Organisering af arbejdsmiljoe_arb

Organisering af arbejdsmiljøarbejdet

Arbejdet med at sikre og vedligeholde et godt arbejdsmiljø kræver den rigtige organisering. Bliv klogere på reglerne, dine rettigheder og pligter, og læs, hvad du skal gøre, hvis du oplever problemer i arbejdsmiljøet.

Din arbejdsgiver har ansvaret for arbejdsmiljøet

Det er arbejdsgiverens ansvar, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige, dvs. at ingen ansatte kommer ud for arbejdsulykker eller blive syge af arbejdet.

I en kommunal institution er kommunalbestyrelsen arbejdsgiveren. I en privat institution er det bestyrelsen.

I det daglige varetager virksomhedslederen arbejdsgiverens pligter i forhold til arbejdsmiljø. I en kommunal institution er kommunaldirektøren virksomhedsleder. I en privat institution er det institutionslederen.

Arbejdet med at sikre, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige, skal i henhold til arbejdsmiljøloven foregå i et samarbejde mellem arbejdsgiveren, ledere og ansatte. Det er din arbejdsmiljørepræsentant(AMR), der varetager dine interesser i forhold til arbejdsmiljø. 

Har I ret til en arbejdsmiljørepræsentant på din arbejdsplads?

  • I institutioner med 1-9 ansatte, er du og dine kolleger samt lederen i løbende direkte kontakt og dialog med arbejdsgiveren om arbejdsmiljøet. Det vil i praksis sige, at arbejdsmiljøspørgsmål behandles på personalemøder.
  • Hvis du arbejder i en institution med 10 eller flere ansatte, har du ret til at have en AMR. Vedkommende vælges af og blandt jer, som AMR’en skal repræsentere. Du er altså med til at vælge din AMR, og du kan også selv stille op til valget som AMR.
  • Det er ikke sikkert, at du og dine kollegaer har en AMR, som kun dækker jeres institution. Jeres AMR kan godt arbejde på en anden institution i kommunen, men alligevel repræsentere jer i arbejdsmiljøspørgsmål.
  • Det er  heller ikke sikkert, at din AMR er pædagog. Hvis du arbejder på en skole, kan din AMR fx være lærer. Arbejder du i en daginstitution, kan din AMR fx være pædagogisk assistent eller pædagogmedhjælper.
Organisering af arbejdsmiljoe_arb2

Sådan gør du ved problemer i arbejdsmiljøet

Oplever du problemer med det fysiske eller psykiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads kan du gøre følgende: 

  • Henvende dig til din AMR: AMR bør derpå tage problemerne op med lederen i arbejdsmiljøgruppen for at få dem løst – efter måske at have undersøgt, om der også er andre kollegaer, som oplever de samme problemer.
  • Henvende dig til din leder eller tage det op på et personalemøde: Under alle omstændigheder bør din leder og din AMR i arbejdsmiljøgruppen efterfølgende drøfte, hvad der kan og bør gøres for at få løst problemerne, og hvornår der eventuelt vil ske noget. 

Det er ikke sikkert, at problemerne bliver løst med det samme. Der kan være andre og vigtigere problemer, som prioriteres højere. Jeres arbejdspladsvurdering (APV) viser, hvilke arbejdsmiljøproblemer I har på arbejdspladsen, og hvordan der arbejdes med at få dem løst. 

Jeres leder og/eller arbejdsmiljørepræsentanten bør også informere om arbejdsmiljøarbejdet – fx på personalemøder.

Bring det videre, hvis der intet sker 
Oplever du, at der ikke rigtigt bliver gjort noget for at løse et arbejdsmiljøproblem, og hjælper det ikke, at spørge din leder eller din AMR, kan du tale med din tillidsrepræsentant (TR) eller din lokale fagforening om det.

Kend dine pligter i forhold til arbejdsmiljøet

Som ansat pædagog har du ifølge arbejdsmiljøloven pligt til at medvirke til, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige inden for dit arbejdsområde. Det indebærer bl.a., at du skal medvirke til, at det, som bliver sat i værk for at fremme sikkerhed og sundhed, virker efter hensigten. Det kan dreje sig om alt fra:  

  • Indretning af institutionen og organisering af arbejdet.
  • Tekniske hjælpemidler som fx hæve-sænke-pusleborde og trappestige/rampe.
  • Adfærdsmæssige foranstaltninger som at lufte ud
  • Pædagogiske tiltag til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd
  • Retningslinjer for forskellige aktiviteter som fx brug af riv-krads-skema til registrering af vold og trusler.

Organisering af arbejdsmiljøarbejdet

På arbejdspladser med 10 eller flere ansatte skal arbejdsmiljøarbejdet organiseres i en arbejdsmiljøorganisation (AMO), som typisk består af en eller flere arbejdsmiljøgrupper (AMG), og et arbejdsmiljøudvalg (AMU). 

  • AMG: Består af en leder og en AMR, der tager sig af det daglige arbejdsmiljøarbejde.
  • AMU: Tager sig af det strategiske og overordnede arbejdsmiljøarbejde.

Da en kommune betragtes som én arbejdsplads, skal alle kommuner have en AMO. Alle kommuner har valgt at slå AMO sammen med samarbejdsorganisationen i den såkaldte MED-struktur. Det betyder i praksis, at der som regel er en AMG i hver institution og MED-udvalg på forskellige overordnede niveauer i stedet for AMU.

For dig som er ansat i en privat institution

Arbejdsmiljøreglerne er ens for offentlige og private institutioner. Men da ejer- og styreform er forskellig, og da kommuner har mulighed for at etablere en MED-struktur, er udmøntningen af reglerne lidt forskellige.

I pjecen "Et godt arbejdsmiljø er vigtigt" kan du læse om arbejdsmiljø i private daginstitutioner med særligt fokus på bestyrelsens ansvar, rolle og opgaver i forhold til arbejdsmiljø. 
Find den her. 

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.