Tidligere X Factor-stjerne: Min pædagog blev et af de vigtigste mennesker i mit liv

Kristoffer Lundholm blev kendt i hele landet, da han deltog i ’X Factor’ 2023. Både musikken og pædagogikken spiller en stor rolle i hans liv. Og det kan han takke en helt bestemt person for.
Tidligere X Factor-deltager og pædagog Kristoffer Lundholm Kristensen sidder på et bord
Skole-hjem-samtalerne var det værste, husker Kristoffer Lundholm, som aldrig havde klaret sig igennem skolen, hvis det ikke havde været for hans pædagog og ven.

Skolen var slem nok i sig selv. Jeg hadede stedet og lærerne, og jeg kunne slet ikke leve op til kravene. Jeg skulle sidde stille og høre efter. Men jeg snakkede i timerne, lavede ballade, blev sendt udenfor døren og ned på kontoret. 

Værst var skole-hjem-samtalerne. Det var et mareridt, hver gang jeg mødte op sammen med min mor, så hun kunne få at vide, hvor dårligt jeg klarede mig. 

Bagefter sad vi altid en halv time i bilen. Jeg fik nogle ordentlige skideballer, og jeg kunne godt sige farvel til gaming og legeaftaler i de næste par uger. Jeg lovede at opføre mig ordentligt. Jeg ville prøve på at lave mine lektier, sidde stille og høre efter. Men jeg kunne ikke. I dag laver vi sjov med det, men dengang var det frygteligt, og følelsen af at skuffe hende sidder stadig dybt i mig. 

Det kunne være gået helt galt 

Jeg var stærk i det musiske og til bevægelse, men det hjalp mig ikke i timerne. Det kunne være gået helt galt, hvis han ikke var kommet ind i mit liv. 

Jeg bruger ikke hans navn, for han er nordjyde og gider ikke at gøre opmærksom på sig selv. Men han er pædagog, og han blev en af de vigtigste mennesker i mit liv. Han tog mig ud af skoletimerne og med hen i musiklokalet. Vi spillede og snakkede, og han hjalp mig med at give udtryk for mine følelser. Og han gav mig så mange gode oplevelser om eftermiddagen i SFO’en, hvor vi spillede musik og bevægede os, at jeg begyndte at føle, at jeg var noget værd. 

Jeg vidste, hvad jeg ville være, når jeg blev stor 

Jeg vidste også, hvad jeg ville være, når jeg blev stor. Jeg ville være pædagog og hjælpe børn, der har det svært, ligesom han har gjort. Jeg ville være ham for et andet barn. 

Og det lykkedes, selvom det ikke var nemt for mig at gennemføre gymnasiet. Jeg kom på pædagoguddannelsen og blev pædagog.  

Men det er svært at være som ham. I dag er skoledagen alt for lang og indeholder alt for mange skift for børnene. Vi kører dem igennem en vanvittig rutsjebane, og det er i mine øjne en stor del af grunden til den stigende mistrivsel. Der er næsten ikke tid eller ressourcer til fritidsdelen, hvor vi pædagoger kan hjælpe børn med at komme ind i fællesskaber og få de succesoplevelser, der viser dem, hvad de kan. Alene og sammen med andre. 

Han ved godt, hvad han har gjort for mig 

Men vi prøver, mine kolleger og jeg. Vi opstiller en masse pædagogiske aktiviteter, som er møntet på at styrke bestemte børn og fællesskaber. Det er i SFO’en – eller DUS’en, som den hedder i Aalborg – at vi for alvor kan arbejde med relationer og møde børn med en positiv tilgang. Uden de krav, de kender fra skolen. Det kan vi gøre, når vi får mulighed for det. Ligesom han gjorde for mig. 

Jeg ringede til ham, da jeg blev uddannet. Jeg fortalte ham, at det blandt andet var hans fortjeneste, og han blev megarørt. Han er ikke en mand af mange ord, men han ved godt, hvad han har gjort for mig. Det er jeg ikke i tvivl om. Jeg ved også, at jeg har betydet meget for ham. 

Børnene lavede bannere og kom til prøverne 

Jeg kom ret langt i ’X Factor’ 2023, og børnene gik helt amok. De lavede bannere i månedsvis og tog hele vejen fra Aalborg til Brøndby for at se generalprøverne. Jeg elskede at vise dem, at man skal turde springe ud i det, man brænder for. De var sikre på, at jeg blev den næste Justin Bieber, for man kunne umuligt være med i sådan et show, uden at det blev stort. 

Det betød meget for mig at komme hjem, da det hele var overstået, og vise dem, at jeg var fuldstændig den samme. Jeg er stadig Kristoffer, som de kan få en krammer af og en snak med, når de har brug for det, selvom jeg har været i København og har leget superstjerne. 

Jeg ved, at han også har været til nogle af mine koncerter. Jeg har set ham stå i baggrunden og lytte. Han har altid troet på mig, og det har betydet alt for min tilgang til at være pædagog i dag. For børn vil gerne gøre det rigtige. Min opgave er at hjælpe dem til at gøre det. 

Kristoffer Lundholm Kristensen

Pædagog på Skansevejens Skole og DUS, Aalborg 

Blev nummer 6 i ’X Factor’ 2023 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.