Ret op på reformer

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) møder i dag ind til et tomt skrivebord. Men en vigtig opgave venter som det allerførste på listen over ting, der skal løses hurtigst muligt, skriver Elisa Rimpler m.fl. i Information.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) møder i dag ind til et tomt skrivebord. Men en vigtig opgave venter som det allerførste på listen over ting, der skal løses hurtigst muligt.

Igennem to år har der været forhandlinger om nødvendige ændringer i loven om førtidspension og fleksjob. Nu er det tid til at få indkaldt forligsparterne og opnå enighed om værdige løsninger for nogle af de svageste i samfundet.

Værdig Reform består af 64 organisationer, som alle kender de udfordringer, der gælder for de reformramte. Mennesker, der på grund af sygdom eller ulykke ikke kan arbejde. Som af systemet er blevet straffet med årelange ressourceforløb, sengepraktik og en helt uværdig ventetid.

En ny undersøgelse fra Psykiatrifonden og Sind viser, at mange syge oplever håbløshed og forringelse af helbredet i forløbet på jobcentrene. Samtidig viser de seneste opgørelser, at antallet af ressourceforløb, der varer tre år eller mere, er steget markant de seneste år.

I Værdig Reform har vi stillet seks konkrete krav til en reform af loven om førtidspension og fleksjob:

  • For det første skal borgeren have et retskrav på frit at kunne vælge mellem ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension, når arbejdsevnen er nedsat til syv timer eller derunder.
  • For det andet skal ressourceforløb maksimalt have en samlet periode på fem år.
  • For det tredje skal borgeren selv kunne søge om ressourceforløb og have mulighed for at klage over ressourceforløb.
  • For det fjerde skal adgangen til fastholdelsesfleksjob lettes, og kravet om 12 måneders forudgående ansættelse afskaffes.
  • For det femte skal ressourceforløbsydelsen være på sygedagpengeniveau, og der skal ikke modregnes for indtægter fra arbejdsmarkedspensioner eller kompensationer for mistet erhvervsevne.
  • Sidst skal løn-og arbejdsvilkår ved ansættelse i fleksjob fastsættes i samarbejde med de faglige organisationer.

To år er gået, siden vi gik sammen med det formål at få politikerne til at ændre loven om førtidspension og fleksjob.
Nu er det tid til en værdig reform.

Elisa Rimpler, formand for BUPL
Camilla Gregersen, formand for DM
Mona Striib, formand for FOA
Martin Rasmussen, næstformand HK
Ellen Lykkegaard, næstformand i 3F

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.