Børn&Unge Podcast


Børn&Unge Podcast produceres og udgives af journalisterne fra Børn&Unge. I podcasten præsenterer vi ny forskning og viden på det pædagogiske område og spændende projekter og fortællinger fra pædagogers hverdag.


Opdateret d. 22. september 2021

Omsorg: Pædagoger sætter ord på kerneværdien

Omsorg er en pædagogisk kerneværdi. Men hvordan definerer du den? Og hvad har pædagogisk omsorg med en slyngplante at gøre? Et hold forskere fra Roskilde Universitet og pædagoger fra fem forskellige institutioner har sammen forsøgt at indkredse begrebet ‘omsorg’. Hør barndomsforsker Kim Rasmussen fortælle om forskningen og resultatet, og tag med til vuggestuen Den Gule Prik, hvor pædagog Matilde Fabricius og leder Gry Hybschmann Larsen deler ud af deres erfaringer med og tanker om professionel omsorg.


 

Verdensmål i børnehøjde

Hvad har børn og pædagogik med FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling at gøre? Og hvorfor skal pædagoger beskæftige sig med storpolitiske visioner? I denne episode kan du høre, hvilke tanker de har gjort sig i børnehaven Krudthus, og hvordan de griber det an. Du kan også møde bogaktuelle Stig Brostrøm og Thorleif Frøkjær, der mener at målene passer godt til den styrkede pædagogiske lærerplan.


 

Til forsvar for dannelsen: Interview med Svend Brinkmann

Dannelse er en af de vigtigste pædagogiske opgaver. Men ligesom andre væsentlige værdier er dannelsen under angreb, mener professor Svend Brinkmann, som derfor kalder til forsvar for dannelsen – ja, for hele pædagogikken. Hør mere i denne særudgave, hvor Svend Brinkmann også svarer på, hvorfor han ikke bare kan holde sig til én ting ad gangen.


Han blev børnenes forkæmper: Portræt af Dion Sommer


Flere end 180 publikationer om barndom, børns udvikling og familie. Massiv kritik af PISA-tests og målstyring. Et ridderkors for omfattende videnskabeligt arbejde. I denne episode kan du høre et portræt af professor i udviklingspsykologi Dion Sommer.


Hun kender både sorg og omsorg: Portræt af Ditte Winther-Lindqvist

Sorg fylder meget i Ditte Winther-Lindqvists liv – både privat og som forsker. Men også omsorgen for de mindste og børns leg optager hende. Hør mere i denne særudgave, hvor journalist Rikke Bergquist tegner et portræt af DPU-lektoren.


Kampen om legen

Hvornår er børns leg bare leg? Og hvornår er legen et middel til læring? Diskussionen om leg og pædagogers rolle i leg har fået nyt liv. Mød barndomsforsker Jan Kampman, lektor Lars Geer Hammershøj samt pædagog Kitti Kristiansen fra Børnehuset Baunegård og Maja Lorenzen og Inken Haase fra Solkernen Børnehus.


Veras brev blev et lys i en mørk tid

Coronakrisen har været en sort tid for mange pædagoger, og så bliver de små lysglimt særligt vigtige. Som brevet fra en pige i 5. klasse, der får håbet frem i pædagogerne og lederne Michael Halvorsen og Martin Hasselgreen i Klub Fortet på Frederiksberg. Hør også arbejdsmiljøforsker Kirsten Nabe-Nielsens bud på, hvordan arbejdsmiljøet kan styrkes.


Provinsens uddøen begynder i børnehaven

Ny forskning viser, at bevægelsen fra de lokale samfund mod de større byer understøttes af den pædagogik, der føres i de lokale institutioner. Mød forskerne bag, og kom med til Gudme Børnehus i denne episode.

Født med en pædagogisk guldske i munden: Portræt af Martin Bayer

I denne særudgave af Børn&Unge Podcast kan du møde Martin Bayer, som med egne ord blev født med en pædagogisk guldske i munden, men måtte overkomme sin skolevægring, før han kunne tage hul på den pædagogiske forskning.


 

Børnenes vigtige skift

Hvad er vigtigt for børn i skiftet fra børnehave til SFO og skole? Det peger ny forskning på, som du kan høre om i denne episode.


Med Margrethe Brun Hansen på besøg i Barndommens gade

Husk, at når du arbejder med børn, er du på besøg i Barndommens gade. Hør interviewet med børnepsykolog og forfatter Margrethe Brun Hansen i denne særudgave af Børn&Unge Podcast.


