Et valg for #godtbørneliv

Danmark har brug for politikere, der sætter børn og unge og vores fælles fremtid i centrum og gør det attraktivt at blive og være pædagog, skriver BUPL-formand Elisa Rimpler i lederen, Børn&Unge nr. 9.

Valgkampen er for længst skudt i gang. Faktisk har den raset, siden sommerferien sluttede. Og uanset hvem der vinder valget og trækker i arbejdstøjet, vil vi i BUPL arbejde hårdt for, at de husker at tage børnebrillerne på. Det er der brug for.

Vores fælles velfærd er under pres. Alt for mange børn og unge mistrives. Samtidig ser vi, at vores faglighed, der jo vitterlig kan gøre en verden til forskel for børns liv, trivsel og udvikling, langsomt, men sikkert udvandes. Der har aldrig været mere brug for det, vi kan, men der bliver længere og længere mellem os, der har en pædagoguddannelse.

Det truer kvaliteten i vores daginstitutioner, fritidsinstitutioner og skoler. I daginstitutionerne er det nu kun godt halvdelen, der har en pædagoguddannelse. Alt for mange steder oplever pædagoger at være den eneste med en pædagoguddannelse på stuen.

Samtidig ser vi, at søgningen til uddannelsen styrtdykker og at pædagoger forlader faget, fordi der mangler tid og ressourcer til faglighed og efteruddannelse og tid nok til at være den dygtige pædagog, vi drømmer om.

Der er nok at tage fat på. Men heldigvis er der også lyspunkter. Minimumsnormeringer begynder langsomt at kunne mærkes. Og i 2024 sætter en lov for alvor en prop i besparelserne og sikrer en bund. Det er en vigtig start, selvom vi langtfra er i mål.

Vores kamp for en løn, der svarer til vores uddannelsesniveau, begynder også at give genlyd på Christiansborg. Helt nødvendigt, hvis flere skal ville tage en pædagoguddannelse, men også blive i faget. Endelig er det ved at gå op for politikerne, at et lønefterslæb med tråde tilbage i den fjerne fortid ikke kan løses ved overenskomstbordet alene. Fordi vi vedholdende insisterer på, at de er nødt til at lytte og handle.

Det er vigtige trædesten til de næste sejre. Men det er en forudsætning, at en ny regering forstår den brændende platform.

Danmark har brug for politikere, der sætter børn og unge og vores fælles fremtid i centrum og gør det attraktivt at blive og være pædagog. Politikere, som vil investere i vores uddannelse, vores arbejdspladser, og i vores løn. Politikere, som vil et #godtbørneliv.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.