Pædagogmanglen vokser: Ledigheden blandt nyuddannede styrtdykker

Ledigheden blandt nyuddannede pædagoger er mere end halveret på bare to år, viser nye tal. Men daginstitutionerne kan stadig ikke finde de pædagoger, de har brug for, og flere kommuner forsøger nu at lokke studerende til.
Håndtryk efter ansættelse

Daginstitutionernes kamp for at skaffe pædagoger nok har mere end halveret antallet af nyuddannede ledige siden 2020, viser nye tal fra pædagogernes a-kasse.

Mens BUPL-A i december 2020 havde registreret 419 ledige nyuddannede pædagoger, var antallet i december 2022 helt nede på 191.

Ifølge BUPL er det ikke overraskende, at daginstitutionerne hurtigt suger de nyuddannede pædagoger til sig. Ifølge BUPL’s tal mangler der nemlig akut 4.000 pædagoger. Og den voksende pædagogmangel fører blandt andet til en faldende pædagogandel, advarer BUPL-formand Elisa Rimpler.

”Det har konsekvenser både for fagligheden – at man som pædagog ikke har nogen at sparre med – og det handler også i højere grad om, at der er mange opgaver forbundet med en børnegruppe, hvor det er pædagogen, der har ansvaret alene, forklarer Elisa Rimpler med bekymring - da problemet kun vokser sig større,” siger hun til DR.

Kommuner på udkig efter pædagogstuderende

Manglen på pædagoger betyder da også, at flere kommuner begynder at tilbyde pædagogstuderende fast job, allerede mens de er studerende.

En af dem er nyuddannede Sisse Ulrich fra Aarhus, fire måneder før hun blev færdiguddannet blev tilbudt job i en vuggestue.

”Vi mærker tydeligt, at der er mangel på os, og at der er mange institutioner, der gerne vil have fat i os. De forsøger at hverve os og vække vores interesse allerede tidligt,” siger hun til DR.

Pædagogmanglen vokser: kommuner har mistet mulighed for at bruge løn

I 2030 vil der ifølge BUPL mangle 14.000 pædagoger i landets daginstitutioner og skoler.

Og kommunernes mulighed for at mindske pædagogmanglen blev forringet i december 2022, da Kommunernes Landsforening (KL) satte en stopper for kommunale ordninger med lønnet merituddannelse af pædagoger.

De nu skrottede meritordninger har ellers været med til at kompensere for, at hver femte pædagogstuderende er forsvundet siden 2016.

BUPL presser i øjeblikket på for at få både KL og regeringen til hurtigst muligt at finde en løsning, så de enkelte kommuner ikke skal stå alene med ansvaret.

”Vi har en kæmpe pædagogmangel, og der er brug for, at politikerne både på centralt og lokalt niveau finder veje til at imødekomme den. Der er meritordningen rigtig god,” siger Elisa Rimpler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.