
Arbejdspladsvurdering (APV)
Formålet med en APV
Det overordnede formål med en arbejdspladsvurdering (APV) er at løse og forebygge arbejdsmiljøproblemer på en systematisk måde.
Hvornår skal der gennemføres en APV?
En APV skal gennemføres, når der sker ændringer i arbejdet, i arbejdsmetoder eller arbejdsprocesser, som kan have betydning for arbejdsmiljøet.
Bemærk, at det er, når ændringer kan have betydning for arbejdsmiljøet. Der er altså krav om at gennemføre en APV, bare man har mistanke om, at ændringer har haft eller vil få betydning for arbejdsmiljøet.
Hvis der ikke er sket ændringer, skal der alligevel minimum hvert tredje år gennemføres en APV.
Processen for en APV omfatter
- En afdækning af arbejdspladsens arbejdsmiljøforhold
- En vurdering af eventuelle risici og arbejdsmiljøproblemer
- En prioritering af problemerne
- En handlingsplan for løsning af problemerne
- En gennemførelse af handlingsplanen
- En opfølgning på om problemerne er blevet løst
- Iværksættelse af yderligere tiltag til løsning, hvis problemerne ikke blev løst helt i første omgang.
Hvordan gennemføres en APV?
Der er metodefrihed i forhold til, hvordan afdækningen af arbejdsmiljøforholdene foregår. På mange arbejdspladser foregår afdækningen gennem en spørgeskemaundersøgelse blandt alle ansatte.
Men det er vigtigt at være opmærksom på, at metoden skal være tilpasset det arbejde og de risici, som findes i den enkelte institution.
Det er arbejdsgiverens ansvar – i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen (AMO) – at finde en metode, som tager højde for, at arbejdsmiljøet er forskelligt fra pædagogisk arbejde over rengøring til administrativt arbejde.

Hvem skal deltage i en APV?
På en arbejdsplads med en arbejdsmiljøorganisation(AMO) skal AMO deltage i hele APV-processen – lige fra planlægning til opfølgning. På arbejdspladser, der ikke har en AMO, fordi der højst er 9 ansatte, skal de ansatte deltage i hele APV-processen.
Foregår afdækningen af arbejdsmiljøforholdene på din arbejdsplads gennem en spørgeskemaundersøgelse, har du gennem din besvarelse en mulighed for at udpege arbejdsmiljøproblemer, hvilket du bør benytte dig af.
Arbejdsmiljøgruppen vil ofte også gennemføre en proces på fx et personalemøde, hvor I sammen drøfter prioriteringen af problemerne og mulige løsninger på de prioriterede problemer. Denne proces bør du naturligvis også engagere dig konstruktivt i.
Hvem har ansvaret for en APV?
Det er arbejdsgiverens ansvar, at arbejdspladsen gennemfører APV-processen, og at de ansatte bliver inddraget.
AMO eller – på arbejdspladser med højst 9 ansatte – en repræsentant for de ansatte skal underskrive APV'ens handlingsplan som dokumentation over for Arbejdstilsynet for, at de ansatte har deltaget i APV-processen.
Har du spørgsmål til APV’en og APV-processen på din arbejdsplads, kan du derfor gå til din leder eller arbejdsmiljørepræsentant for at få svar.