BUPL's 5 principper for koncepter i pædagogisk praksis

Koncepter er en del af hverdagen for mange pædagoger. De varierer i formål, målgruppe og videnskabelige udgangspunkter, og der er stor forskel på, hvor mange koncepter, kommunerne anvender. 

En undersøgelse blandt BUPL’s medlemmer viser, at brugen af koncepter kan være problematisk. Blandt andet fordi der ofte er mange koncepter i brug samtidigt, fordi de ikke opleves som meningsfulde, eller fordi de pålægges pædagogerne og dermed undergraver den faglige dømmekraft. Omvendt er nogle pædagoger også positive overfor brugen af koncepter. 

BUPL indtager derfor en position, som både kan udfordre en problematisk brug af koncepter og omfatte pædagogers positive erfaringer.

På den baggrund har BUPL's hovedbestyrelse vedtaget fem principper for koncepter i pædagogisk arbejde, der skal bidrage til at nuancere og kvalificere diskussionen. 

5 principper for koncepter i pædagogisk praksis

Pædagogers faglighed og deres kompetence til at træffe kvalificerede, pædagogisk begrundede valg for den børnegruppe og de børn, de arbejder med skal respekteres. Det samme skal professionens etiske fundament som beskrevet i BUPL’s  etiske grundlag. Det betyder:

1. At ledere og pædagoger med deres professionelle dømmekraft har frihed til – og ansvar for - at træffe beslutning om tilrettelæggelsen af det pædagogiske arbejde. Det vil sige, at institutioner ikke pålægges at anvende koncepter, der strider imod lederes og pædagogers professionelle vurdering af, hvad der er god pædagogisk praksis. 

2. At det faglige fundament i det pædagogiske arbejde løbende skal vedligeholdes, udvikles og styrkes. Det betyder, at indkøb af koncepter ikke må ske på bekostning af andre nødvendige faglige initiativer, som prioritering af pædagogandel, efter- og videreuddannelse af pædagoger og tid til forberedelse og sparring, hverken i den enkelte institution eller på kommunalt niveau.

3. At det pædagogiske arbejde står på et positivt og ressourceorienteret børnesyn, hvor børn aldrig er problemet, og hvor barnet har værdi i egen ret. Det vil sige, at der ikke anvendes koncepter, der indeholder pædagogiske greb, der er i modstrid med professionens etiske fordringer, såsom udskamning, straf, eksklusion af fællesskabet eller lignende.

4. At børns ret til at være forskellige og udvikle sig i forskelligt tempo skal anerkendes, og at alle børns deltagelsesmuligheder skal understøttes. Det vil sige, at der fx ikke anvendes koncepter, der anviser bestemte, konkrete måder at udøve praksis på.

5. At børns ret til privatliv skal respekteres. Det betyder, at der ikke anvendes koncepter, der indsamler og opbevarer data i længere tid end nødvendigt for at understøtte børns konkrete udvikling, og at data ikke kommercialiseres eller markedsgøres, fx med henblik på benchmarking eller udvikling af nye koncepter.

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.