Over 600 pensionerede pædagoger har meldt sig: Vil hjælpe ukrainske børn

Mere end 600 pensionerede pædagoger har via en ny jobbank meldt sig til at gøre comeback i pædagogjobbet for at hjælpe med at modtage ukrainske flygtningebørn. Overvældende, og der kan blive brug for endnu flere, lyder vurderingen.
Jobbank
BUPL, BUPL-A og PBU kæmper dog for helt at få fjernet modregningen for de pensionerede pædagoger, der vender tilbage til faget for at hjælpe med at modtage de ukrainske flygtningebørn.

Modtagelsen af de tusindvis af ukrainske flygtningebørn i daginstitutioner og skoler er en stor mundfuld for kommuner landet over. Og det ekstra pres kommer i en tid, hvor der i forvejen er stor pædagogmangel.

For at hjælpe kommunerne med at løfte den ekstraordinære pædagogfaglige opgave, har BUPL sammen med BUPL-A og pædagogernes pensionskasse, PBU, oprettet en jobbank, hvor pensionerede pædagoger kan melde sig til midlertidigt at vende tilbage til pædagogfaget på nedsat tid for at hjælpe med modtagelsen af børnene.

Vil kunne gøre en forskel for kommunerne

Brevene blev sendt ud for få dage siden, og indtil videre har mere end 600 pensionerede pædagoger takket ja til tilbuddet.

Birgitte Chemnitz Rødsgaard, direktør for BUPL-A, som står for driften af jobbanken, er både glad og overvældet over, at så mange så hurtigt har sagt ja til igen at trække i arbejdstøjet:

”Over 600 pædagoger har meldt sig allerede nu. Det er et antal, hvor det virkelig vil kunne gøre en forskel og nytte noget for kommunerne, som i lyset af den store pædagogmangel står med en kæmpe opgave foran sig,” siger direktøren for pædagogernes a-kasse.

Minister takker: Jeg er overvældet

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) glæder sig over den store interesse og takker pædagogerne.

“Det her er velfærdssamfundet, når det er allerbedst. Jeg er faktisk ret overvældet over tallene,” siger hun til DR og fortsætter:

“Vi har i forvejen et stort pres på daginstitutionerne og skolerne, så de har brug for al den hjælp, de kan få.”

De 600 pædagoger er fordelt ud over hele landet (se kort nedenfor), og indtil videre passer det nogenlunde, så kommuner, der får visiteret et højt antal flygtninge, samtidig har adskillige pædagoger i jobbanken at tage fra.

Selvom BUPL-A-direktør Birgitte Chemnitz Rødsgaard er imponeret over, hvor mange pædagoger, der indtil nu har meldt sig, så hun gerne, at jobbanken blev endnu større:

”Tusindvis af ukrainske flygtningebørn og deres mødre bliver i øjeblikket visiteret rundt om i kommunerne. Det kan blive en kæmpe opgave for kommunerne, og det kræver hænder og faglighed. Så vi håber, endnu flere vil tage imod tilbuddet om at vende tilbage til pædagogjobbet nogle timer om ugen, så vi er endnu bedre rustet til de her vigtige indsatser,” siger hun.

Hun påpeger, at tilmeldingen til jobbanken vil være åben længe endnu.

’Naturligt, at vi hjælper til med vores faglighed’

En af de pædagoger, som har takket ja til at indgå i jobbanken, er 65-årige Henrik Leth-Nielsen fra Aalborg.

Han gik på efterløn i år 2019 og havde ikke overvejet at vende tilbage til pædagogjobbet, før han modtog tilbuddet om at indgå i jobbanken. Alligevel var han ikke i tvivl om, at han ville takke ja.

”Når vi står i en situation som vi gør, så mener jeg, at vi alle har en forpligtelse til at hjælpe til i det omfang, vi kan. Så det var dejligt at se, at BUPL havde taget det her initiativ, og jeg tænkte med det samme, at det ville jeg gerne være med til at støtte op om,” siger han.

Henrik Leth-Nielsen har i en stor del af sit arbejdsliv været leder af pædagogiske indsatser for udsatte unge i Aalborg Kommune. De erfaringer håber han på at bruge til gavn for ukrainske børn og unge, som i flere tilfælde har haft hårde oplevelser under flugten fra krigen:

”Jeg har altid været en, som gerne ville sætte gang i ting, så jeg kunne sagtens se mig selv arrangere udflugter for de her børn og unge og være med til at give dem nogle gode oplevelser, mens de er her. Samtidig kan jeg bidrage med mine erfaringer fra mange års pædagogisk lederarbejde med udsatte unge,” siger han.

Nej til modregning: Vil honoreres på lige vilkår

De pensionerede pædagogers indsats kan gøre en forskel for tusindvis af flygtningebørn, men der er også økonomiske fordele ved at arbejde sideløbende med pensions- eller efterlønsudbetalingen.

Eksempelvis er pædagogers timeløn væsentligt højere end det beløb, der modregnes i efterlønnen.

BUPL, BUPL-A og PBU kæmper dog for helt at få fjernet modregningen for de pensionerede pædagoger, der vender tilbage til faget for at hjælpe med at modtage de ukrainske flygtningebørn.

Selvom det økonomiske ikke fyldte meget i Henrik Leth-Nielsens beslutning om at sige ja til at være med i jobbanken, er han helt enig i, at modregningen bør fjernes.

”Jeg går ind i det her med hjertet forrest. Men helt principielt mener jeg, at når vi siger ja til at påtage os et stykke fagprofessionelt arbejde, fordi der mangler pædagoger til at løfte opgaven, så skal vi også honoreres på lige vilkår med andre,” siger han.

Flere Folketingspartier har givet udtryk for, at modregningen bør afskaffes, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) oplyser, at han nu har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om dette.

 

Overblik: Her er pædagogerne i BUPL’s jobbank

I alt har 615 pensionerede pædagoger indtil videre meldt sig til jobbanken.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.