Overraskende og opfindsomme råd: Nye veje ud af stress

Pædagog Lotte Bilde har kæmpet sig ud af en hård stresssygdom og giver nu i bogen ’Sådan smager stress’ en række meget personlige, overraskende og opfindsomme råd, der kan hjælpe stressramte til at gøre sygdommen lidt lettere at leve med.
Kvinde kigger ligefrem

Hvad har tørshampoo og internethandel med stress at gøre? Jo, begge er kneb, der kan hjælpe dig til at komme igennem en svær hverdag som stressramt.

I hvert fald hvis man spørger pædagog Lotte Bilde, som selv har haft voldsom stress og nu prøver at hjælpe andre til at få et lettere forløb som stresset. Der er ikke tale om terapi eller behandling, men derimod små håndsrækninger, der måske kan give dig lidt mere energi i en svær tid.

I denne guide får du 10 af hendes mest opfindsomme og overraskende råd:

1

Brug tørshampoo

Kvinde vasker hår

Som stressramt kan du have det så skidt, at du ikke engang orker at tage et bad. Men følelsen af at være beskidt og fremstå usoigneret understreger bare dit underskud. Tørshampoo kan skabe en følelse af velvære og give dig overskud til senere at tage et rigtigt bad.

2

Shop online

Kvinde handler online med pakker og indkøbsposer i baggrunden

Manglende overskud og angst kan gøre det nærmest umuligt at komme ud ad døren for at købe nyt tøj. Nethandel kan tage en del af presset, da shoppingturen bliver mere anonym. At gøre noget godt for sig selv ved at udskifte de slidte klæder kan være en god følelse for stresssyge.

3

Gør som en kat

Kat sover

Det lyder måske mærkeligt, men hvis du er helt overvældet og tynget af din stress, kan du lade dig inspirere af dyrene. En kat kan bruge en hel dag på at spise, sove, skifte stilling og lægge sig til rette igen. Sådan en kattedag kan give dig den ro, som du som stressramt har brug for.

4

Få maden bragt

Kvinde modtager pizzaer som delivery

Glem for en tid tankerne om sundhed, og fokusér på, hvad der gør hverdagen lettere. En pizza eller indisk mad, der bliver leveret til døren, kan måske frigøre overskud til gode stunder med familien. Og mange firmaer tilbyder madkasser, som giver mulighed for varieret og frisk mad.

5

Se tv-serier

Mand med lukkede øjne

For nogle er det ligefrem stressende at bruge mindfulness og åndedrætsøvelser, fordi man bekymrer sig om at gøre det rigtigt og få det rette udbytte. Du kan også give tankerne og kroppen en tiltrængt pause med letfordøjelig underholdning som eksempelvis tv-serier.

6

Tag nathue på

Baby sover med blå nathue

Nyfødte får ofte kyse på, og det skærmer dem fra nye indtryk og får dem til at blive tryggere og roligere. En blød bomuldshue kan hjælpe dig, der har svært ved at sove på grund af tankemylder og anspændthed. Huen kan også trækkes helt ned over øjnene og være en hjelm, der lægger låg på tankerne.

7

Tæl dine tændstikker

Tændstikker nogle brændte nogle ubrændte

Hver dag byder på situationer, som du har brug for ekstra overskud til at overkomme. Men din energi er begrænset. Du kan sammenligne den med tændstikker, som du kan stryge i løbet af dagen, når du har brug for det. Der er kun et bestemt antal tændstikker i æsken hver dag, og hvis du bruger dem alle, har du ikke flere før næste dag. Derfor skal du ’tælle dine tændstikker’, når du vågner, og tænke over, hvordan du bruger energien bedst i løbet af dagen.

8

Fra dig til dig

Skriver brev i lampeskær

Sæt dig i ro og fred et rart sted, og skriv et brev til dig selv. Tænk ikke i løsninger, men skriv i stedet om det, der er svært. Det kan også være en liste over alt det, der gør ondt. Følelser kan være nemmere at skrive ned end at sige højt, og oplevelsen af at give los kan være befriende.

9

God musik i ørerne

Kvinde lytter til musik

Frisk luft og bevægelse er godt for dig, der er stressramt, og det kan blive nemmere at overskue gåturen med god musik i ørerne. En playliste med beroligende, melodisk musik kan være en god motivation til at tage det første skridt ud ad døren.

10

Vær ikke bange for mørket

København om natten set fra kanalen

Du kan øve dig i at vende tilbage til en mere aktiv og fri tilværelse om aftenen, når det er mørkt. Her kan du føle dig mere anonym og samle mod til at bevæge dig ud i verden igen. Når butikkerne har lukket, er den lokale gågade ikke så voldsom en oplevelse. 

Få flere råd

Der er endnu flere konkrete, praktiske råd og beskrivelser af, hvordan stress kan opleves, i pædagog Lotte Bildes bog ’Sådan smager stress’. Læs blandt andet om sms’er, dagdrømme, lottokuponer, skolemad, tegninger, karbade og andre hverdagsemner, som har haft betydning for forfatterens egen sygdom og bedring.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.