
Pladsforhold – forebyg gener og styrk sikkerheden
Dårlige pladsforhold skader arbejdsmiljøet
Ringe luftkvalitet, højt støjniveau, og øget smitterisiko. Dårlige pladsforhold på pædagogiske arbejdspladser kan føre mange konsekvenser med sig, der både skader arbejdsmiljøet og går ud over børn og voksnes sundhed og trivsel.
Derfor har din arbejdsgiver også en pligt til at sørge for, at den bygning, I opholder jer i er planlagt, bygget og indrettet, så I får de bedst mulige forhold til at udføre arbejdet.
Pladskrav i dag- og fritidstilbud
Din arbejdsgiver skal sørge for, at kravene i Bygningsreglementet og i Arbejdstilsynets bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning er overholdt. Ifølge kravene skal der minimum være:
- 2 kvadratmeter gulvareal i opholdsrum per barn i børnehaver, SFO’er, fritidshjem og klubber.
- 3 kvadratmeter gulvareal i opholdsrum per barn i vuggestuer (0-3 år).
"Opholdsrum" er grupperum, alrum, værksteder, tumlerum og soverum. Arbejds- og opholdsrum skal indrettes, så de har et gulvareal på mindst 7 m2.
Sådan er reglerne, hvis jeres institution modtager flere børn
Hvis der indskrives flere børn, end jeres institutionen oprindeligt er bygget og godkendt til, såkaldte merindskrivninger, skal din arbejdsgiver sørge for, at der sker en ny byggesagsbehandling hos byggemyndighederne. Det skal sikre, at kravene i Bygningsreglementet stadig er overholdt med hensyn til bl.a. plads og ventilation.
Læs mere om merindskrivninger.

Hold orden, og vær med til at styrke sikkerheden
Sammen med din arbejdsgiver har du en opgave med at holde gang- og flugtveje ryddelige og lette at passere. Børnegarderober bør derfor ikke placeres i gangvejene. I fællesrum skal der friholdes gulvarealer til flugtvej.