Arbejdsulykker

Arbejdsulykker - Forebyggelse og anmeldelse

Hvert år anmeldes 1.500 arbejdsulykker i daginstitutioner til Arbejdstilsynet, hvoraf mange kunne være undgået. Læs, hvordan I kan gøre jeres arbejdsplads mere sikker, og bliv klogere på reglerne, hvis du kommer ud for en arbejdsulykke

Arbejdsulykker og deres konsekvenser

En arbejdsulykke er en pludselig hændelse i forbindelse med arbejdet, som fører til, at en person kommer fysisk eller psykisk til skade. Det kan også være en skade, der opstår efter en påvirkning, der har varet i højst fem dage. 

Arbejdsulykker medfører typisk sygefravær, og kan i alvorlige tilfælde resultere i permanent invaliditet i en eller anden grad . 

Arbejdsulykker blandt pædagoger

13 % af alle pædagoger er inden for de seneste 12 måneder kommet til skade på grund af en ulykke i forbindelse med arbejdet. En tredjedel af alle anmeldte arbejdsulykker i daginstitutioner skyldes fald, glid og snublen. 
Øvrige eksempler på arbejdsulykker:   

  • Pludselige løfteskader
  • Arbejdsrelateret fysisk vold, som medfører personskade
  • Forbrændinger (fx i forbindelse med bål)
  • Skoldninger (fx i forbindelse med madlavning)
  • Stik- og snitteskader (fx i forbindelse med værkstedsarbejde)
  • Trafikulykker i forbindelse med arbejdsrelateret transport 

    Kilde: Arbejdstilsynet, "National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere (NOA-L), 2023".

Forebyggelse: Din arbejdsgivers ansvar

Din arbejdsgivers har pligt til at planlægge arbejdet og indrette arbejdspladsen, så ulykkesrisici bliver elimineret. Det gælder også på udearealer, der skal være jævne og uden huller, ryddede for sand, nedfaldsblade og sne om vinteren.

Arbejdsgiveren skal også instruere dig i, hvordan du udfører dit arbejde sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Og som ansatte skal i selv bidrage – bl.a. ved at følge instruktionerne. 

Gør jeres arbejdsplads mere sikker

Dårligt lys, ringe pladsforhold, glatte gulve og almindelig travlhed forøger alt sammen risikoen for arbejdsulykker. Har I en fælles opmærksomhed på indretning og adfærd, gør I jeres arbejdsplads mere sikker. For eksempel ved at:   

  • Være opmærksomme på genstande, I kan snuble over, fx legetøj eller tøj, og rydde dem op.
  • Fjerne løse ledninger fra gangarealer.
  • Tørre spildt vand og andre væsker op fra gulvet med det samme.

    Opdager I ulykkesrisici, som I ikke umiddelbart selv kan fjerne, skal du meddele det til din arbejdsmiljørepræsentant eller din leder.
Håntering af arbejdsulykker

Hvis du kommer ud for en arbejdsulykke

Bliver du udsat for en arbejdsulykke, som medfører sygefravær i en dag eller mere udover den dag, hvor du kom til skade, har din arbejdsgiver pligt til hurtigst muligt og inden 14 dage at anmelde arbejdsulykken til Arbejdstilsynet. Din arbejdsgiver skal give dig en kopi af anmeldelsen.

Hvis din arbejdsgiver ikke vil anmelde din arbejdsulykke, bør du hurtigst muligt kontakte din fagforening.

Læs mere om anmeldelser og forebyggelse af arbejdsulykker hos Arbejdstilsynet og BFA - Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø.  

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.