Pengepung

Vejledning til medlemmer om økonomisk støtte

Mange oplever i øjeblikket, at det er svært at få økonomien til at hænge sammen på grund af stigende priser på el, varme, dagligvarer mv. Der er forskellige muligheder for at søge økonomisk hjælp.

Udsat energiregning

Som privatkunde kan du få udsat den del af din regning for el, gas og fjernvarme, der ligger over et fastsat ”prisloft”.

Ordningen gælder fra den 1. november 2022 for el- og gasregninger og fra den 1. januar 2023 for fjernvarmeregninger. Ordningerne løber 12 måneder.

Du må være op til 4 år om at betale den udsatte del af din regning. Dog skal du betale en rente på 2 % pr. år. Du kan til enhver tid afmelde dig ordningen og betale resten af din gæld på én gang.

Du tilmelder dig hos eget energiselskab, som opkræver gebyr for at administrere ordningen.

Økonomisk tilskud fra kommunen

Hvis du er i en vanskelig økonomisk situation, kan du søge om økonomisk tilskud til en række udgifter jf. nedenfor. Det gælder dog ikke hvis du er folkepensionist eller førtidspensionist under gammel ordning. (Se muligheder for pensionister længere nede i denne vejledning).

Enkeltydelser

Du kan få økonomisk støtte til nødvendige enkeltstående udgifter, som du ikke selv er i stand til at betale og ikke har haft mulighed for at spare op til. Kommunen vil se på, om du kan lave en afdragsordning eller om du kan tage et lån.

Ved ansøgning skal du vedlægge dokumentation for dine indtægter og udgifter, så kommunen kan lave en beregning af dit rådighedsbeløb.

Støtten søges hos din kommune. Gerne digitalt på kommunens hjemmeside eller på borger.dk

Hjælp til huslejerestance

Hvis du bor til leje, men ikke kan betale din husleje, kan du i værste fald blive varslet om, at lejemålet bliver ophævet på grund af huslejerestance.

I det tilfælde kan du søge økonomisk hjælp. Hjælpen er midlertidig og kommunen kan stille krav om, at du f.eks. søger en billigere bolig.

Støtten søges hos din kommune. Gerne digitalt på kommunens hjemmeside eller på borger.dk

Flytteudgifter

Du kan få hjælpe til flytteudgifter som f.eks. udgifter til depositum/indskud og transport af indbo, hvis flytningen forbedrer dine eller familiens bolig- eller erhvervsforhold.

Du skal dokumentere dine indtægter og udgifter, så kommunen kan lave en beregning af dit rådighedsbeløb.

Du søger om støtten hos din kommune. Gerne digitalt på kommunens hjemmeside eller på borger.dk. Hvis du vil flytte til en anden kommune, skal du søge om hjælp i den kommune, som du ønsker at flytte til.

Hjælp til behandling

Du kan søge økonomisk støtte til behandling som f.eks. medicin og tandbehandling.  

Behandlingen skal være nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet.

Du skal dokumentere dine indtægter og udgifter, så kommunen kan lave en beregning af dit rådighedsbeløb.

Du søger om hjælp til behandling hos din kommune. Gerne digitalt på kommunens hjemmeside eller på borger.dk

Boligstøtte

Du kan kun få bevilget boligstøtte, hvis du bor i lejebolig (med mindre du er pensionist).

Der indgår en række kriterier i vurderingen af, om du er berettiget, bl.a. husstandens samlede indkomst og formue, hvor mange der bor i boligen, huslejens størrelse og boligens areal.

Du søger boligstøtte hos Udbetaling Danmark. Gerne digitalt på borger.dk

Særligt for pensionister

Som pensionist har du ikke adgang til den almindelige ansøgning om økonomisk hjælp fra kommunen. I stedet kan du søge personligt tillæg eller helbredstillæg.

Personligt tillæg

Folkepensionister og førtidspensionister, som har fået bevilget førtidspension før 2003, kan søge et personligt tillæg til nødvendige enkeltudgifter.

Der skal være tale om uforudsigelige udgifter, som man ikke har haft mulighed for at spare op til.

Du skal søge tillægget hos kommunen, som vil kræve, at du dokumenterer dine indtægter og udgifter.

Helbredstillæg - hjælp til behandling

Folkepensionister og førtidspensionister, som har fået bevilget førtidspension før 2003, kan søge økonomisk støtte til behandling som f.eks. medicin, høreapparat, briller og tandbehandling.

Behandlingen skal være nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet, og kommunen vil kræve, at du dokumenterer dine indtægter og udgifter.

Du søger om helbredstillæg hos kommunen. Gerne digitalt på kommunens hjemmeside eller borger.dk

Lån til betaling af ejendomsskat

Hvis du er på folkepension, førtidspension, seniorpension eller efterløn, og du eller din ægtefælle ejer en ejendom, som bruges til beboelse (også fritidsbolig), kan du søge om lån til at betale dine ejendomsskatter.

Beløbet forrentes med en årlig rente (1,53% i 2023), og lånet skal betales tilbage, når ejendommen sælges. 

Du ansøger digitalt på borger.dk – vælg den kommune, hvor din ejendommen ligger. Du kan også henvende dig i borgerservice i kommunen.

Boligstøtte

Som pensionist kan du søge boligstøtte, uanset om du bor i leje-, andels- eller ejerbolig.

Der indgår en række kriterier i vurderingen af, om du er berettiget, bl.a. husstandens samlede indkomst og formue, hvor mange der bor i boligen, huslejens størrelse og boligens areal.

Hvis du bor i andels- eller ejerbolig, bliver boligstøtten udbetalt som et lån.

Du søger om boligstøtte hos Udbetaling Danmark. Gerne digitalt på borger.dk

Varmetillæg

Folkepensionister og førtidspensionister, som har fået bevilget førtidspension før 2003, kan søge om varmetillæg. Udbetaling Danmark tager stilling til ansøgningen ud fra oplysninger om indtægt, formue og dokumentation for varmeudgifter.

Hvis du i forvejen får varmetillæg, men oplever en stigning i udgifterne på mindst 10%, kan du kontakte Udbetaling Danmark, fremsende dokumentation for de øgede udgifter og bede om genberegning af tillægget.

Du søger varmetillæg hos Udbetaling Danmark. Gerne digitalt på borger.dk

Automatiske udbetalinger

Enkelte ydelser bliver automatisk udbetalt. Du skal selv holde øje med, om du modtager de ydelser, du er berettiget til.

Ældrecheck

Udbetaling Danmark beregner automatisk, om du har ret til ældrecheck. Det afhænger af din indtægt og formue.

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.