Børn&Unge Podcast


Børn&Unge Podcast produceres og udgives af journalisterne fra Børn&Unge. I podcasten præsenterer vi ny forskning og viden på det pædagogiske område og spændende projekter fra pædagogers hverdag.


Opdateret d. 25. juni 2021

Hun kender både sorg og omsorg: Portræt af Ditte Winther-Lindqvist

Sorg fylder meget i Ditte Winther-Lindqvists liv – både privat og som forsker. Men også omsorgen for de mindste og børns leg optager hende. Hør, hvordan det har påvirket hende at miste sin mor som 14-årig, og få svaret på, hvorfor hun helst ville være en af de onde stedsøstre i sine egne barndomslege, i denne særudgave af Børn&Unge Podcast, hvor journalist Rikke Bergquist tegner et portræt af DPU-lektoren, der har bidraget bredt til den pædagogiske forskning.


Kampen om legen

Hvornår er der tale om leg? Og hvornår er der tale om børns leg som middel til læring? Diskussionen om leg, og hvilken rolle pædagogerne skal spille, har fået nyt liv. For den styrkede pædagogiske læreplan efterlader rum for fortolkning. Samtidig er der gang i flere store forskningsprojekter om leg. I denne episode kan du møde barndomsforsker Jan Kampman, lektor på DPU og forskningskoordinator Lars Geer Hammershøj samt stedfortræder i Børnehuset Baunegård, Kitti Kristiansen, og pædagogerne Maja Lorenzen og Inken Haase fra Solkernen Børnehus.


Veras brev blev et lys i en mørk tid

Når det ser sort ud med arbejdsglæden, og det gør det for mange pædagoger under coronakrisen, bliver de små lysglimt særligt vigtige. Som brevet fra en pige i 5. klasse, der får håbet om bedre tider frem på Klub Fortet på Frederiksberg i København. Mød pædagogerne og lederne Michael Halvorsen og Martin Hasselgreen, og hør også arbejdsmiljøforsker Kirsten Nabe-Nielsens bud på, hvordan arbejdsmiljøet kan styrkes i den kommende tid.


Provinsens uddøen begynder i børnehaven

Ny forskning viser, at bevægelsen fra de lokale samfund mod de større byer understøttes af den pædagogik, der føres i de lokale institutioner. Mød forskerne bag, og kom med til Gudme Børnehus i denne episode.


Født med en pædagogisk guldske i munden: Portræt af Martin Bayer

I denne særlige udgave af Børn&Unge Podcast kan du møde Martin Bayer, som med egne ord blev født med en pædagogisk guldske i munden, men måtte overkomme sin skolevægring, før han kunne tage hul på den pædagogiske forskning.


 

Børnenes vigtige skift

Hvad er vigtigt for børn i skiftet fra børnehave til SFO og skole? Det peger ny forskning på, som du kan høre om i denne udgave af Børn&Unge Podcast.


 

Med Margrethe Brun Hansen på besøg i Barndommens gade

Hør podcast med Margrethe Brun Hansen, og læs 5 pointer om pædagogik under og efter coronapandemien.


Leg er guld for børns sprog

Det er de voksne, der udvikler børns sprog. Eller er det nu også sådan? Hør om nyeste forskning i sprogudvikling i denne podcast.


 

Kan man skrive en novelle om pædagogers hverdag?

I denne episode af Børn&Unge Podcast ser vi på forholdet mellem skønlitteratur og pædagogik og stiller spørgsmålet: Hvad skal pædagoger bruge noveller om daginstitutioner til?


 

Krav til dokumentation kan stå i vejen for børns fællesskab

I denne episode kan du høre om forskningen i børnefællesskaber, som kan komme under pres af kravet om dokumentation.


 

De bedste fra 2020: Fik du hørt dem alle?

Hvilken episode af Børn&Unge Podcast blev den mest lyttede i 2020, og hvad var redaktionens egne højdepunkter i året, der gik? Få svaret i denne podcast og bliv sikker på, at du ikke er gået glip af nyt om praksis, faglighed og forskning på det pædagogiske område.


 

Synlig pædagogik gavner lavt præsterende drenge

Drenge, der har svært ved at præstere i folkeskolens mindste klasser, har gavn af synlig pædagogik, viser forskning. Hør mere i denne podcast.


 

Et år med omsorg i coronaens skygge

I denne udgave ser vi tilbage på 2020 og taler med både praktikere og eksperter om, hvordan omsorgen og pædagogikken får tyngde i en tid med corona.


 

Tablets: Digital sut eller pædagogisk værktøj?

Hvis du tror, at pædagoger bruger digitale midler til at passivisere børn, så tager du fejl. I hvert fald ifølge et nyt forskningsprojekt, som du kan høre mere om i denne podcast.


 

Skal man spille fodbold for at være en rigtig mand?

Køn, normkritik, ligestilling og mangfoldighed er nogle af nøgleordene i denne udgave af Børn&Unge Podcast, hvor du kan møde forskere, undervisere, pædagoger og ledere, der stiller kritiske spørgsmål til ellers dagligdags begreber.


 

Generationsmødet

I denne episode kan du komme med til Daycare Nord i Skive Kommune, hvor leder Leo Rasmussen, der er på vej på pension, diskuterer forskellige tilgange til pædagogik med den nyligt uddannede pædagog Dea Vogensen.


