Mange pædagoger får hudlidelser som følge af vådt arbejde

Kemi og vådt arbejde – forebyg hudlidelser

Hver tredje pædagog har oplevet hudproblemer på hænderne indenfor det seneste år. Og selvom hyppig håndvask og kontakt med rengøringsmidler er en del af mange pædagogers hverdag, er det vigtigt at være opmærksom på omfanget af vådt arbejde og typen af kemikalier. Her har din arbejdsgiver et særligt ansvar.

Tag hudlidelser alvorligt

Tør hud, plamager og sprukne hænder. Den slags gener oplever mange pædagoger i forbindelse med deres arbejde. For op mod halvdelen af alle pædagoger har våde eller fugtige hænder i mindst en fjerdedel af deres arbejstid. 

Risikoen for hudlidelser bliver kun større, hvis I bruger kemikalier i forbindelse med det våde arbejde. Der er god grund til at tage vådt arbejde og kemi alvorligt, da hudlidelser på længere sige kan betyde, at du ikke længere kan varetage dit arbejde og i værste fald, at du er nødt til at skifte fag eller helt må forlade arbejdsmarkedet.

Er du udsat for vådt arbejde og kemi i din dagligdag?

  • Du har vådt arbejde, hvis du arbejder med hænderne eller vandtætte beskyttelseshandsker i fugtigt miljø i mindst 2 timer i løbet af en arbejdsdag. Hyppig og intensiv håndvask er også vådt arbejde.
  • Kemi er her en betegnelse for arbejde med farlige stoffer og materialer. I daginstitutioner kan det fx være opvaske-, rengørings- og desinfektionsmidler.

Kemi skader ikke kun dine hænder

Opvaske-, rengørings- og desinfektionsmidler kan indeholde stoffer, som virker irriterende eller ætsende på hud, øjne og luftveje. Andre stoffer i produkterne kan give irritationseksem og allergi, hvis du bruger dem ofte. 

Stofferne kan optages i kroppen, hvis du indånder dem eller får dem på huden. Rengøringsmidler og desinfektionsmidler kan også indeholde organiske opløsningsmidler, som kan give hjerne- og nerveskader og luftvejslidelser. 

Tjek etiketten

Mange af de farlige stoffer og materialer, I bruger på arbejdspladsen, har en faremærkning på etiketten. Du kan bruge faremærkningen til at finde ud af, hvilke farer der er forbundet med produkterne.

Værnemidler

Forebyggelsen er din arbejdsgivers pligt

Din arbejdsgiver har pligt til at gennemføre en kemisk risikovurdering, hvis I arbejder med farlig kemi.

Vedkommende skal på baggrund af risikovurderingen forebygge, at du og dine kollegaer bliver udsat for farlige stoffer og materialer, eller at I får hudlidelser på grund af vådt arbejde. Forebyggelsen skal følge STOP-princippet. 
 

Beskyt hænder og helbred med STOP-princippet

STOP-princippet dækker over ”Substitution, Tekniske foranstaltninger, Organisatoriske foranstaltninger og Personlige værnemidler”.

  • Substitution handler om at udskifte farlige stoffer og materialer med nogle, der er ufarlige eller mindre farlige. Brug altid det mindst farlige produkt og den mindst farlige arbejdsmetode. 
  • Tekniske foranstaltninger handler bl.a. om, at indkapsle arbejdsprocessen, hvis det er muligt. Brug fx opvaskemaskine i stedet for at vaske op i hånden.
  • Organisatoriske foranstaltninger handler om at planlægge og tilrettelægge arbejdet, så I undgår eller begrænser udsættelsen for farlige stoffer og materialer. Begræns fx risikoen for hudlidelser ved at begrænse den tid, du og kollegaerne er udsat for vådt arbejde. Fx med passende pauser
  • Personlige værnemidler skal stilles til rådighed af din arbejdsgiver, hvis de andre tiltag ikke har fjernet risikoen fuldstændigt. Brug fx altid handsker, når du arbejder med vandige sæbe- og rengøringsmidler. Her er det vigtigt, at det er den rigtige type handsker, og at du bruger dem rigtigt: 
    Handskerne skal være hele, rene og tørre indeni. Du kan bruge inderhandsker af bomuld for at undgå at få fugtige hænder i handskerne. Vær opmærksom på, at desinfektionsmidler og andre kemikalier kan gå igennem handskerne uden, at der er hul i dem.

    Læs mere om STOP-princippet hos Arbejdstilsynet. 

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.