Retten til at fastlægge arbejdstider og pauser
Arbejdstidsregler for pædagogisk personale
Som leder kan du fastlægge arbejdstid og pauser, så længe du respekterer de aftaler og kutymer, der er på området.
For pædagogisk personale på det kommunale område – bortset fra folkeskolen – er reglerne beskrevet i ”Aftale om arbejdstidsregler for pædagogisk personale ved daginstitutioner, klubber, skolefritidsordninger m.v.”
Udover aftaler og kutymer er området også reguleret i arbejdsmiljøloven, der indeholder regler om hviletid og fridøgn samt specielle regler om arbejds- og hviletider for unge under 18 år.
Du skal tage hensyn til personalets ønsker
Personalet har krav på at kende deres arbejdstid, og de har ret til at få indflydelse på tjenesteplanen. I arbejdstidsreglerne er dette formuleret som, at der ved tilrettelæggelse af tjenesten skal tages størst muligt hensyn til personalets ønsker.
Arbejdstidsreglerne sikrer desuden de ansatte en række ydelser som overarbejdsbetaling, ulempetillæg osv. Det er dit ansvar, at medarbejderne får de ydelser, de har ret til – i modsat fald er der faktisk tale om brud på overenskomsten, som kan koste institutionen dyrt.
Pauser medregnes i arbejdstiden
Pauser er også omfattet af arbejdstidsreglerne. Det er fastslået, at pauser på mindre end 1/2 time, hvor medarbejderen står til rådighed og ikke kan forlade arbejdsstedet, medregnes i arbejdstiden.
Pausens placering er ikke beskrevet i arbejdstidsreglerne, men det er en forudsætning for pauser, at de skal tjene som hvilepauser. Derfor kan de som udgangspunkt ikke placeres i begyndelsen af arbejdstiden eller lige før, man skal gå hjem. Desuden har placeringen af spisepausen på langt de fleste institutioner ligget fast gennem mange år og er dermed blevet en kutyme, der er en integreret del af arbejdstidsaftalen.
Væsentlige ændringer skal varsles
Væsentlige ændringer i en medarbejders arbejdstid - både antallet af timer og placeringen - skal varsles skriftligt over for den enkelte med det overenskomstmæssige varsel. Det skal det, fordi der er tale om en ændring i ansættelsesforholdet.
Hvis ændringer i placering af arbejdstiden holder sig inden for overenskomsten, dvs. arbejdstidsreglernes rammer og institutionens åbningstid, er der som udgangspunkt ikke tale om en væsentlig ændring.
Ændringer i timetallet er derimod som udgangspunkt en væsentlig ændring, der skal varsles, og hvor reglerne om høring, i lighed med opsigelse, skal overholdes.
OBS!
MED-udvalget er medbestemmende med hensyn til fastlæggelse af retningslinjer for arbejdstid og pauser. Som leder skal du derfor både være opmærksom på aftalen om arbejdstidsregler og eventuelle regler, der er fastlagt lokalt i MED-udvalget.