BUPL: Lønløft er afgørende for at sikre flere pædagoger
Statsminister Mette Frederiksen er klar med et lønløft til pædagogerne. Det er helt afgørende for at sikre pædagoger nok til fremtidens velfærd, mener pædagogernes formand, Elisa Rimpler.
”Vi bliver nødt til at gøre noget ved løn og vilkår, hvis vi skal kunne tiltrække og fastholde pædagoger nok til at sikre kvaliteten og fagligheden omkring børnene. Derfor er jeg glad for, at regeringen peger på pædagoger som en af de faggrupper, der bør få et lønløft,” siger Elisa Rimpler.
Regeringen har afsat tre milliarder kroner til at løfte lønnen for udvalgte faggrupper med fuld virkning fra 2030. Og ifølge statsminister Mette Frederiksen skal pengene blandt andet løfte lønnen for pædagogerne.
”Lønstrukturkomitéen har lige dokumenteret, at pædagoger tjener mindst af offentligt ansatte med en mellemlang videregående uddannelse. Og vi ved, at de unge fravælger pædagoguddannelsen, fordi lønnen og vilkårene ikke er attraktive nok. Derfor er der ingen vej uden om et markant lønløft, hvis det skal lykkes at gøre noget ved den galopperende pædagogmangel,” siger Elisa Rimpler.
Ifølge Danmarks Statistik kommer der 60.000 flere små børn over de næste ti år. Og prognoser fra både KL og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at der vil mangle mindst 8000 pædagoger til den tid, hvis det ikke lykkedes at vende udviklingen med faldende søgning til pædagoguddannelsen og fastholde pædagoger i faget.
”Allerede i dag er det kun, hver anden medarbejder i vores daginstitutioner, der har en pædagoguddannelse. Hver tredje rekruttering efter pædagoger ender forgæves, og der er stuer, hvor der ikke er eneste fast pædagog. Det går hårdt ud over børnenes trivsel og udvikling,” påpeger BUPL-formanden.
Derfor glæder hun sig over, at regeringen nu handler på regeringsgrundlaget og indkalder til trepartsforhandlinger.
”Det bliver godt at komme i gang, og med overenskomstforhandlingerne i OK24 lige om hjørnet, får vi travlt,” siger Elisa Rimpler.