 

Kan man installere en teori i pædagoger?

I denne episode sætter Børn&Unge Podcast fokus på den pædagogiske faglighed, som et aktuelt forskningsprojekt viser nye dimensioner af.


 

Bred indsats hjælper udsatte unge

I denne episode kan du høre om den pædagogiske praksis med børn og unge fra udsatte boligområder, som ifølge forskerne har en kriminalpræventiv effekt.


 

Særudgave: Splittet af omsorg

Kom med AKT-pædagog Rikke Smedegård Hansen på arbejde og hør om at drage omsorg – selv for de ‘pisseprovokerende’.


 

Særudgave: Pædagogisk etik i coronaens tid

I denne særudgave af Børn&Unge Podcast kan du høre om de etiske dilemmaer, coronatiden betyder for pædagoger og deres faglige dømmekraft. Episoden er udgivet i samarbejde med BUPL’s etiske råd.


 

Musikken i pædagogikken: Hvor blev den af?

I børnehuset Kilden i Tommerup trives musikkulturen i bedste velgående. Anderledes ser det ud i mange andre institutioner, og derfor slår forskere nu alarm. Hør mere i denne episode af Børn&Unge Podcast.


 

Pædagoger lukker magien ind i børnehaven

I denne episode kan du komme med til Børnehuset Spirebakken i Roskilde, hvor pædagogerne har arbejdet med de magiske øjeblikke i hverdagen. Du kan også møde forskeren bag projektet.


 

Tidlig indsats: Lene er ligesom min anden mor

Kom med en ressourcepædagog på arbejde og hør en forskers bud på, hvorfor vi trods mange års fokus på tidlig indsats stadig har problemer med opsparing og bekæmpelse af negativ social arv.


 

Åkanden sagde farvel til brok og bagtale

I denne episode kan du komme med til Børnehuset Åkanden, der har sagt farvel til brok og bagtale. De har fundet vejen til et godt arbejdsmiljø med hjælp fra eksterne konsulenter.


 

Nærvær og omsorg kræver pædagoger med overskud

I Børnehuset Universet i Hedehusene lykkes pædagogerne med at skabe udviklingsmuligheder for børn i udsatte positioner. Hør også forskernes opskrift på, hvordan man gør det.


 

Tillid er afgørende – men hvad afgør tilliden?

Hvordan føles det, når et par forældre mister tilliden til ens arbejde? Det kan du høre en pædagog fortælle om i denne podcast, hvor du også bliver klogere på forskning fra Ane Refshauge Høyrup, der stiller skarpt på, hvad der er afgørende for tilliden mellem forældre og pædagoger.


 

Får pædagoger løn som fortjent?

I denne episode hander det om pædagogers løn. Vi stiller spørgsmålet: Hvorfor er pædagoger den faggruppe i det offentlige med en mellemlang videregående uddannelse, der får den laveste løn? Mød en pædagog, der har stillet sig selv spørgsmålet mange gange, og hør også en historikers forklaring.


 

Børnefattigdom – det overset problem

I denne episode kan du komme med til en børnehave i Aalborg Øst, der arbejder med at udligne økonomiske forskelle på børnene. Du kan også høre om forskning, der tyder på, at ikke alle pædagoger og andre fagpersoner er lige gode til at se børnefattigdom.


 

Efter år uden job: Nu ser Karina lyst på fremtiden

Vejen tilbage til arbejdsmarkedet kan være lang, når man som pædagog Karina Bluitgen Jensen har stået udenfor i årevis. Nu ser hun lyst på fremtiden igen. Blandt andet på grund af et nyt projekt fra BUPL-A, som har fået langtidsledige pædagoger i job med en cocktail bestående af fagligt fællesskab og individuelle hensyn.


 

Podcast: Er data og pædagogik en god blanding?

Podcast: Pædagogik – er det noget, pædagoger taler om?

Podcast: Børn med handicap – inklusion eller ulighed?

Podcast: Trivsel smitter

Podcast: Nye pædagoger får et chok

Podcast om pædagoger på valg: Derfor vil de i Folketinget

Podcast: Science er da ikke for pædagoger. Eller hvad?

Podcast: Skal børn altid være glade?

Podcast: Vores syn på børns sprog er forsimplet

Særudgave af Børn&Unge Podcast: Interview med Rasmus Willig

Podcast: Pædagogfaglighed i fokus i skole og fritid

Podcast: Pædagogers ytringsfrihed under pres

Podcast: Hvor speciel er specialpædagogik?

Podcast: Fremtidens leg til debat

Podcast: Glæde og frihed på menuen

 

Podcast: Diagnoser til gavn og skade

Podcast: Et dilemma for Alexanders plejefamilie

Podcast: En kamp om viden

Podcast: Alexander er født med rusmiddelskader

Podcast: Her har børnene det godt

Podcast: Skoleparatheden er kommet i fokus

Podcast: Lines kamp for de filippinske gadebørn

OK18 som podcast: Pædagoger kæmper for løn og anerkendelse

Podcast: Stærke relationer styrker pædagogisk viden

Podcast: Fortællinger ruster pædagoger til læreplansarbejde

Podcast: Pædagogikken rykker ind i familien

Podcast: Koncepter splitter pædagoger

Podcast: Den nødvendige omsorg i vuggestuen