Ét emne slår Brinkmann og Sommer af pinden: Disse podcasts lyttede I til i 2021

Der var ét emne, der slog Svend Brinkmann og Dion Sommer i 2021. Se selv i denne liste over de mest lyttede episoder af Børn&Unge Podcast fra året, der gik.

Omtrent hver anden uge udkommer Børn&Unge Podcast med nyt om viden, forskning og praksis på det pædagogiske område. I året, der gik, rundede podcasten 200.000 lytninger. Men hvilke nye episoder blev de mest lyttede?

Få svaret i denne liste, der tydeligt viser lytternes interesse for pædagogiske kernebegreber som leg, dannelse og omsorg – og for nogle af de spændende personligheder, der optræder på den pædagogiske scene. Vi begynder med nr. 10:

 

10. Skiftedag med stor betydning

 

Hvad er vigtigt i skiftet fra børnehave til skole? Det kan børn fra 4.-5. klasse hjælpe pædagoger med at finde ud af, viser ny forskning. Samtidig peger anden forskning på, at det er en fejl at forsøge at udligne forskellen mellem børnehave, SFO og skole. Børn&Unge Podcast satte fokus på Børnenes vigtige skift, og episoden blev årets 10. mest lyttede.

 

9. Hvis jeg siger omsorg, siger du…?

 

Omsorg? Det ved alle da, hvad er? For det er da en pædagogisk kerneværdi. Men hvordan definerer du egentlig omsorg? Det har et hold forskere og pædagoger sammen forsøgt at indkredse, og deres erfaringer kan du høre mere om i episoden Omsorg: Pædagoger sætter ord på kerneværdien, som blev den 9. mest lyttede i 2021.

 

8. Forsker ville være den onde stedsøster

 

Når Ditte Winther-Lindqvist legede som barn, ville hun helst være den onde stedsøster. I dag er hun anerkendt forsker og har blandt andet beskæftiget sig med netop leg. Men også med sorg og omsorg. Det fortæller hun mere om i portrættet Hun kender både sorg og omsorg, som kom på en 8. plads over mest lyttede episoder i 2021.

 

7. Krudthuset er helt med på verdensmålene

 

Ingen tanker er så store, at de ikke kan omsættes til børnenes perspektiv. Selv de storpolitiske visioner i FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling kan give mening i en dansk børnehave. Hør, hvordan de griber det an i børnehaven Krudthus, i 2021’s 7. mest lyttede episode: Verdensmål i børnehave.

 

6. Hvad laver børnene, mens vi dokumenterer?

 

Pædagoger skal i stigende grad dokumentere deres arbejde og redegøre for deres pædagogiske aktiviteter. Og det risikerer at stå i vejen for det, børn selv er optagede af og danner fællesskaber om. Sådan lyder advarslen fra lektor Chrisstina Munck i episoden Krav til dokumentation kan stå i vejen for børns fællesskaber – på en 6. plads over de mest lyttede episoder fra 2021.

 

5. Pædagogikkens grand old man begejstrer stadig

 

Hvis flere end 180 publikationer om barndom, børns udvikling og familie ikke taler sit eget tydelige sprog, så beviser ridderkorset Dion Sommers omfattende bidrag til pædagogisk forskning. Portrættet af den populære professor blev et af 2021’s store lytterhits og endte på en 5. plads: Han blev børnenes forkæmper.

 

4. Leg er bare for sjov – eller?

 

Leg er et populært emne blandt lytterne af Børn&Unge Podcast. På en 4. plads over de mest lyttede episoder fra 2021 møder vi begrebet første gang. Denne gang i selskab med legeprofessor Helle Marie Skovbjerg, som advarer mod at mene, at fri leg er den eneste rigtige form for leg. Hør eller genhør episoden Børns leg skal tages alvorligt.

 

3. Svend Brinkmann blander tingene sammen

 

Svend Brinkmann kan ikke holde sig til én ting ad gangen. Så taler han om pædagogik og dannelse, så mener han noget om samfundets udvikling, og så går han pludselig tilbage til Grækenlands filosoffer eller de tyske teoretikere. Hør ham blande dannelse og pædagogers arbejde ind i sin tankemæssige bolledej i interviewet Til forsvar for dannelsen, som blev den 3. mest lyttede episode fra 2021.

 

2. Læring er legende let

 

På 2. pladsen over de mest lyttede episoder fra 2021 dukker legen op igen. Denne gang i en diskussion om leg, og hvilken rolle pædagoger skal spille i børns leg. For hvornår er der tale om leg? Og hvornår er leg et middel til læring? Mød både forskere og pædagoger i episoden Kampen om legen.

 

1. Leg giver næring til sprogblomsterne

 

Dermed kom vi til den mest lyttede episode fra 2021, og også på førstepladsen handler det om leg. Og denne gang om legens gyldne mulighed for at udvikle børns sprog. Men en mulighed, der ikke altid bliver grebet rigtigt, mener forsker Lars Holm. Hvis du ikke allerede har hørt den, så lyt til episoden Leg er guld for børns sprog.

 


 
Har du fået lyst til at lytte mere?

Så find eksempelvis miniserien Kampen for minimumsnormeringer på bupl.dk/podcast eller i din foretrukne podcast-app, og hør fortællingen om det lange, seje træk for at få indført minimumsnormeringer i danske daginstitutioner.

 

Flere end 200.000 lytninger

Børn&Unge Podcast er produceret og udgivet af redaktionen på BUPL’s fagblad Børn&Unge. Podcasten er siden 2017 udkommet omkring 20 gange årligt med en klar ambition: Vi vil være den podcast, pædagoger lytter til, når I søger ny viden om udviklingen af jeres profession.

De flere end 80 episoder har allerede rundet 200.000 lytninger, og nye lyttere kommer til hver uge. Find os på bupl.dk/podcast, eller søg på Børn&Unge Podcast i din podcast-app. Og følg os, hvis du ikke vil gå glip af nyt om forskning, viden og praksis på det pædagogiske område.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.