Uddannelsesreformen skal levere den prestigefyldte og fagligt stærke pædagoguddannelse, som virkeligheden kalder på

Det vil påvirke både uddannelsens prestige og dens faglige niveau negativt, hvis en 2-årig EPX bliver adgangsgivende til pædagoguddannelsen. Så kære politikere, husk nu hvilket problem, I satte jer for at løse med en ny pædagoguddannelse, skriver BUPL-formand Elisa Rimpler i Altinget 17. januar 2025.
Elisa Rimpler

Der er brug for flere studerende på pædagoguddannelsen. Men løsningen er ikke at gøre vejen dertil lettere.

Den uddannelsesreform, som egentlig skulle styrke pædagoguddannelsens prestige og kvalitet, risikerer i stedet at kommer til at puste liv i fordommen om, at man altid kan tage en pædagoguddannelse, hvis alt andet fejler.

For hvis det går som regeringen ønsker, og en 2-årig EPX bliver den nye hovedvej til pædagoguddannelsen, bliver det både lettere at blive optaget på uddannelsen, end det er i dag, og lettere end at komme ind på f.eks. en lærer- eller sygeplejerskeuddannelse i fremtiden. Det vil ikke kun være en hån mod pædagogernes komplekse arbejde og store ansvar. Det vil også ramme vores professionens omdømme og uddannelsens prestige.

Vi har ikke brug for at signalere, at alle kan blive pædagog, og at pædagoguddannelsen er mindre værd end andre professionsuddannelser. 

Pædagoguddannelsen er med de unges øjne i forvejen den af de mellemlange videregående velfærdsuddannelser, som har lavest prestige. Vi har ikke brug for at signalere, at alle kan blive pædagog, og at pædagoguddannelsen er mindre værd end andre professionsuddannelser. Vi har tvært imod brug for en uddannelse, som nyder større prestige og kan tiltrække fremtidens dygtige pædagoger.

For der er brug for dem. Flere børn og unge mistrives og får diagnoser, kvaliteten i vores daginstitutioner halter, og skolerne kæmper med at inkludere elever med særlige behov. Det er opgaver med høj kompleksitet, som kræver både en stærk faglighed og en stor modenhed at tackle.

Pædagoguddannelsen har et bredt studentergrundlag og en stolt tradition for at være en mønsterbryderuddannelse. Studerende, som ikke kommer fra hjem med mange bøger i bogreolen og klaver i stuen er gennem tiden blevet fænomenale pædagoger. Og et karaktersnit fra gymnasiet siger heller ikke alt, for som pædagog skal man også kunne sætte mange ikke-målbare kompetencer i spil. Men vi har også allerede i dag en uddannelse, der optager studerende, som ikke er klar til de krav, uddannelsen stiller, og mange af de studerende med de svageste forudsætninger har i dag svært ved at gennemføre pædagoguddannelsen. Samtidig ser vi en tendens til at mange flere nyuddannede afskediges i prøveperioden eller blot forlader faget inden for få år. En ny, hurtigere vej med lavere optagelseskrav vil blot forstærke det problem.

Så vil man styrke uddannelsens faglige niveau, kan man selvfølgelig ikke samtidig svække de kommende studerendes faglige udgangspunkt. Det vil være at sende regningen videre til pædagoguddannelsen.

Så vil man styrke uddannelsens faglige niveau, kan man selvfølgelig ikke samtidig svække de kommende studerendes faglige udgangspunkt. Det vil være at sende regningen videre til pædagoguddannelsen. Tvært imod er det afgørende at sikre sig, at de studerende, som bliver optaget på uddannelsen, er både fagligt og modenhedsmæssigt klar til at gå der, så de har det bedste udgangspunkt for at blive dygtige pædagoger. Det er en 2-årig EPX ikke løsningen på.

Virkeligheden stiller tårnhøje krav til pædagoger og vores faglighed, og derfor er vi selvfølgelig også nødt til at stille høje krav til de unge, der vil læse en pædagoguddannelse. Både fordi alt andet vil sænke fagligheden og den kvalitet, vi i sidste ende tilbyder vores børn og unge. Men i den grad også for at vriste uddannelsen fri af det skadelige narrativ, at hvis alt andet fejler, kan man altid blive pædagog.

Virkeligheden stiller tårnhøje krav til pædagoger og vores faglighed, og derfor er vi selvfølgelig også nødt til at stille høje krav til de unge, der vil læse en pædagoguddannelse.

Det er ikke en farbar vej til at få flere unge ind på uddannelsen – og flere dygtige pædagoger ud i den anden ende – at regeringen vil gøre vejen til en pædagoguddannelse kortere. I stedet bør den tage ansvar for, at en uddannelsesreform styrker pædagoguddannelsens prestige og ikke gøder den sejlivede myte om, at man altid kan blive pædagog. For det er bestemt ikke alle, der kan blive dygtige pædagoger.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.