Støj kan skade både hørelse og trivsel

Nedbring støjen og forebyg høreskader

Støj kan både lede til høreskader og dårlig trivsel, og flere undersøgelser viser, at pædagoger er blandt de mest udsatte faggrupper. Læs her, hvad I kan gøre for at nedbringe støjen på arbejdspladsen, og bliv klogere på, hvornår støj bliver skadelig

Hvad er støj, og hvordan påvirker det os?

Støj er uønsket lyd, der selv ved lavere niveauer kan giver gener, mens høj støj kan give varige høreskader. Det er individuelt, hvornår man er generet af støj, mens der er klare grænser for, hvornår støj er skadelig. 

Det er din arbejdsgivers pligt at søge for, at du og dine kolleger ikke udsættes for støjgener og risiko for høreskader, og at der tages hensyn til de af jer, som er særligt følsomme over for støj. Samtidig kan I som kolleger gøre meget for sammen at nedbringe støjen. 

To vigtige skridt til at nedbringe støjen

1. God akustik 
Akustikken spiller en afgørende rolle for støjniveauet. Det handler om den måde, hvorpå et rum ved sin størrelse, form og materialer påvirker klangen i rummet. Her har din arbejdsgiver et særligt ansvar, der indebærer:  

  • At sikre at arbejdsrummene er isoleret mod støj udefra og indrettet, så de akustiske forhold er tilfredsstillende. Det kan I bl.a. gøre med lydabsorberende materiale på lofter og vægge samt lydskærme.
  • At være opmærksomhed på, at Bygningsreglementet stiller særlige krav til akustik i daginstitutioner og undervisningslokaler(Hvad kan vi lede videre til?).
  • At reducere støjen gennem indkøb af inventar og legetøj uden hårde overflader.

2.Støjdæmpende adfærd og pædagogik  
I kan reducere meget støj gennem jeres adfærd og pædagogiske praksis. Derfor bør din arbejdsgiver aftale med dig og dine kolleger, hvordan I sammen kan holde støjniveauet nede. Fx ved at: 

  • Undgå at råbe og bevæge sig hurtigt og fortravlet
  • Adskille støjende og ikke-støjende aktiviteter og I som ansatte rotererer mellem dem
  • Opdele børnene i mindre grupper
  • Bruge udearelerne mest muligt

Find mere inspiration til at nedbringe støjen i artiklerne fra Børn&Unge. 

Hvornår er støj skadelig?

Lyd måles i decibel(dB), hvor 0 dB, er den svageste lyd, et menneske med normal hørelse kan opfatte. Når man undersøger arbejdsrelateret støj, bruger man måleenheden db(A), der angiver den daglige støjbelastning. Altså hvor meget støj man udsættes for i løbet af en hel arbejdsdag. Med den kan man skelne mellem to typer af støj: 

1. Generende støj: Giver ikke nødvendigvis sygdomssymptomer men kan medføre: 
-Hovedpine, nedsat koncentrationsevne, søvnbesvær, træthed og dårligere trivsel. Der findes ingen grænse for, hvor meget støjen må genere, da det er individuelt, hvordan og hvor meget vi påvirkes af den. 

2. Høreskadende støj: En daglig støjbelastning på over 80 dB(A). 
- Medfører risiko for høretab og tinnitus. Høretab kan medføre vanskeligheder med bl.a. at skelne lyde i baggrundsstøj og ved samtaler i grupper samt problemer med at høre bl.a. telefoner og TV. Tinnitus er en subjektiv oplevelse af lyd uden fysisk lydudsættelse. Opleves ofte som susen, kimen, hylen eller brummen.

I forbindelse med jeres APV(Arbejdspladsvurdering) kan I opfordre jeres arbejdsgiver til, at der bliver gennemført en støjmåling. 

Skrigende barn_AM

Det siger reglerne om støj

  • Er du belastet af støj, bør du tale med din leder eller AMR.
  • Hvis I er stærkt generede af støj, eller hvis støjbelastningen ved en måling overstiger 80 dB(A) må din arbejdsgiver kun lade jer arbejde, hvis der stiller høreværn til rådighed. BUPL anbefaler, at der anvendes individuelt tilpassede formstøbte høreværn.
  • Er den daglige støjbelastning over 80 dB(A), bør du bruge høreværnet, som din arbejdsgiver skal stille til rådighed. Når den daglige støjbelastning er over 85 dB(A), skal du bruge høreværnet.
  • Du har pligt til at følge den instruktion i bl.a. støjdæmpende adfærd og pædagogiske praksis, som din arbejdsgiver giver dig. 

 

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.