Bedre mulighed for udsat skolestart: Et ekstra år kan gøre børnene klar til skolen

Flere børn kan få udsat skolestart. Det sikrer et flertal i Folketinget med den ny aftale. Nu er der råd til at yderligere 1.800 børn kan få udsat skolestart.
foto  af barn med alt for stor skoletaske
Nu er der økonomi til, at flere børn kan få udsat skolestarten, hvis de ikke er klar.

Det år, et barn fylder seks år, indtræder undervisningspligten. Men det er langt fra alle børn, der er klar til skolelivets krav og udfordringer, selv om de er gamle nok til at gå i skole. Derfor har et snævert flertal i Folketinget nu fundet sammen om en aftale, der skal give bedre mulighed for at udsætte skolestarten. 

Regeringen (Socialdemokratiet) og et flertal i Folketinget bestående af SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet er blevet enige om en aftale, der skal sikre økonomien til, at flere børn kan få lov at udsætte skolestarten. Pengene kommer fra sidste års finanslovsaftale, men det er først nu, man er blevet enige om en udmøntning.

Ved sidste års skolestart fik 3.300 børn lov til at vente med at starte i skole, og med den nye aftale er der økonomi til, at yderligere op til 1.800 børn kan begynde et år senere i skole. 

Lederen skal udarbejde vurdering

For de børnehaver, der har børn, der vil have gavn af at vente med skolestart, kommer den nye aftale til at betyde ekstra arbejde. For det er lederen af dagtilbuddet, som i dialog med pædagogerne, forældrene og lederen af den modtagende skole skal udarbejde en vurdering af behovet for et ekstra år i børnehaven, fremgår det af aftalen. 

Men det vil stadig være kommunalbestyrelsen, der bestemmer, om et barn kan få udsat skolestarten på baggrund af ovennævnte vurdering.

Et ekstra år kan gøre barnet skoleklar

Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) glæder sig over den nye aftale. 

”For nogle børn er et ekstra år i børnehave lige præcis den forskel, der skal til, så de bliver klar til skolen,” siger hun ifølge en pressemeddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet. 

BUPL: Det har vi kæmpet for i årevis

BUPL's formand Elisa Rimpler er også glad for aftalen:

”Det er en super god nyhed for både børn, forældre og pædagoger, at flere børn får mulighed for skoleudsættelse. Det har vi kæmpet for i årevis. Ingen børn skal begynde i skole, før de er klar. Og de bedste til at vurdere det er dem, der kender børnene bedst, nemlig forældrene og pædagogerne, der er sammen med børnene mange timer om dagen,” siger Elisa Rimpler. 

Hun så dog gerne, at partierne havde taget skridtet fuldt ud.

”1.800 børn er en god start, men der skal jo være mulighed for, at alle børn, som har behov for skoleudsættelse, kan få lov at vente et år med at begynde i skole. Vi skal kigge på barnet og ikke på kommunekassen,” siger BUPL-formanden, der også gerne have set, at den endelige kompetence til at træffe beslutningen om skoleudsættelse blev placeret hos ledere, pædagoger og forældre. Med den nye aftale, er det stadig kommunalbestyrelsen, der har beføjelsen.

Udmøntning af aftalen kræver ændring af dagtilbudsloven. Derfor bliver aftalen kun til virkelighed, hvis der fortsat er flertal for den i Folketinget efter valget den 1. november.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.