Se, hvor meget den nye overenskomst betyder for din løn
Hvad indeholder den nye overenskomst til mig som pædagog? Det er der mange pædagoger, der har spurgt sig selv (og på BUPL’s Facebookside). Nogle har svært ved at se sig selv i en gennemsnitsløn på 39.200 kroner inklusive pension og en lønstigning på 5.000 kroner om måneden for en fuldtidspædagog, og kan derfor heller ikke lige se, hvor mange penge der er mere på lønsedlen om to år.
Derfor har Børn&Unge bedt BUPL Analyse beregne, hvad overenskomsten giver for pædagoger på forskellige områder – og med forskelligt timetal. Kan du ikke lige finde dig selv i beregningerne? Så kig på den løn, der kommer tættest på dit eget arbejdsliv som pædagog i daginstitution eller på skole/fritidsområdet. Det giver om ikke andet et godt fingerpeg om, hvor meget din løn stiger. Find beregningerne længere nede i artiklen.
Sådan er den generelle aftale
Men inden vi kommer dertil, er det på sin plads at repetere, hvad der er kommet ud af forhandlingerne om pædagogoverenskomsten i store træk:
Varighed: 2 år.
Samlet økonomisk ramme: 8,8 procent.
Generelle lønstigninger i perioden: 6,51 procent inklusive den forventede udmøntning af reguleringsordningen.
Organisationsforhandlinger: 2 procent (dem vender vi tilbage til).
Hvad med lønløftet fra trepartsaftalen?
Det kommer her: 1.800 kroner mere om måneden inklusive pension for en fuldtidsstilling, fuldt indfaset i 2026. Arbejder du fx 30 timer om ugen, så lander lønløftet på lidt under 1.500 kroner om måneden inklusive pension.
Hvor meget giver det så mig?
Alene de generelle lønstigninger plus lønløftet fra treparten giver en lønstigning på 4.300 kroner om måneden inklusive pension, hvis altså du arbejder fuldtid og får gennemsnitslønnen på 39.200 kroner.
Hvordan bliver det så 5.000 kroner?
Fordi de 2 procent, der blev sat af til organisationsforhandlinger, også skal udmøntes. Når de tælles med, stiger gennemsnitslønnen med 5.000 kroner. Det er dog ikke alle, der får det fulde udbytte af organisationspuljen.
Læs mere om udmøntningen af den generelle ramme på 8,8 procent her.
Sådan udmøntes organisationspuljen:
Pensionsforbedringer: Alle pædagoger stiger 0,58 procent i pension til 15 procents pension.
2 procents lønforbedring til pædagoger med 15 års anciennitet. Lønstigningen gives som fritvalg, men bliver som udgangspunkt indbetalt på pensionen, som altså vil ende på 17 procent. Man kan også vælge at få de 2 procent udbetalt som løn.
Lønløft på 4.500 kroner om året til pædagoger på daginstitutionsområdet, svarende til 375 kroner mere om måneden for en fuldtidsansat. Beløbet falder som en såkaldt særydelse.
Mellemledere og stedfortrædere bliver fremover indplaceret mindst på løntrin 35 i stedet for 30, og alle uanset indplacering får ekstra 330 kroner om måneden før skat.
400 kroner ekstra om måneden til studerende i praktik ud over de generelle lønstigninger og 8 ugers graviditetsorlov med løn.
NB: ovennævnte pensions- og lønforbedringer bliver først udmøntet pr. 1. april 2025.
Læs mere om BUPL’s egne forhandlinger her.
Hvad med afstemningen?
Hvornår overenskomstresultatet skal til afstemning blandt medlemmerne, er ikke klart endnu. Alle overenskomster på det kommunale og regionale område skal nemlig være i hus, derefter skal de samles hos forligsmanden, inden de bliver sendt til afstemning.
BUPL mangler i skrivende stund stadig at lande en lederoverenskomst, PFF-overenskomsten, overenskomsten for særlige stillinger. De forhandlinger begynder den 4. marts. De private overenskomster, der skal på plads nu, forhandles således: 28. februar med Danske Daginstitutioner, 4. marts med Frie Grundskoler, 5. marts med Accountor Institutionsservice A/S og 6. marts: med Det Private Forhandlingsfællesskab (FOBU, DLO, SPIA og Børneringen).
På det kommunale og regionale område vil det kræve et generelt flertal, der stemmer nej til de nye overenskomster, for at der kan blive tale om en eventuel strejke. Derfor forudsætter alle tal og beregninger, at overenskomsterne faktisk bliver godkendt af medlemmerne.
Sådan stiger lønnen
Her kommer nogle beregninger af, hvordan lønnen for pædagoger vil udvikle sig de næste to år, når lønløftet fra treparten og den nye overenskomst bliver lagt sammen. Bemærk, alle beregningerne bygger på gennemsnitslønninger, og bruttolønnen indeholder såvel pension som særlig feriegodtgørelse.
Måske rammer beregningerne ikke lige det, der står på din lønseddel. Men kig på det beløb, der er tættest på din egen løn, det er et meget godt fingerpeg om, hvor din egen løn ender om to år.