Styrk arbejdsmiljøet med fokus på de gyldne øjeblikke
Fokusér på det, der virker. Så kan du nemlig gøre mere af det.
Sådan lyder en forsimplet udgave af tankegangen om at samle på gyldne øjeblikke, hvor det pædagogiske arbejde fungerer, og børnene udvikler sig eller har det rigtig sjovt.
“Vores mindset på danske arbejdspladser er ofte, at hvis noget ikke fungerer, så skal vi fikse det, ellers kan vi ikke blive lykkelige. Vi skal høvle alle knasterne af, inden vi kan glæde os. Ideen med de gyldne øjeblikke er at vende bøtten og være opmærksom på alt det, der fungerer – også selvom alt ikke er perfekt,” siger forfatter og ledelsesrådgiver Charlotte Larsen og giver eksempler på gyldne øjeblikke i en dag- eller fritidsinstitution.
“Det kan være en forælder, som giver en positiv tilbagemelding på en ny måde at organisere afleveringen om morgenen, eller to børn, der på eget initiativ står klar til at hente vognen med formiddagsmaden efter sidste uges opstart af forløbet ’Venner hjælper’. Det er den slags ting,” fortæller hun.
Opgør med dansk arbejdskultur
Ud over at rådgive ledere afholder Charlotte Larsen også udviklingsdage og udvikler materiale til TRIO, så hun har føling med tillidsvalgte pædagoger, ligesom hun som har været med at skrive en bog om de gyldne øjeblikke og har afholdt en række kurser og oplæg om emnet.
Et fokus på det positive betyder ikke, at du som AMR skal undgå at påpege og arbejde med problemer.
“Det handler om at skabe et balanceret forhold mellem at arbejde med fejl og det, der fungererer. Det er et supplement, men det er lidt et opgør med kulturen om, at vi skal fikse alle problemer, inden vi kan være glade” siger hun.
Metoden har effekt med det samme
Der er mindst to gode grunde til at samle på gyldne øjeblikke, påpeger Charlotte Larsen.
“Når vi fokuserer på det positive, får vi med det samme den effekt, at vi får det bedre. Vi bliver gladere. Går vi lidt dybere og spørger, hvornår og hvorfor, vi gør en forskel, sker der en bevidstgørelse. Det betyder, at vi aktivt kan gøre mere af det, der fungerer,” siger Charlotte Larsen og peger på, at tankegangen minder om den, man typisk har over for børnene i det pædagogiske arbejde.
“Det er et ressourceblik på situationen i stedet for et mangelsyn. Vi har en tendens til, at vi gør det rigtige i forhold til vores arbejde. Vi er anerkendende og har et ressourcesyn overfor eksempelvis børn, vi arbejder med. Til gengæld glemmer vi tit at have samme ressourcesyn på os selv,” siger hun.