Markant færre pædagogstuderende kræver politisk handling nu  

Igen i år er antallet af nye pædagogstuderende rekordlavt. Der er akut brug for politisk handling for at vende udviklingen og sikre pædagoger nok, mener BUPL.

4.155 nyudklækkede pædagogstuderende kan se frem til studiestart om en måned.

Desværre er det langt fra nok til at dæmme op for den akutte pædagogmangel, som allerede presser kvaliteten i daginstitutionerne, og som de kommende år forventes at blive endnu værre.

Hver femte pædagogstuderende er forsvundet siden 2016. Det er en tikkende bombe under kvaliteten i daginstitutionerne.

Elisa Rimpler, BUPL-formand

Igen i år er antallet af ny studerende, som har valgt pædagoguddannelsen, nemlig rekordlavt. Der er i år 626 færre nye studerende, end der var sidste år, hvilket svarer til et dyk på 13 procent.

”Hver femte pædagogstuderende er forsvundet siden 2016. Det er en tikkende bombe under kvaliteten i daginstitutionerne, at antallet af pædagogstuderende bliver ved med at falde, mens vi de næste ti år bliver 55.000 flere børn under seks år”, siger formand for BUPL Elisa Rimpler. 

Lønnen har betydning

Der er brug for 14.000 flere pædagoger frem mod 2030 for at følge med udviklingen i børnetallet og leve op til minimumsnormeringerne. Og derfor er der ifølge BUPL både behov for et opgør med pædagogers historiske lønefterslæb og en national rekrutteringsstrategi, hvis vi skal sikre pædagoger nok og rette op på den vigende pædagogandel, som mange steder er nede på 50 procent.

Vil vi have pædagoger nok til vores børn i fremtiden, kommer vi ikke uden om et opgør med pædagogernes historiske lønefterslæb.

Elisa Rimpler, BUPL-formand

”Det har fatale konsekvenser for kvaliteten i daginstitutioner og fritidsinstitutioner, hvis pædagogandelen fortsætter med at falde. Der er brug for hurtig handling fra politisk side,” siger Elisa Rimpler og fortsætter:

”Pædagoger tjener over et liv omkring 3 millioner kroner mindre end andre faggrupper med samme uddannelsesniveau. Det tager de unge selvfølgelig bestik af, når de søger ind på en uddannelse. Vil vi have pædagoger nok til vores børn i fremtiden, kommer vi ikke uden om et opgør med pædagogernes historiske lønefterslæb”, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.  

Skru på alle knapper

En national rekrutteringsstrategi bør i følge BUPL-formanden desuden anvise flere løsninger på, hvordan vi fastholder de nuværende pædagoger og rekrutterer nye til professionen. 

”Der er brug for at skrue på alle knapper. Det er hævet over enhver tvivl, at vi har brug for en styrket pædagoguddannelse, som er attraktiv for flere. Men der er også brug for at flere erfarne medhjælpere og pædagogiske assistenter får en merituddannelse til pædagog og for at forbedre arbejdsvilkårene, så flere får lyst til at blive i faget og gå op i tid”, siger Elisa Rimpler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.