
Privatansat - Sådan er din løn sat sammen
Er du kommunalt ansat?
Siden er skrevet til dig, der er ansat på pædagogoverenskomsten - uanset om du er uddannet pædagog eller ej.
BUPL har indgået overenskomst om løn- og arbejdsvilkår for personale ansat ved frie grundskoler samt for ansatte i private institutioner.
Grundløn
Grundlønnen er en fast del af din løn, som i udgangspunktet er bestemt af det løntrin, du er ansat på. I grundlønnen indgår der ofte et tillæg for den funktion, du har. Tillægget afhænger af om du er pædagog, souschef, afdelingsleder, stedfortræder eller noget andet.
På din lønseddel kan du se, hvor stor din grundløn er. Du kan også se, hvilket løntrin du er på.
Garantiløn og anciennitet
Når du har været i beskæftigelse i 6 år, skal du som minimum have løn på løntrin 30. Efter 10 års beskæftigelse skal du som minimum have løn på løntrin 35. Det kaldes garantiløn.
Garantiløn sikrer, at du automatisk hæves til løntrin 30 og 35 efter 6 og 10 år, uanset hvor meget din løn er hævet i kraft af kvalifikations- eller funktionstillæg.
Kvalifikationsløn
Kvalifikationsløn eren løn som du får oven i grundlønnen, hvis du har nogle særlige kvalifikationer. Det kan være, at du har erfaring med at løse bestemte opgaver eller har relevant efter-eller videreuddannelse.
Kvalifikationslønnen aftales lokalt mellem dig og din arbejdsgiver.
Funktionsløn
Funktionsløn er en løn, du kan få udover grundlønnen, hvis du har ansvar og funktioner, der rækker ud over den funktion, du er ansat til.
Det kan være, at du vejleder pædagogstuderende i praktik, er TR eller påtager dig ledelsesopgaver.
Hvis du arbejder på særlige tidspunkter, kan du også have krav på at få tillæg. Disse tillæg udbetales som funktionsløn.
BUPL kæmper for, at langt flere opgaver og funktioner giver dig funktionsløn.
Resultatløn
Resultatløn er en aflønningsform, som du kan forhandle dig til, hvis du har ansvaret for at løse en afgrænset eller konkret opgave. Typisk udbetales resultatlønnen først, når et bestemt mål er nået - f.eks. når en aktivitetsplan er gennemført.
Resultatløn skal aftales med din leder, inden du påtager dig den konkrete opgave.
Tillæg
En række forhold kan give dig krav på mere i løn i form af forskellige tillæg. Tillæggene ydes for bestemte arbejdsfunktioner, kvalifikationer eller for særlige arbejdstidsforhold, og skal fremgå af din lønseddel. Kontakt din tillidsrepræsentant, hvis du er i tvivl om dine tillæg er rigtige.
Her er en liste over nogle af de væsentligste:
Områdetillæg:
Områdetillæg er et tillæg, du får i kraft af den kommune, du arbejder i. Nogle byer er dyrere at bo og arbejde i end andre. Derfor får du tillægget. Du kan se, om du får et områdetillæg på din lønseddel. Du kan også se områdetillæggene i løntabellerne.
Ferietillæg:
Holder du ferie med løn, får du en særlig feriegodtgørelse (ferietillæg), som bliver udbetalt med din lønudbetaling for april måned – dvs. pr. 1. maj.
Feriegodtgørelsen udgør 1,95 % af lønnen i optjeningsåret.
Ulempetillæg for aften og weekendarbejde:
Du skal have et tillæg for arbejde i weekenden og på helligdage. Du skal også have tillæg for omlagt arbejde og delt tjeneste samt tillæg for deltagelse i koloniophold/lejrskole.
Arbejdstidsbestemte ydelser og arbejdsbestemte tillæg kan efter aftale ændres til et fast, samlet ulempetillæg i henhold til aftalen om konvertering af ulempetillæg.
Vidste du...
... at du kan få hjælp til at få tjekket din lønseddel via BUPL?
Tal med din tillidsrepræsentant eller kontakt din lokale fagforening.