Stress_symptomer og forebyggelse

Stress - forebyggelse og håndtering

Arbejdsrelateret stress er en reaktion på belastende forhold i dit psykiske arbejdsmiljø. Stress rammer den enkelte pædagog, men er et fælles anliggende, som skal forebygges og håndteres kollektivt og organisatorisk på arbejdspladsen.

Hvorfor opstår stress?

Stress opstår, når der er en ubalance mellem de ressourcer, der er til rådighed, og de krav, der stilles i arbejdet. Ofte er flere forskellige påvirkninger medvirkende til, at du føler dig stresset. 

Fx et stort arbejdspres, høje følelsesmæssige krav i arbejdet, uklare og modstridende krav, vold og trusler, samarbejdsudfordringer, krænkende handlinger eller mobning. 

En variant af stress, som rammer mange pædagoger, er moralsk stress. Det opstår, når det ikke er muligt at udføre arbejdet i overensstemmelse med de etiske og moralske værdier, som er centrale i det pædagogiske arbejde.
 

Stress blandt pædagoger

25 % af alle pædagoger har ofte eller hele tiden følt sig stresset i de seneste to uger.
Kilde: Kilde: Arbejdstilsynet: National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere (NOA-L), 2023.

Symptomer og konsekvenser

Kortvarig stress er ikke nødvendigvis problematisk for helbredet, men over en længere periode kan stress udgøre en psykisk og fysiologisk belastning.  

Symptomer på stress kan fx være: 

  • Høj puls,  hjertebanken, søvnbesvær, udmattelse, angst mv. 

Konsekvenser ved moralsk stress kan være: 

  • Snigende forråelse, distancering eller kynisme. Det kan ses som strategier, der anvendes til at ’overleve’ i en belastende arbejdssituation.

Er du stresset? Tag en stresstest

  • Med stresstesten finder du ud af, hvordan det står til med dit stressniveau. Viser testen, at du er for stresset, kan det være relevant at kontakte din arbejdsmiljørepræsentant eller leder. 

    Husk også at visse symptomer kan skyldes andet end stress. Derfor kan det under alle omstændigheder være en god idé at tale med din læge, hvis du føler dig stresset.

    Prøv stresstesten her. 

Din arbejdsgivers ansvar

Din arbejdsgiver har ifølge arbejdsmiljøloven pligt til at tilrettelægge arbejdet på en måde, så du ikke udsættes for en sundhedsmæssige risiko som stress i dit psykiske arbejdsmiljø. Derfor skal det over længere tid være muligt at efterleve kravene i arbejdet inden for arbejdstiden. 

Hvis du er kommunalt ansat, har din arbejdsgiver også pligt til i samarbejde med de tillidsvalgte at udarbejde retningslinjer for, hvordan I arbejder med at forebygge og håndtere stress. Det fremgår af ”Aftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne”, som BUPL har været med til at indgå.

Samarbejde

Indsatser der kan forebygge stress

  • At arbejdet planlægges og struktureres på en måde, så der er plads til uforudsete opgaver
  • At prioritere opgaverne og eventuelt helt fraprioritere opgaver, hvis der ikke er tid eller kompetencer til rådighed
  • At der er mulighed for kollegial og ledelsesmæssig refleksion, sparring, videndeling, hjælp og støtte
  • At sikre mulighed for restitution i løbet af arbejdsdagen
  • At fokusere på – og anerkende – alt det, I når i arbejdet, frem for det, I ikke når

    Hos SPARK kan I  få hjælp til at forebygge stress på jeres arbejdsplads. Det er din leder, arbejdsmiljørepræsentant og tillidsrepræsentant, som kan søge om et forløb. Læs mere om SPARK. 

    Du kan også finde mere viden om symptomer, forebyggelse og håndtering af stress hos BFA. 

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.