Leg er guld for børns sprog

Det er de voksne, der udvikler børns sprog. Eller er det nu også sådan? Hør om nyeste forskning i sprogudvikling i denne episode.


 

Kan man skrive en novelle om pædagogers hverdag?

I denne episode af Børn&Unge Podcast ser vi på forholdet mellem skønlitteratur og pædagogik og stiller spørgsmålet: Hvad skal pædagoger bruge noveller om daginstitutioner til?


 

Krav til dokumentation kan stå i vejen for børns fællesskab

I denne episode kan du høre om forskningen i børnefællesskaber, som kan komme under pres af kravet om dokumentation.


 

De bedste fra 2020: Fik du hørt dem alle?

Hvilken episode af Børn&Unge Podcast blev den mest lyttede i 2020, og hvad var redaktionens egne højdepunkter i året, der gik? Få svaret i denne særudgave og bliv sikker på, at du ikke er gået glip af nyt om praksis, faglighed og forskning på det pædagogiske område.


 

Synlig pædagogik gavner lavt præsterende drenge

Drenge, der har svært ved at præstere i folkeskolens mindste klasser, har gavn af synlig pædagogik, viser forskning. Hør mere i denne episode.


 

Et år med omsorg i coronaens skygge

I denne episode ser vi tilbage på 2020 og taler med både praktikere og eksperter om, hvordan omsorgen og pædagogikken får tyngde i en tid med corona.


 

Tablets: Digital sut eller pædagogisk værktøj?

Hvis du tror, at pædagoger bruger digitale midler til at passivisere børn, så tager du fejl. I hvert fald ifølge et nyt forskningsprojekt, som du kan høre mere om i denne episode.


 

Skal man spille fodbold for at være en rigtig mand?

Køn, normkritik, ligestilling og mangfoldighed er nogle af nøgleordene i denne episode af Børn&Unge Podcast, hvor du kan møde forskere, undervisere, pædagoger og ledere, der stiller kritiske spørgsmål til ellers dagligdags begreber.


 

Generationsmødet

I denne episode kan du komme med til Daycare Nord i Skive Kommune, hvor leder Leo Rasmussen, der er på vej på pension, diskuterer forskellige tilgange til pædagogik med den nyligt uddannede pædagog Dea Vogensen.


 

Kan man installere en teori i pædagoger?

I denne episode sætter Børn&Unge Podcast fokus på den pædagogiske faglighed, som et aktuelt forskningsprojekt viser nye dimensioner af.


 

Bred indsats hjælper udsatte unge

I denne episode kan du høre om den pædagogiske praksis med børn og unge fra udsatte boligområder, som ifølge forskerne har en kriminalpræventiv effekt.


 

Særudgave: Splittet af omsorg

Kom med AKT-pædagog Rikke Smedegård Hansen på arbejde i denne særudgave, og hør om at drage omsorg – selv for de ‘pisseprovokerende’.


 

Særudgave: Pædagogisk etik i coronaens tid

I denne særudgave af Børn&Unge Podcast kan du høre om de etiske dilemmaer, coronatiden betyder for pædagoger og deres faglige dømmekraft. Episoden er udgivet i samarbejde med BUPL’s etiske råd.


 

Musikken i pædagogikken: Hvor blev den af?

I børnehuset Kilden i Tommerup trives musikkulturen i bedste velgående. Anderledes ser det ud i mange andre institutioner, og derfor slår forskere nu alarm. Hør mere i denne episode.


 

Pædagoger lukker magien ind i børnehaven

Kom med til Børnehuset Spirebakken i Roskilde, hvor pædagogerne har arbejdet med de magiske øjeblikke i hverdagen. Du kan også møde forskeren bag projektet.


 

Tidlig indsats: Lene er ligesom min anden mor

Kom med en ressourcepædagog på arbejde, og hør en forskers bud på, hvorfor vi trods mange års fokus på tidlig indsats stadig har problemer med opsparing og bekæmpelse af negativ social arv.


 

Åkanden sagde farvel til brok og bagtale

I denne episode kan du komme med til Børnehuset Åkanden, der har sagt farvel til brok og bagtale. De har fundet vejen til et godt arbejdsmiljø med hjælp fra eksterne konsulenter.


 

Nærvær og omsorg kræver pædagoger med overskud

I Børnehuset Universet i Hedehusene lykkes pædagogerne med at skabe udviklingsmuligheder for børn i udsatte positioner. Hør også forskernes opskrift på, hvordan man gør det.


