Klare regler for pladsforhold i institutioner

Pladsforhold – forebyg gener og styrk sikkerheden

Mange fysiske arbejdsmiljøproblemer hænger sammen med pladsforholdene i jeres institution - eller manglen på samme. Der er dog klare regler for både pladskrav og tilgængelighed i institutionerne, som jeres arbejdsgiver har ansvar for at overholde.

Dårlige pladsforhold skader arbejdsmiljøet

Ringe luftkvalitet, højt støjniveau, og øget smitterisiko. Dårlige pladsforhold på pædagogiske arbejdspladser kan føre mange konsekvenser med sig, der både skader arbejdsmiljøet og går ud over børn og voksnes sundhed og trivsel. 

Derfor har din arbejdsgiver også en pligt til at sørge for, at den bygning, I opholder jer i er planlagt, bygget og indrettet, så I får de bedst mulige forhold til at udføre arbejdet.  

Pladskrav i dag- og fritidstilbud

Din arbejdsgiver skal sørge for, at kravene i Bygningsreglementet og i Arbejdstilsynets bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning er overholdt. Ifølge kravene skal der minimum være: 

  • 2 kvadratmeter gulvareal i opholdsrum per barn i børnehaver, SFO’er, fritidshjem og klubber.
  • 3 kvadratmeter gulvareal i opholdsrum per barn i vuggestuer (0-3 år). 

    "Opholdsrum" er grupperum, alrum, værksteder, tumlerum og soverum. Arbejds- og opholdsrum skal indrettes, så de har et gulvareal på mindst 7 m2.
     

Sådan er reglerne, hvis jeres institution modtager flere børn

Hvis der indskrives flere børn, end jeres institutionen oprindeligt er bygget og godkendt til, såkaldte merindskrivninger, skal din arbejdsgiver sørge for, at der sker en ny byggesagsbehandling hos byggemyndighederne. Det skal sikre, at kravene i Bygningsreglementet stadig er overholdt med hensyn til bl.a. plads og ventilation.
Læs mere om merindskrivninger.  

Merindskrivninger

Særlige krav til indretning og faciliteter

Indretningen af jeres arbejdsplads har stor betydning for både sikkerhed, tilgængelighed og trivsel. Derfor har din arbejdsgiver pligt til:

  • At institutionen indrettes med ramper ved indgangsdørene, så det er let at komme ind og ud med klap- og barnevogne samt kørestole.
  • døre, adgangsveje, trapper, toiletter, håndvaske og bruserum mv., kan benyttes af ansatte med handicap.
  • At der er ordentlige flugtveje i tilfælde af brand 

    Adgang til faciliteter til jer som ansatte

    Her skal din arbejdsgiver sørge for at: 

  • At der er voksentoiletter, håndvaske, garderober, personalerum og mulighed for forsvarlig opbevaring af personlige ejendele, fx i et aflåseligt garderobeskab. Der skal indrettes mindst ét wc for hver 15 ansatte.
  • Når spisepauser er en del af arbejdet, har du og dine kollegaer krav på et særskilt spiserum med vask, køleskab, mulighed for at varme mad samt vinduer med udsyn til det fri.
  • Er der risiko for, at I bliver snavsede i forbindelse med arbejdet, skal der indrettes baderum med tilhørende mulighed for ugenert omklædning for hvert køn og opbevaring af eventuelt gang- og arbejdstøj.
  • Gravide og ammende skal have mulighed for at hvile sig og ligge ned i et roligt rum.

Hold orden, og vær med til at styrke sikkerheden

Sammen med din arbejdsgiver har du en opgave med at holde gang- og flugtveje ryddelige og lette at passere. Børnegarderober bør derfor ikke placeres i gangvejene. I fællesrum skal der friholdes gulvarealer til flugtvej.

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.