BUPL om finanslov: Flere pletskud og en kæmpe forbier
Flere pletskud og en kæmpe forbier. Sådan opsummerer BUPL’s formand Elisa Rimpler regeringens forslag til finansloven for 2023, der blev præsenteret torsdag.
”Det er positivt, at regeringen afsætter penge på finansloven til uddannelse af meritpædagoger, udskudt skolestart og til flere pædagoger i daginstitutioner og SFO’er med mange med mange børn i udsatte positioner. Men jeg savner godt nok den økonomiske saltvandsindsprøjtning til pædagoguddannelsen,” siger Elisa Rimpler.
Der har været tvivl om, hvorvidt de aftaler, den tidligere regering indgik med støttepartierne på børneområdet, ville blive videreført under den nye SVM-regering.
Det gælder både puljen til uddannelse af meritpædagoger, aftalen om udskudt skolestart og sidst men ikke mindst puljerne til sociale normeringer i daginstitutioner og fritidsinstitutioner med mange børn i udsatte positioner. Men de er alle med i finanslovforslaget for 2023.
”Jeg er lettet over, at regeringen har lyttet til os og viser, at den godt ved, at der skal investeres i børneområdet for at sikre nogle bedre rammer for børnenes trivsel og udvikling. Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være,” siger Elisa Rimpler.
BUPL-formanden lægger ikke skjul på, at hun gerne havde set, at regeringens ambitioner for børnene var endnu højere. Og det trækker især alvorligt ned, at der ikke er sat penge af til et løft af den trængte pædagoguddannelse, hvor optaget er faldet med 22 procent siden 2016.
”Alle ved, at der er brug for et stort økonomisk og kvalitetsmæssigt løft af pædagoguddannelsen for at gøre den mere attraktiv. Men der sker bare ikke rigtigt noget, og imens vokser pædagogmanglen dag for dag,” siger BUPL-formanden og fortsætter:
”Under halvdelen af personalet i vores daginstitutionerne har en pædagoguddannelse. Og hver tredje forsøg på at rekruttere en pædagog er forgæves. Det går ud over fagligheden omkring børnene og presser kvaliteten helt vildt. Det bliver regeringen nødt til at handle på nu.”
BUPL-formanden er helt generelt bekymret for, at den meget stramme finanslov vil presse de store velfærdsområder yderligere.
”Vi kan jo se, hvordan kommunerne trods ekstra penge til minimumsnormeringer alligevel sparer på børneområdet. Det kan komme til at koste os dyrt i fremtiden.” fastslår Elisa Rimpler.