Færre vil være pædagog: Uden bedre løn og vilkår kommer vores børn til at mangle endnu flere pædagoger

Midt i en buldrende rekrutteringskrise falder antallet af ansøgere til pædagoguddannelsen endnu en gang. Højere løn og bedre vilkår er afgørende for at vende den alarmerende udvikling og tiltrække unge til faget, fastslår BUPL-formand Elisa Rimpler.
Elisa Rimpler

Kun halvdelen af de ansatte i landets institutioner har en pædagoguddannelse. Og udsigterne til at skaffe flere pædagoger bliver nu endnu mere dystre.

Igen i år har pædagoguddannelsen fået færre ansøgere end året før. Det er 7. år i træk, at antallet af kommende studerende, der har søgt pædagoguddannelsen som deres første prioritet, falder.

”Allerede i dag leder man mange steder forgæves efter pædagoger, og nogle steder er pædagogmanglen så stor, at der ikke er en eneste uddannet pædagog til børnene, Så jeg er alvorligt bekymret for kvaliteten i vores daginstitutioner, hvis ikke vi får vendt udviklingen. Vi har lige fået en kvalitetsrapport, der viser, at kvaliteten halter gevaldigt, og hvor man kan se, at faste pædagoger på stuen gør en forskel,” siger BUPL-formand Elisa Rimpler.

Vil mangle 8000 pædagoger

4419 har i år søgt pædagoguddannelsen som deres første prioritet. Det er 189 færre end sidste år, og antallet af ansøgere til uddannelsen er således faldet med 4 procent på bare et år og med 39 procent siden 2016.

Med udsigten til 60.000 flere børn små børn om ti år, vil der mangle mindst 8000 pædagoger, hvis det ikke lykkes at vende udviklingen.

Elisa Rimpler er derfor også glad for, at regeringen nu vil indkalde til forhandlinger om en reform af pædagoguddannelsen, så den bliver et attraktivt valg for flere unge. Men hun gør det samtidig klart, at forbedringer af både løn og vilkår er afgørende, hvis flere unge skal vælge pædagogfaget.

”Med Lønstrukturkomitéens rapport i juni, fik vi endnu engang dokumenteret, at pædagoger sidder fast i bunden af lønhierarkiet og tjener flere tusinde kroner mindre hver måned end andre faggrupper med samme uddannelsesniveau. Det får rigtig mange dygtige unge til at fravælge faget. Det har vi simpelthen ikke råd til,” siger Elisa Rimpler.  

Lønnen er for lav

52 procent af de unge, der overvejede pædagoguddannelsen i 2022, valgte den fra, fordi lønnen inden for professionen er for lav, konkluderede Danmarks Evalueringsinstitut i år i en undersøgelse om årsager til unges fravalg af blandt andet pædagoguddannelsen.

”Man kan ikke fortænke de unge i også at tage højde for, hvor meget de kommer til at kunne tjene, når de vælger uddannelse. Det er verdens bedste job at være pædagog, men det skal simpelthen kunne betale sig at tage en uddannelse. Ellers ender vi med et velfærdssamfund, hvor ansvaret for børns trivsel og udvikling havner hos ufaglærte medhjælpere”, siger Elisa Rimpler.

BUPL-formanden peger samtidig på, at også arbejdsvilkårene afholder unge fra at vælge pædagoguddannelsen. For 53 procent af de unge, der overvejede den men valgte den fra i 2022, var bekymringer for arbejdsvilkårene ifølge Danmarks Evalueringsinstitut afgørende for deres valg.

”Pædagoger står alt for tit alene med store børnegrupper, og vi mangler uddannede kollegaer at sparre med og tid til at forberede os,” siger Elisa Rimpler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.