BUPL: Finansloven bør investere i rekruttering til velfærden

Kvaliteten i daginstitutioner og fritidsinstitutioner er truet af massiv pædagogmangel. Finansloven bør tage fat om velfærdens massive rekrutteringskrise, mener BUPL.

Det kommer uundgåeligt til at gå ud over børns og unges trivsel, hvis der ikke sættes målrettet ind for at sikre rekrutteringen og fastholdelsen af flere pædagoger til landets daginstitutioner og fritidsinstitutioner.

Børn og unge har brug for gode daginstitutioner og fritidsinstitutioner med høj faglig kvalitet. Uagtet at vi ser ind i økonomisk trange tider.

Elisa Rimpler, formand for BUPL

Sådan lyder det fra BUPL-formand Elisa Rimpler, som derfor opfordrer regeringen og dens støttepartier til at investere i løsninger på velfærdens rekrutteringskrise på finansloven.

”Børn og unge har brug for gode daginstitutioner og fritidsinstitutioner med høj faglig kvalitet. Uagtet at vi ser ind i økonomisk trange tider. Det er godt, at man lader pengene følge med til det stigende børnetal, men det er ikke godt nok, for pædagogerne er der simpelthen ikke”, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.

Pædagogerne i landets daginstitutioner får stadig flere ufaglærte kollegaer, som en konsekvens af den massive pædagogmangel, der mærkes landet over. På bare et halvt år har der været 4360 forgæves rekrutteringer til ledige pædagogjobs, og optaget på pædagoguddannelsen faldt med 13 procent i år.

Rettidig omhu 

”Der er simpelthen ikke pædagoger nok at ansætte. Og problemet bliver kun større de kommende år. Det er ganske enkelt mangel på rettidig omhu at ignorere de massive rekrutteringsudfordringer i en finanslov”, siger Elisa Rimpler og fortsætter:

”Stadig flere børn og unge mistrives, er ensomme og har mentale helbredsproblemer. Det kalder på stærk faglighed og pædagoger, som har tid til dem. Noget, der er for lidt af, fordi pædagogerne alt for ofte må se langt efter uddannede kolleger. Det påvirker arbejdsmiljøet og er derfor en ond, selvforstærkende spiral”, siger hun.

Der kommer ikke flere pædagoger af sig selv. Hvis vi skal have et velfungerende velfærdssamfund i årene, der kommer, skal der handling til.

Elisa Rimpler, formand for BUPL

Efterlyser rekrutteringsplan  

BUPL har længe efterlyst en national rekrutteringsplan, som tager fat om problemet. Et oplagt første skridt er ifølge Elisa Rimpler at investere i pædagoguddannelsen, der har været underfinansieret i årevis, og som med store konsekvenser for rekruttering til fremtidens velfærd ikke lykkes med at tiltrække nok nye studerende. Men en national rekrutteringsplan er også nødt til at sikre bedre arbejdsmiljø og højere løn, hvis den skal lykkes, påpeger BUPL-formanden.

”Der kommer ikke flere pædagoger af sig selv. Hvis vi skal have et velfungerende velfærdssamfund i årene, der kommer, skal der handling til. Prisen for at ignorere den rekrutteringskrise, velfærdssamfundet ser ind i, bliver langt højere på sigt, end prisen for at gøre noget ved den nu og her”, slår Elisa Rimpler fast.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.