TEMA: ØKOLOGI. Økologisk make-over. Menuen før og efter

Er der kun rodfrugter og linser på menuen i en økologisk daginstitution? Se, hvordan madplanen for daginstitutionen Kridthuset så ud på en tilfældig uge – før og efter køkkenet omlagde til økologi.

Sådan har kosten ændret sig

Alle produkter er økologiske, med undtagelse af fiskeprodukter, som ikke regnes med i det økologiske regnskab, og krydderier, som er for dyre at indkøbe som økologiske.

● I de nye økologiske madplaner bliver der kun brugt sæsonvarer, og derfor er retterne anderledes.

● Der indgår lidt mindre kød, da økologisk kød er forholdsvis dyrt. Linser og bønner bliver ofte brugt som erstatning, så børnene får deres proteinbehov dækket.

● Der bliver sat dej i køleskabet fra dag til dag, da koldhævet brød indeholder flere vitaminer og mineraler og smager anderledes – og så sparer man på både gær og mel, når brødet laves på den måde.

● Der er indført en grøddag hver 14. dag for at holde udgifterne nede.



Madplan - Før økologisk omlægning

Uge 48, 2013

Mandag: Rugbrød med leverpostej, agurkestave, makrel i tomat, hytteost og banan.

Tirsdag; Tomatsuppe med fuldkornspastaskruer og groft brød.

Onsdag: Fisk i fad med grønkål og kartofler og med ris som tilbehør.

Torsdag: Stegt kalvemedister med bådkartofler i ovn og gulerodssalat.

Fredag: Porre-kartoffelsuppe med fuldkornspastaskruer og groft brød.

Pris: 6 kroner pr. måltid



Madplan - Efter økologisk omlægning

Uge 18, 2014

Mandag: Rugbrød med leverpostej, agurkestave, makrel i tomat, kinaradise i stave og banan.

Tirsdag; Gulerodssuppe med fuldkornspastaskruer og koldhævet groft brød.

Onsdag: Fiskeburger af frisk fisk paneret i rugmel og hjemmelavet burgerbolle og spidskålssalat.

Torsdag: Majroefrikassé med kogte gulerødder.

Fredag: Boghvedegrød med æblekompot og kanel.

Pris: 6 kroner pr. måltid



Om Kridthuset

Kridthuset er en integreret daginstitution. Børnene er fordelt i en stueopdelt vuggestuegruppe med 39 børn og en funktionsopdelt børnehavegruppe med 65 børn. Institutionen ligger i Højbjerg, Aarhus.

Kridthuset har serveret økologisk mad siden marts 2014, efter at køkkenpersonalet deltog på et fem ugers kursus i økologisk omlægning hos Aarhus kommune.

Institutionens køkkenleder, Joan Hoffmann, har stillet madplaner til rådighed for Børn&Unge.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.