Tusindvis af forgæves jobopslag skriger på en plan for at skaffe flere pædagoger

Vi står midt i en historisk rekrutteringskrise til pædagogfaget, som kan blive en bombe under planen for minimumsnormeringer og vores tårnhøje ambitioner for at skabe en bedre hverdag for børnene. Det skriver Elisa Rimpler i Jyllands-Posten den 13. januar 2022.

En ny analyse fra Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering viser, at 29 procent af alle forsøg på at rekruttere pædagoger det seneste halve år var forgæves. Det svarer til 4420 forsøg på at ansætte pædagoger, der ikke gik som håbet.

Selvom det er voldsomt, er jeg desværre ikke overrasket. Vi har råbt op om det her problem i flere år, og der er brug for en national rekrutteringsplan nu. Ellers frygter jeg, at vores fag bliver udhulet af lappeløsninger, som i sidste ende går ud over vores børn.

I de kommende år bliver der kun flere børn, som får brug for tryghed, omsorg og læring. Der vil være 50.000 flere børn allerede om ti år. Hvordan sikrer vi så, at alle børnene får en tryg hverdag i gode daginstitutioner, som lever op til alle de intentioner, vi har med den fælles kamp for minimumsnormeringer.

Efter en benhård kamp med landsdækkende demonstrationer, hvor forældre og pædagoger råbte politikerne op, har vi endelig udsigt til et stort og tiltrængt løft af omsorgen for vores børn. Men hvis der ikke er pædagoger nok til at løfte opgaven, når vi ikke vores mål om minimumsnormeringer med en høj andel af pædagoger i daginstitutionerne. Det vil være et kæmpe svigt, ikke bare af alle dem, der kæmpede og alle dem, der stemte for godt børneliv ved folketingsvalget. Det vil være et svigt af børnene.

Pædagogfaget er verdens bedste. Det er os, der har kompetencerne til at møde børn og unge i øjenhøjde og hjælpe dem godt på vej med nærvær, omsorg og god pædagogik. Det er os, der både kan lære dem at mærke sig selv og træde ind i fællesskabet. Jeg kan ikke forestille mig noget vigtigere at beskæftige sig med, og jeg er overbevist om, at der er mange flere unge (og voksne), der gerne vil.

Men hvis vi vil lykkes med at lokke flere til at vælge verdens bedste fag, skal vi gøre det langt mere attraktivt med en styrket pædagoguddannelse, bedre normeringer, gode arbejdsvilkår og en løn, der svarer til vores uddannelsesniveau. Lad os komme i gang med den rekrutteringsplan nu.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.