Ny i BUPL's etisk råd: Sådan styrker etik vores fælles faglige ståsted

BUPL’s etiske råd har fået fire nye medlemmer. En af dem er pædagog Louise Birch-Cheng, der her fortæller, hvordan hun kobler etik og pædagogik.
Barn bliver trøstet af voksen

Hvordan håndterer du det grædende barn, som dine kolleger har trøstet? Hvad gør du med den store forskel på fødselsdagskagerne, som forældrene kommer med?  Og skal du fortælle Carls mor, at du har set ham ryge uden foran klubben? 

Louise Birch Cheng er nyt medlem i BUPL's etisk råd

Etiske dilemmaer findes overalt i pædagogik, og nu i særlig høj grad i pædagog Louise Birch-Chengs liv. Hun er netop blevet del af BUPL’s etiske råd som en af fire nye medlemmer og skal derfor i meget høj grad forholde sig til etik fremover.  

”Det er vigtigt, at vi husker etikken i vores daglige praksis og taler om, hvorfor vi gør, som vi gør. Etikken kan være et pejlemærke,” siger hun.

Der findes ingen rigtige svar

Louise Birch-Cheng blev uddannet i 2013 og har de seneste otte år arbejdet med børn og unge indenfor autisme-spektret på Kærbyskolen i Aalborg.

Det er et arbejde, der ligesom resten af den pædagogiske praksis er spækket med etiske problemstillinger og dilemmaer, hvor der ikke er et rigtigt eller forkert svar. 

”Vi har for eksempel børn, der er meget selektivt spisende. Det kan give konflikt mellem personalet om, hvad der er en god madpakke”, siger hun.

Louise Birch-Cheng mener, at en etisk praksis kan hjælpe hende og kollegaerne med at reflektere over praksis – for eksempel hvorfor det er så vigtigt for dem at få Vigga til at spise leverpostejmadden, når nu de ved, at hun altid kun vil spise chokolademadden. 

”Vi har alle noget med i rygsækken, og det betyder, at noget er mere rigtigt for os end andet, men det er det ikke nødvendigvis for andre. Så er det vigtigt, at vi lytter til hinanden, reflekterer og vigtigst af alt er nysgerrige overfor hinandens perspektiver. Det er igennem de gode drøftelser, at vi flytter os,” siger hun.

Skal sætte etik på dagsordenen 

Etisk Råd har eksisteret siden 2010. Nu skal nye og gamle medlemmer og eksternt tilknyttede være med til at skabe endnu mere debat om etik i pædagogisk arbejde og udbrede viden om det professionsetiske grundlag. 

Tre af medlemmerne er politisk valgt af BUPL: Det drejer som om næstformand Birgitte Conradsen, formand for BUPL Århus, Marianne Gilbert Nielsen, og faglig sekretær i BUPL-Hovedstaden, Bo Morthen Petersen.

To er eksternt tilknyttet rådet: lektor og Ph.d. Karen Prins fra Københavns Professionshøjskole samt postdoc og forsker ved institut for Mennesker og Teknologi ved Roskilde Universitet Søren Engels. 

Derudover har fem pædagoger fra praksis selv søgt om at blive en del af rådet efter et opslag i blandt andet Børn&Unge – de fire, der sidder nu er derfor nye, mens en enkelt har været med i flere år.

Louise Birch-Cheng er en af de fire nye.  

”Jeg tror på, at etik og pædagogik hele tiden må gå hånd i hånd, fordi det betyder noget i forhold til de mennesker, vi har med at gøre i vores daglige praksis,” siger hun.

Husk målet med vores arbejde

Nu glæder hun sig til at blive en officiel del af det pædagog-etiske fællesskab.

”Jeg håber på at få spændende samtaler med de andre, og på at få sat etikken endnu mere på dagsordenen ude i de enkelte institutioner. Jeg tror på, at det kan give et bedre fælles fagligt ståsted. Det er alfa og omega for alle arbejdspladser, og så kan det være med til at huske os på formålet med vores arbejde: At fremme børn og unges trivsel og udvikling gennem omsorg, dannelse, socialisering og læring,” siger hun. 

Børn&Unge udgiver i samarbejde med etisk råd podcasten Dilemma, der handler om etiske dilemmaer i pædagogikken. Podcasten udkommer seks gange om året.

Her er medlemerne af etisk råd:

Maj Luffe Andersen, Børnehuset Gnisten, Søborg
Daniel Mortunach Storsveen, Højvangskolen, Århus *
Lilian Bjelke, TitiBo-gruppen, Allerød *
Louise Birch-Cheng, Kærnebyskolen, Ålborg *
Kristina Avenstrup, Børnehusene Kokkedal *
Birgitte Conradsen, næstformand BUPL
Marianne Gilbert Nielsen, formand BUPL Århus
Bo Morthen Petersen, faglig sekretær, BUPL Hovedstaden
* = ny

Eksternt tilknyttet:
Karen Prins, lektor og Ph.d. Karen Prins, Københavns Professionshøjskole
Søren Engels, postdoc, forsker ved institut for Mennesker og Teknologi Roskilde universitet

Læs mere om etisk råd for pædagoger her.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.