 

Tillid er afgørende – men hvad afgør tilliden?

Hvordan føles det, når et par forældre mister tilliden til ens arbejde? Det kan du høre en pædagog fortælle om i denne episode, hvor du også bliver klogere på forskning fra Ane Refshauge Høyrup, der stiller skarpt på, hvad der er afgørende for tilliden mellem forældre og pædagoger.


 

Får pædagoger løn som fortjent?

I denne episode stiller vi spørgsmålet: Hvorfor er pædagoger den faggruppe i det offentlige med en mellemlang videregående uddannelse, der får den laveste løn? Mød en pædagog, der har stillet sig selv spørgsmålet mange gange, og hør også en historikers forklaring.


 

Børnefattigdom – det overset problem

I denne episode kan du komme med til en børnehave i Aalborg Øst, der arbejder med at udligne økonomiske forskelle på børnene. Du kan også høre om forskning, der tyder på, at ikke alle pædagoger og andre fagpersoner er lige gode til at se børnefattigdom.


 

Efter år uden job: Nu ser Karina lyst på fremtiden

Vejen tilbage til arbejdsmarkedet kan være lang, når man som pædagog Karina Bluitgen Jensen har stået udenfor i årevis. Nu ser hun lyst på fremtiden igen. Blandt andet på grund af et nyt projekt fra BUPL-A, som har fået langtidsledige pædagoger i job med en cocktail bestående af fagligt fællesskab og individuelle hensyn.


Særudgave: Er data og pædagogik en god blanding?

Data – et ønske om mere styring og kontrol eller en måde at skabe synlig pædagogik? Hør i denne særudgave forsker No Emil Kampmann fortælle om sammenhængen mellem pædagogik og data.


 

Pædagogik – er det noget, pædagoger taler om?

Hvad er kvalitet i pædagogik, og hvordan taler pædagoger om god pædagogik? Med hinanden og med embedsfolkene? Det har ny forskning sat fokus på. Hør mere, og kom også med til Børnehuset Galaksen i Odense, hvor pædagogerne savner tid til at tale om pædagogik.


 

Børn med handicap – inklusion eller ulighed?

I denne episode stiller forsker Kurt Bendix Olsen spørgsmålet, om man ved at se forskelligt på behovene for børn med handicap og børn uden handicap kommer til at grave grøfterne mellem børnene større. Et spørgsmål, der også optager pædagogerne i Børnehuset Lunden i Gentofte.


 

Trivsel smitter

Glade pædagoger giver glade børn. Omvendt tyder ny forskning på, at når pædagoger ikke trives, så gør børnene det heller ikke. Hør mere om forskningen i trivslen for pædagoger og børn i denne episode.


 

Nye pædagoger får et chok

I denne episode kan du høre forskernes forklaring på, hvorfor nyuddannede pædagoger bliver så overvældet af arbejdspresset, at det kan kaldes for et praksischok.


 

Pædagoger på valg: Derfor vil de i Folketinget

Kom med til både det nordlige Sjælland og Jylland, og mød de to folketingskandidater Christina Thorholm og Theresa Berg Andersen – begge klar til at gøre en forskel som pædagoger på Christiansborg.


 

Science er da ikke for pædagoger. Eller hvad?

Science er ikke let at arbejde med, mener mange pædagoger. Tag med til science-festival for de mindste og få masser af inspiration til at komme i gang med at arbejde med dette læreplanstema.


 

Skal børn altid være glade?

I denne episode kan du høre om forskningen i følelser og om lektor Peter Østergaard Andersen fra Københavns Universitet, der blandt andet stiller spørgsmålet: Skal børn altid være glade?


 

Forsker: Vores syn på børns sprog er forsimplet

I denne episode kan du høre, hvad der ifølge lektor Lars Holm fra DPU er galt med vores måde at se børns sprog på. Du kommer også med til Æblehaven på Frederiksberg, hvor sprogpædagog Camilla Guldborg Carlsen byder indenfor i Sproghjørnet.


 

Særudgave: Interview med Rasmus Willig

I denne særudgave kan du høre sociolog Rasmus Willig fortælle om forskningen i ytringsfrihed. Og du kan få hans bud på, hvorfor mange pædagoger vælger at holde kritikken tilbage.


Pædagogfaglighed i fokus i skole og fritid


Kom med pædagog Maria Emilie Kierulf Schneider på arbejde både i skole og klub – og hør fra forskningsleder Trine Ankerstjerne, der har sat fokus på pædagogfagligheden på skole- og fritidsområdet.


