Pædagoger: Mangel på ressourcer spænder ben for tryg start

Hver femte pædagog vurderer, at det ikke var en god oplevelse for barnet, da de senest stod for indkøringen. Især manglen på ressourcer får skylden i ny undersøgelse, som bekymrer Børns Vilkår og BUPL.

Der er for lidt tid og for få ressourcer til at give børn en god start på vuggestuen eller børnehaven. Sådan lyder budskabet fra mange pædagoger i en ny undersøgelse, som Børns Vilkår har foretaget blandt BUPL’s medlemmer.

”Der har ikke været tid og rum til at skabe de nødvendige trygge rammer, så for mig at se må barnet klare sig lidt på må og få. Det er ikke godt nok!” svarer en pædagog eksempelvis i undersøgelsen, som er foretaget i efteråret, før de aktuelt meget høje smittetal. Den tegner et bekymrende billede af indkøringen i nogle daginstitutioner:

Seks ud af ti pædagoger mener ikke, at der var afsat nok tid og personale, da de sidst var med til at tage imod et nyt barn i institutionen. Og hver femte pædagog synes ligefrem, at det ikke var en god oplevelse for barnet at starte hos dem.

”Det blev en stressende periode for barnet, da jeg samtidig med indkøringen havde ansvaret for i hvert fald fire andre børn. På nogle tidspunkter af dagen 11 andre,” siger en pædagog blandt andet i undersøgelsen.

 

Manglende tryghed er samfundsproblem

Undersøgelsen viser, at pædagogernes oplevelse af at kunne give nye børn tryghed og omsorg er direkte forbundet med, hvor mange nye børn pædagogen skal tage sig af samtidig: Jo flere børn, pædagogen har i indkøring, jo mindre tryghed og omsorg synes pædagogen, at hun kan give til det enkelte barn.

Men selv i de tilfælde, hvor en pædagog kun har ét barn i indkøring, oplever hver 10. pædagog, at de ikke kan give barnet tryghed eller omsorg. Det tyder ifølge Malene Angelo, psykolog i Børns Vilkår, på, at samfundet står med et alvorligt problem:

“Det kan ikke være rigtigt, at så mange børn skal starte livet i institution under så dårlige vilkår – og undersøgelsen her er endda lavet, mens der ikke var de høje smittetal, vi ser nu, og som gør det endnu vanskeligere for dagtilbuddene at sikre nok pædagogisk personale omkring børnene. Det er dybt uansvarligt,” siger hun.

 

Sparring giver bedre indkøring

Det er langt fra alle pædagoger, der har mulighed for at sparre med en kollega eller leder under indkøringen, viser undersøgelsen. Den påviser samtidig, at de pædagoger, der kan sparre omkring barnets indkøring med en leder eller kollega, har bedre mulighed for at skabe tryghed og give omsorg til det nye barn.

Alt i alt tegner undersøgelsen et billede, som politikerne, ifølge BUPL-formand Elisa Rimpler, bør reagere på.

”En god og tryg start i vuggestuen og børnehaven er afgørende - både for barnet og for forældrene. Som pædagoger ved vi, at den måde, vi tager imod barnet på i den svære overgang, har stor betydning for de relationer, vi skal bygge videre på, men også for, om barnet sidenhen møder verden med tillid. Og det ærgrer mig, at vi til trods for vores faglige viden ikke altid har tid og ressourcer nok til at give børnene den bedste start. Det er derfor, det er så vigtigt, at politikerne sikrer pædagoger nok til fremtiden,” siger hun.


 

1.161 pædagoger har talt
  • Undersøgelsen fra Børns Vilkår fokuserer på børns mulighed for tryghed og omsorg, når de starter i vuggestue og børnehave, og baserer sig på et spørgeskema besvaret af 1.161 pædagoger, som er rekrutteret blandt BUPL’s medlemmer.
  • Undersøgelsen er foretaget i perioden 24. september til 15. oktober 2021.
  • 455 pædagoger arbejder med vuggestuebørn, 649 pædagoger med børnehavebørn, og 57 pædagoger har angivet, at de arbejder stort set lige meget med vuggestue- og børnehavebørn.
  • Undersøgelsen er repræsentativ ift. alder, køn og region.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.