Klar besked til kommunerne efter coronasamråd: Sæt børnene først

Dagens samråd om coronapressede daginstitutioner gav ingen nye redskaber, men til gengæld klare svar fra børne- og undervisningsministeren: Kommunerne må og skal reagere, når situationen er pædagogisk uforsvarlig.

BUPL har længe advaret om situationer, hvor store dele af personalet i daginstitutionerne bliver smittet med covid19 på én gang og krævet bedre redskaber til at håndtere situationen for at undgå pædagogisk uforsvarlige forhold.

Dagens samråd, som var indkaldt af Charlotte Broman Mølbæk fra SF og Lotte Rod fra Radikale Venstre, gav ikke nye redskaber til at håndtere de kaotiske situationer i daginstitutionerne, men indeholdt en klar besked fra børne- og undervisningsministeren til kommunerne: Når forholdene ikke er pædagogiske forsvarlige, må og skal kommunerne lukke institutionen helt eller delvist.

BUPL-formand Elisa Rimpler kvitterer for den klare tale:

”Det er godt, at ministeren nu har slået endegyldigt fast, at hverdagen skal være pædagogisk forsvarligt. Er den ikke det, må og skal kommunerne lukke institutionen helt eller delvist ned så længe, det er nødvendigt. Hellere gå for langt, end at det går ud over børnene. Det er en melding, vi har kaldt på længe,” siger Elisa Rimpler.

BUPL får stadig mange henvendelser fra pædagoger og ledere om uforsvarlige forhold. Derfor opfordrer Elisa Rimpler nu kommunerne til at forvalte efter ministerens udmelding.

”Sæt nu børnenes trivsel og pædagogers arbejdsmiljø over pasningsgarantien, når smitten lægger store dele af personalegruppen ned. Og lyt til de pædagogiske ledere. Ministeren sagde det meget klart: De kommuner, der gør det bedst, har uddelegeret beslutningskompetencen til lederne,” siger Elisa Rimpler.

Samtidig gør Elisa Rimpler det klart, at arbejdsmiljøet nu er presset i bund mange steder efter tre bølger med corona. Det skal der handles på, understreger BUPL-formanden:

”Man har ladet en smittebølge skylle ind over daginstitutionerne og overladt det til pædagoger, ledere og forældre at få kabalen til at gå op. Det efterlader os med en foruroligende regning, både når det kommer til børnenes trivsel og pædagogernes arbejdsmiljø. Det skal der handles på. Også for at sikre, at vi ikke står i samme situation næste vinter,” siger Elisa Rimpler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.