og medlemsevents, hvor børn og voksne var sammen om den kreative idegenerering og upcycling af udeområdet.
Otte klubmedlemmer var også sammen med mig på inspirationstur til Slagelse Kommune for at se to forskellige projekter – en skaterbane og et stort aktivitetsområde for unge – som er realiseret på baggrund af ungeinitiativer og en høj grad af samskabelse mellem unge og borgere fra området. På turen mødte vores klubmedlemmer nogle af de unge, som havde været med til projekterne, og de fik rigtig gode samtaler om, hvordan man kan gribe udvikling af et udeområde an. Det var en øjenåbner at høre de unge spørge ind til for eksempel materialevalg. De var meget mere klimabevidste, end vi troede, og de havde stort fokus på genbrug. Fx så vi bænke lavet af genanvendte skosåler og bildæk, og den idé tændte de unge på.
Det overraskede os:
De unge blev hængende udenfor
Vi holdt en workshop ude, selvom det var dårligt vejr, og en del af de unge blev hængende ude, også efter aktiviteten var slut. De kom med vildt mange spændende ideer som fx upcycling af bålhytten, så vi kan bruge den til flere formål, eller et edderkoppespind lavet af en strimmelrulle, som vi aldrig selv havde kunnet finde på. Klubmedlemmerne følte stort medansvar og engagement i projektet, ikke mindst nogle af de drenge, som vi ellers tidligere har haft svært ved at fastholde i forskellige projekter/aktiviteter.
Personalet tog en fælles beslutning om, at alle rum/andre aktiviteter i klubben lukkede ned, imens der var workshops i Klub Basen, og vi oplevede, at højst 2-3 børn valgte at gå hjem, mens de resterende deltog og syntes, at det var sjove aktiviteter og samarbejdsøvelser med Moving Youth.
Disse spor efterlod projektet i praksis:
Vi har fået aktivitetskasser
Moving Youth introducerede os for en række lege med fx et kosteskaft. Det var overraskende, hvor meget sjov man kunne lave med så simpel en ting som et kosteskaft. Derfor har vi nu anskaffet aktivitetskasser til udebrug, hvor der bl.a. er kosteskaft i. De står fremme, så vi ikke skal ud at rode i et skur for at finde dem. Derudover har vi fået beskåret de fleste buske og træer, så området i højere grad inviterer til aktiviteter, og vi har planlagt udendørs kunstnerisk udsmykning på en stor væg, så klubben også udefra ligner en fritids- og ungdomsklub. Det skal en kunstner stå for sammen med nogle af de unge. På sigt håber vi også at få en multibane.
Da vi har mange ting på ønskelisten, må vi prioritere, hvad der kan lade sig gøre, i den rigtige rækkefølge. Vi har bl.a. også på tegnebrættet at få et overdækket udeområde ved finværkstedet med hængekøjer og et område, som inviterer til at slappe af – det kalder de unge for lounge/chill-området.
Gode råd til andre pædagoger:
Luk for nogle andre aktiviteter
- Stop alle andre aktiviteter, når I har workshop eller events. Dermed får I alle, både unge og pædagoger, til at deltage, og I får et fælles fundament for projektet.
- Skab hygge omkring workshoppen. Varm kakao med flødeskum er populært, især hvis projektet foregår i kulde udenfor.
- Samarbejd med eksterne aktører og få overskud til, at det pædagogisk personale kan være sammen med klubmedlemmerne på andre måder. Det giver mulighed for nye pædagogiske indsigter og handling, når det ikke er personalet, der sætter rammerne for workshoppen, men eksperter udefra, der tager styringen.
Hvis du vil vide mere
Kan du kontakte fritids- og ungdomsklubben Basen tlf. 4335 2828