Luften blev renere og støjen mindre

Parkvejens Børnehave i Odder fik bedre luft, mindre støj og satte indsatsen for et godt arbejdsmiljø i system. Hundredevis af daginstitutioner i Jylland bliver certificeret for at opnå et bedre arbejdsmiljø.

Lyden fra ventilationsanlæget kunne høres konstant på rød stue. Det ­susede og brummede, og børnene stoppede legen og sivede hen til orange stue i den anden ende af Parvejens Børnehave. Her larmede det ikke. Til gengæld var udsugningen minimal, og det trak fra vinduerne, når de blev åbnet.

Op ad dagen plejede lederen af børnehaven, Lis Arnfred, at få hovedpine, som hun skyllede væk med hovedpinepiller. Men i dag er støjen fra det gamle ventilationsanlæg forsvundet. Det samme er hovedpinen.I omkring 10 år havde Parkvejens Børnehave søgt om at få bevilliget et nyt ventilations­anlæg. Men det var først, da Odder Kommune besluttede, at alle daginstitutioner i kommunen skulle arbejdsmiljøcertificeres, at børnehaven fik pengene. Parkvejens Børnehave kunne ikke få diplom for et godt arbejdsmiljø, når anlægget larmede, og luften var indelukket.Arbejdsmiljø i system. De seneste år har 586 daginstitutioner fået Arbejdstilsynets smiley med kongekrone, hvilket beviser, at de gør en særlig indsats for arbejdsmiljøet. Anerkendelsen opnår daginstitutionerne ved at blive arbejdsmiljøcertificeret. Det er en lang proces, hvor institutionen skal til eksamen i blandt andet indeklima, støj og belysning. En gang om året kontrollerer et certificeringsbureau, at der stadig er styr på arbejdsmiljøet.

Særligt i Jylland og på Fyn bliver mange daginstitutioner arbejdsmiljøcertificeret, mens det anerkendende stempel er fraværende på Sjælland.Blomsterpolitiken. For at få arbejdsmiljø­certifikatet har Parkvejens Børnehave lavet en lang række politikker for stedet. Stresspolitikken fortæller, at personalet blandt andet har ret til at sige fra, og hvordan man tackler stress. Kontaktarket viser, hvilke pårørende man skal ringe til under akut sygdom, og under fanebladet 'sygdom og ulykke' kan alle pædagoger læse: 'Vi sender blomster til den syge efter en uges fravær'.

"Der er en omsorgsfuld interesse for hinanden og en hjertelighed i personalegruppen. Vi glædes ved hinanden," fortæller Lis Arnfred.

Egentligt synes hun, at det er lidt fjollet, at blomsterpolitiken er skrevet ned. Pædagogerne giver jo blomster til hinanden af omsorg - uanset om det står på et papir eller ej.

Sikkerhedsrepræsentanten Lene Ørhøj har brugt mange dage på at få Parkvejens Børnehave arbejdsmiljøcertificeret. Alt skulle beskrives grundigt: Intiativer mod vold, stress og mobning, men også vejledninger for elektriske apparater, retningslinjer for giftig maling til legepladsen, retningslinjer for ergonomi for ikke at tale om velkomstguide til nye medarbejdere, plan for langtidssygdom og sorg og meget, meget mere.

"Det har været et stort arbejde, men når alt først er bragt i orden, behøver man ikke beskæftige sig mere med det. Fordelen er, at hvis personalet kommer i tvivl om noget med arbejdsmiljø, så findes der en opskrift på, hvordan vi skal handle. Det giver ro," mener Lene Ørhøj.For meget. Nogle daginstitutioner oplever dog, at processen med at blive certificeret stjæler tid fra børnene. Flere ledere taler om, at de kun dokumenterer, hvad de gør i forvejen. Herning har valgt at droppe modellen med arbejdsmiljøcertificering, fordi systemet i længden blev en sovepude og var for dyrt.

I Parkvejens Børnehave har det kostet flere hundrede tusind kroner at få et bedre arbejdsmiljø. Kommunen har betalt for ventilationsanlæg og solafskærmning, men børnehaven har selv haft udgifter til belysning og støjdæmpning. Resten af året er institutionen nødt til at spare, og den dyre efteruddannelse er aflyst.

"Det kan altid betale sig at gøre noget ud af arbejdsmiljøet. Jeg synes, at det er en god investering," siger leder Lis Arnfred, der ser frem til, at økonomien bliver bedre.

Sikkerhedsrepræsentanten oplever, at arbejdsmiljøet bliver taget mere alvorligt. Det er et fast punkt på alle personalemøder, og én gang om året tager børnehaven arbejdspladsvurderingen op. Nye medarbejdere bliver sat ind i reglerne på stedet, så alle passer bedre på hinanden.Daginstitutioner med kronesmiley

Kronesmileyen beviser, at institutionerne gør en særlig indsats for arbejdsmiljøet og er blevet arbejdsmiljøcertificeret.Region Antal daginstitutioner med kronesmiley

Hovedstaden 13

Midtjylland 303

Nordjylland 76

Sjælland 1

Syddanmark 193

I alt 586

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.