Pædagogers ytringsfrihed under pres

Hver anden pædagog tier om kritisable forhold, og det bekymrer blandt andet sociolog Rasmus Willig. Mød ham og en pædagog, der ikke er bange for at sige sin mening.


 

Hvor speciel er specialpædagogik?


I denne udgave sætter vi fokus på specialpædagogik og stiller spørgsmålet: Hvor speciel er specialpædagogik egentlig? Episoden tager udgangspunkt i forskningsrapporten ‘Signalement af specialpædagogisk faglighed’.


 

Fremtidens leg til debat


Kom med til en konference, hvor en række oplægsholdere fra ind- og udland tager leg ganske alvorligt. Du kan høre Helle Marie Skovbjerg og Paul Harris give deres bud på, hvad der er vigtigt for fremtidens leg.


 

Glæde og frihed på menuen


I denne episode kan du tage med til Børnehaven Grøftekanten i Allerød, hvor en gruppe maddetektiver i børnestørrelse undersøger dagens ret. Hør også om aktionsforsker Jonatan Leers arbejde med de pædagogiske potentialer i et godt måltid.


 

Historien om Alexander 3: Diagnoser til gavn og skade

I tredje og sidste afsnit af podcastserien om 9-årige Alexander kan du høre mere om hans kamp for at få et godt liv – på trods af de skader, han er født med efter sin mors misbrug.


 

Historien om Alexander 2: Et dilemma for Alexanders plejefamilie


I andet afsnit af ‘Historien om Alexander’ står rusmiddelskadede Alexanders plejefamilie overfor et dilemma: Skal drengen skærmes og skånes, eller er han klar til en hverdag i en daginstitution?


 

En kamp om viden


I denne episode kan du høre om, hvordan forskellige generationer opsøger viden om pædagogik. Mød Steen Baagøe Nielsen, der sammen med et hold forskere fra Center for Daginstitutionsforskning ved Roskilde Universitet har undersøgt sagen.


 

Historien om Alexander 1: Alexander er født med rusmiddelskader

Mød Alexander, der er født med rusmiddelskader, i første afsnit af tre om den 9-årige dreng. Du kan også møde hans plejemor samt pædagoger og andre fagfolk, der arbejder med børn som Alexander.


 

Her har børnene det godt


I denne episode kan du høre om Kim Rasmussens forskning, som hjælper med til at besvare spørgsmålet: Hvornår har børn i børnehaver og vuggestuer det godt?


 

Skoleparatheden er kommet i fokus


Lyt til denne episode af Børn&Unge Podcast, hvor du hører om forskningsprojektet ‘Passende parathed’ – og får at vide, hvad lagkager og det stigende fokus på skoleparathed har med hinanden at gøre.


 

Lines kamp for de filippinske gadebørn


Denne gang besøger vi et børnehjem på Filippinerne, som pædagog Line Venø Pedersen har været med til at åbne.


 

OK18: Pædagoger kæmper for løn og anerkendelse


Få styr på historien og begreberne i overenskomstforhandlinger, og hør, hvorfor pædagoger fra Herfølge er klar til at kæmpe for løn og anerkendelse i denne udgave af Børn&Unge Podcast.


 

Stærke relationer styrker pædagogisk viden


Denne gang handler Børn&Unge Podcast om forskning i relationer mellem pædagoger, som er helt afgørende for samarbejdet og kvaliteten af arbejdet i institutionen.


 

Fortællinger ruster pædagoger til læreplansarbejde


Fortællinger giver pædagoger arbejdsglæde og et fagsprog at diskutere pædagogik med. Og klæder dem ifølge forskerne på til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan. Hør mere i denne episode.


 

Pædagogikken rykker ind i familien


Nu skal barnets hjem også være et læringsmiljø, og pædagoger skal vejlede forældre i barnets tidlige læring. Det viser et nyt forskningsprojekt, som du kan høre forsker Lene S. K. Schmidt fortælle om i denne episode af Børn&Unge Podcast.


 

Koncepter splitter pædagoger


Pædagogiske koncepter er massivt udbredt i danske institutioner – og splitter pædagoger i for og imod. Det viser ny forskning, som du kan høre mere om i denne episode.


 

Den nødvendige omsorg i vuggestuen


Denne gang handler Børn&Unge Podcast om forskningsprojektet ‘Følelsesmæssige relationer mellem børn og voksne i vuggestuen’. Mød Thomas Gitz-Johansen, der har siddet stille som en flue på væggen og observeret samspillet mellem børn og voksne.