2014 KAVALKADE: De fik en plan. Ingen panik længere.

Viden om børns seksualitet har gjort det meget lettere for pædagogerne i Vinkelvejens Børnehave at håndtere børnenes doktorlege i hverdagen. Også i forhold til forældrene.

Allersidste hånd er netop ved at blive lagt på en handleplan om, hvordan pædagogerne forholder sig til børns seksuelle lege og den udbredte pædofilipanik. Den er gået fra at være et skrift på otte sider til at fylde halvanden side, så den er nemmere at bruge i hverdagen og i forhold til forældrene.

Mogens Dahl Søndergaard, leder i Vinkelvejens Børnehave i Hobro, er glad for handleplanen. Arbejdet med den har betydet, at personalet ikke længere går i panik, hvis de oplever, at børn leger doktorlege.

»For os betyder pædofilifrygten ikke mest. Selvfølgelig har vi også regler om børn og voksnes intimitet, men vi har ikke haft behov for at sætte glas i alle døre, og her må mænd gerne sidde med børn på skødet eller skifte ble. Vi har mere fokus på, om der sker noget grænseoverskridende imellem børnene i forbindelse med deres normale doktorlege. For vi er blevet opmærksomme på, at der også kan ske overgreb mellem børn,« siger han.

For alle pædagogerne har det været en gevinst at få mere

viden om, hvad forskellen er på børneseksualitet og voksenseksualitet.

»Det er ikke længere svært for os at snakke med forældrene om det, fordi vi selv har sat ord på og er blevet klogere. Vi siger det, som det er: At de og de børn har i dag leget i puderummet, og de har kigget på hinandens tissemænd, eller hvad de nu har gjort. Det, at vi har gjort det legalt at snakke om det, betyder også, at forældrene modtager meldingerne åbent,« siger Mogens Dahl Søndergaard.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.