BUPL, DLF og DSR: Skæv aftale rammer traditionelle kvindefag hårdt

Pædagoger, sygeplejersker og lærere risikerer at komme i klemme og miste tusindvis af kroner på grund af den nye politiske aftale om arbejdsskader.
Elisa Rimpler

Den nye aftale om en arbejdsskadereform skuffer hos BUPL, Danmarks Lærerforening og Dansk Sygeplejeråd. Den vil nemlig stille mange lærere, sygeplejersker og pædagoger ringere, hvis de bliver ramt af en arbejdsskade.

Mens andre grupper får bedre forhold med aftalen, er det især de deltidsansatte og dermed især de kvindedominerede faggrupper, der betaler gildet og mister millioner i erstatning, hvis uheldet er ude, og deres arbejdsevne bliver forringet.

Det skyldes den nye årslønsberegning, som ligger til grund for udregningen af erstatningen.

Det vil betyde, at en pædagog, sygeplejerske eller lærer midt i 30’erne, som må gå ned fra 30 til 20 timer på grund af en arbejdsskade, vil miste over en million kroner i erstatning frem til folkepensionsalderen.

Den nye - og for mange medarbejdergrupper - attraktive uddannelsesmulighed frygter vi ligeledes kan ramme skævt, fordi den på samme måde særligt er rettet mod sværere fysiske skader og ikke eksempelvis kognitive eller psykiske skader. Sidstnævnte vil have svært ved at tage en ny uddannelse.

- Det er er dybt urimeligt, at aftalepartierne på den her måde kaster de deltidsansatte under bussen og forringer deres vilkår voldsomt, hvis de bliver ramt af en arbejdsskade. Det virker næsten som om, de tror, arbejdsskader kun sker for håndværkere, siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.

- Det er urimeligt, at primært kvinder på det offentlige arbejdsmarked, der i vid udstrækning er deltidsansatte, skal betale for en reform af arbejdsskadeområdet. Vi er og har gennem hele forhandlingsforløbet været meget kritiske over for den nye model for beregning af årsløn, der kan betyde store nedgange i erstatningsbeløb for de af vores medlemmer, der er på deltid, siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening.

- Et af de gode elementer er, at der bliver lettere adgang til at opnå erstatning for ansatte, som udsættes for vold på arbejdspladsen. Til gengæld er det meget kritisabelt, at man med aftalen stiller især de kvindedominerede fag dårligere ved at straffe dem, der har arbejdet på deltid, for eksempel fordi de midlertidigt passer små børn. Det er mange penge, de går glip af, siger Anni Pilgaard, næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd.

Fakta:

Her er tre eksempler på, hvad aftalen kan betyde for deltidsansatte pædagoger, lærere og sygeplejersker:

  1. En 37-årig pædagog med mindreårige børn, som på grund af arbejdsskadens følger må gå ned i tid fra 30 til 20 timer om ugen – her vil nedgangen i den samlede erstatning frem til folkepensionsalderen være på kr. 1.801.596.
     
  2. En 35-årig sygeplejerske som på baggrund af arbejdsskadens følger må gå ned i tid fra 30 til 15 timer om ugen, vil få en nedgang i den samlede erstatning frem til folkepensionsalderen på kr. 1.052.724.
     
  3. En 37-årig skolelærer med mindreårige børn som på baggrund af arbejdsskadens følger må gå ned i tid fra 29,60 til 22,60 timer om ugen vil få en nedgang i den samlede erstatning frem til folkepensionsalderen på kr. 1.544.303.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.