Pædagoger til kollegaerne: Bliv ved med at kæmpe for børnene

’Hold ud’, ’stå fast’ og ’bliv ved med at kæmpe for børnene’ er budskaber, der går igen, når otte pædagoger sender deres hilsner til kollegaerne i fællesskabet i anledning af BUPL's 50-års jubilæum.
Person i lyserød kjole på grøn baggrund holder bakke med boller, blomster og en gave
BUPL kan markere sit 50-års jubilæum i år.

Otte pædagoger, der er uddannet i forskellige årtier gennem de seneste 50 år, sender deres fødselsdagshilsner til det store fællesskab i anledning af BUPL's 50-års jubilæum. Og det er ikke kun et stort ’tillykke’, pædagogerne har på hjerte - et gennemgående budskab fra de ældste til de yngste lyder: Bliv ved med at kæmpe for børnene.

Jørgen Poulsen, der blev uddannet pædagog i 1976 og i dag er pensioneret, sender dette budskab til kollegaerne: 

”Stå fast! Det er det vigtigste arbejde i hele verden at se til, at vores børn får den bedst mulige start.”

Samme toner lyder fra Amanda Rosenquist, som er uddannet i år og nu arbejder i sit første job i Børnehuset Firkløveren i Nykøbing Falster.

”Bliv ved med at gøre det gode arbejde, I gør, og kæmp for børnene. Gør den forskel, I kan, med de kompetencer, I har,” siger hun.

Læs alle otte hilsner her:

Blyantstegning af pædagog Jørgen Poulsen

Det vigtigste arbejde i hele verden

”Stå fast! Det er det vigtigste arbejde i hele verden at se til, at vores børn får den bedst mulige start. Når jeg siger ’stå fast’, er det på trods. Man må ikke flygte fra faget på grund af hverken løn eller andet, men stå fast sammen med sin faglige organisation. Selvom jeg selv har været tillidsmand, er det selve indholdet i det pædagogiske arbejde, der betyder mest for mig. De oplevelser, jeg har haft med børn, som jeg har haft med at gøre, er en stor del af min pædagogløn.”

Jørgen Poulsen, uddannet pædagog i 1976

 

Blyantstegning af pædagog Ingeborg Balle

Hold ud, hold om og hold af

”Hold ud, hold om og hold af. Når jeg kigger tilbage, har vi rykket rigtigt meget, men vi skal stå fast på, at vi faktisk har en uddannelse, for man hører stadig, at ’pædagog kan man altid blive’. Vi er det fag, som skal være med til at sikre, at børn og unge kommer godt ind i deres voksenliv, kald det pæd.cand.alt.  Vi skal holde om de mennesker, der har brug for os. Og så skal vi holde af, for relationskompetencerne er hele fundamentet. Vi er et stolt fag, og jeg har så mange dygtige kollegaer.”

Ingeborg Balle, uddannet socialpædagog i 1988

 

Blyantstegning af pædagog Anne Mette Skjødt Petersen

Det er vigtigt, at vi står sammen

”Tak for fællesskabet, det betyder meget for mig. Det er vigtigt, vi står sammen og kæmper for et bedre arbejdsliv. Fagforeningen er ikke kun løn, vilkår, arbejdsmiljø, regler og love, men meget mere end det. Fagforeningen er også et sted, hvor der forskes, laves udviklingsprojekter, holdes arrangementer og udgives magasiner. Det faglige fællesskab er vigtigt for, hvordan vi udvikler os som pædagoger. Jeg ved godt, at løn og vilkår ikke er de bedste, men vi mangler at tale de stjernestunder der også er i pædagogfaget. Det er vigtigt, hvis flere skal interessere sig for faget.”

Anne Mette Skjødt Petersen, uddannet pædagog i 1992

 

Blyantstegning af pædagog Christian Mathiesen

Der er for lidt fokus på store børn og unge

”Stort tillykke med de 50 år. Jeg synes, BUPL på mange måder har gjort et rigtig godt stykke arbejde inden for det felt, hvor fagforeningen har sit fokus. Men vi skal udvide det fokus. Det er vigtigt, vi kæmper for de små børn, så de kan blive velfungerende store børn. Men vi ser også et billede af, at alt for mange store børn og unge ikke fungerer og mistrives, og dem er der alt for lidt fokus på. Og jeg har ikke noget imod farven lyserød, men alt - selv BUPL’s kuglepenne - har været lyserøde. Vil vi gerne væk fra, at alle tænker kvindefag, er vi også nødt til at tænke på de signaler, vi selv sender.”

Christian Mathiesen, uddannet pædagog 2008

 

Blyantstegning af pædagog Tobias Nyegaard Jelkær Larsen

Glem forædlingen og nyd tiden med børnene

”Jeg kan til tider få den tanke, når jeg for eksempel læser forskningsartikler på det pædagogiske område, at vores opgave i dag handler om, at vi hele tiden skal optimere et uopfyldt potentiale for forandring og læring hos børnene. At børnene skal forædles. Jeg vil gerne komme med en opfordring til mine kollegaer om en gang imellem at glemme forædlingen og bare være med børnene og nyde det. Noget, jeg er sikker på, de fleste allerede gør!”

Tobias Nyegaard Jelkær Larsen, uddannet pædagog i 2017

 

Blyantstegning af pædagog Noazofia Bjørk Arnfred

Vi skal gøre vores arbejde fra hjertet af

”Det er vigtigt, at vi gør vores arbejde fra hjertet af. Hvis det ikke føles fra hjertet, så gør noget andet. Alt hvad vi gør, skal vi kun gøre, så længe der er gnist, og hvis man ikke mærker den længere, må andre træde til. Ungerne har brug for nogen, der brænder for faget.”

Noazofia Bjørk Arnfred Luppjah, uddannet pædagog i 2023
 

Blyantstegning af pædagog Anja Niminska Pedersen

Vores arbejde har kæmpe værdi

”Det er sindssygt flot, at vi klarer vores arbejde under de vilkår, vi har. At vi stadig formår at se nogle glade børn i øjnene hver dag. Det arbejde, vi gør, har en kæmpe værdi for børnene. Når man er pædagog i en vuggestue sætter man et præg på børnene, som de tager med sig gennem hele deres liv.”

Anja Niminska Pedersen, uddannet pædagog i 2023

 

Blyantstegning af pædagog Amanda Rosenquist

Bliv ved med at kæmpe for børnene

”Bliv ved med at gøre det gode arbejde, I gør, og kæmp for børnene. Gør den forskel, I kan, med de kompetencer, I har. Det er i hvert fald, hvad jeg selv prøver at gøre - lige som alle de andre pædagoger. Det er skønt at være omringet af gode og dygtige pædagoger, der gerne vil deres fag.”

Amanda Rosenquist, uddannet pædagog i 2023

 

Læs hele temaet ’5 årtier der forandrede os’ i Børn&Unge nr. 8

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.