Her er de 10 spørgsmål, som BUPL-A's medlemmer oftest stiller

Hver dag sidder vores dygtige serviceteam parat til at svare på spørgsmål fra vores medlemmer. I alt modtager a-kassen mellem 3.000 og 4.000 henvendelser hver måned. Her finder du de 10 oftest stillede spørgsmål - og ikke mindst svarene, som hjælper medlemmerne videre.
telefonbetjening

 


 

1

Jeg er lige blevet ledig - hvad skal jeg gøre?

Svar: Du skal først og fremmest melde dig ledig med det samme.

Du kan kun få dagpenge på dage, hvor du er tilmeldt jobcenteret som ledig. Derfor skal du melde dig ledig på jobnet.dk på din første ledige dag. Du kan også møde personligt op på dit lokale jobcenter. Derefter skal du udfylde og sende en ledighedserklæring BUPL-A gennem Mit BUPL.

 

Læs mere i denne guide til ledige >>>

 

2

Jeg har fået en karantæne på 3 uger – skal jeg søge arbejde, selv om jeg ikke kan få dagpenge?

Svar: Ja, det skal du.

Du kan kun afvikle karantæne på dage, hvor du ellers ville have haft ret til dagpenge. Derfor skal du stadig søge job, være tilmeldt som ledig og opholde dig i Danmark, selv om du afvikler en periode med karantæne.

 

Læs mere om karantæne >>>

 

3

Jeg er blevet indkaldt til et møde – behøver jeg at møde op?

Svar: Ja, du har mødepligt, hvis du vil bevare dine dagpenge. 

Både a-kassen og jobcenteret vil gøre alt for at hjælpe dig hurtigt tilbage i job. Derfor indkalder vi dig løbende til møder og aktiviteter. Der er mødepligt, og det kan koste dagpenge at blive væk. Det gælder både de møder, du er blevet indkaldt til, og de møder, du selv har booket. Kontakt a-kassen, hvis du har brug for at melde afbud.

 

Læs mere om kontaktforløbet og møder med a-kassen >>>

 

4

Har jeg optjent feriedagpenge?

Svar: Det kan du kontrollere ved at logge på Mit BUPL.

Når du logger på Mit BUPL kan du se, hvor mange dage du har optjent med feriedagpenge. Det er også her, du udfylder en ansøgning om at få feriedagpengene udbetalt. Du kan tidligst søge om at få udbetalt feriedagpenge 5 uger før første feriedag. Vi udbetaler tidligst feriedagpengene til dig en uge før ferien. 

 

Læs mere om ferie og feriedagpenge her >>>

Ansøg om feriedagpenge i Mit BUPL her >>>

 

5

Hvorfor har jeg ikke fået udbetalt dagpenge?

Svar: Det kan der være flere grunde til. 

For at få udbetalt dagpenge skal du:
1. Være tilmeldt som ledig dagpengemodtager på jobnet.dk
2. Have indsendt en ledighedserklæring via Mit BUPL og fået besked fra a-kassen om, at din dagpengeret er godkendt
3. Udfylde og sende dit dagpengekort til a-kassen

Hvis du udfylder dit dagpengekort rettidigt, bliver dine dagpenge udbetalt den sidste bankdag i måneden. På BUPL-A’s udbetalingskalender kan du se, hvornår dagpengekortet ligger klar til at blive udfyldt i Mit BUPL.

 

Se udbetalingskalenderen her >>>

Læs mere om udbetaling af dagpenge her >>>

 

6

Jeg går i arbejde næste måned – skal jeg stadig søge job? 

Svar: Ikke nødvendigvis. Du kan søge om at blive fritaget for jobsøgning.

Er du på vej i arbejde, på efterløn, barsel, folkepension  eller skal starte på uddannelse inden for de næste 6 uger kan du blive fritaget for at søge job. Det kalder man ”mindre intensiv indsats”. Du skal søge om at blive omfattet af ordningen. 

Er du ikke blevet omfattet af "mindre intensiv" indsats skal du stadig være jobsøgende helt frem til du skal afmeldes som ledig. 

 

Kontakt a-kassen eller jobcentret, hvis du vil søge om fritagelse >>>

 

7

Jeg har fået arbejde og skal ikke længere have dagpenge – hvad skal jeg gøre? 

Svar: Du skal først og fremmest give besked på jobnet.dk

Du skal afmelde dig som arbejdssøgende på jobnet.dk fra den dag, hvor du starter arbejde. På den måde får a-kassen automatisk besked om, at du ikke længere skal have dagpenge fra os.

Når du udfylder dit sidste dagpengekort skal du udfylde det for alle dage i måneden. Også for de dage, hvor du er gået i arbejde og ikke længere skal have dagpenge fra os.

 

8

Jeg vil gerne søge om efterløn – hvad skal jeg gøre? 

Svar: Vær sikker på, at du har ret til efterløn. Og søg derefter på Mit BUPL.

Du skal udfylde en ansøgning om overgang til efterløn. Du finder blanketten ”Ansøg om efterløn” ved at logge på ”Mit BUPL” . Selv om du har modtaget et efterlønsbevis, skal du stadig sende en ansøgning til os for rent faktisk at kunne få udbetalt din efterløn. Du kan tidligst overgå til efterløn fra det tidspunkt, hvor vi har modtaget din ansøgning om efterløn – så søg i god tid. Du kan dog tidligst sende en ansøgning 6 uger før din forventede overgang til efterløn. 

 

Læs mere om efterløn her >>>

 

9

Hvordan får jeg udbetalt min skattefri præmie?

Svar: Det afhænger bl.a. af din efterlønsalder. 

For at kunne optjene en skattefri præmie er det en betingelse, at du har fået udstedt et efterlønsbevis, og at du har udskudt din overgang til efterløn i en vis periode, fra du fik dit bevis. Hvor længe du skal vente med at overgå til efterløn afhænger af, hvornår du er født, og hvornår du har nået din efterlønsalder. 

A-kassen udbetaler automatisk den skattefri præmie til dig, når du når din alder for folkepension.

 

Læs mere om den skattefri præmie her >>>

 

10

Hvor meget kan jeg få udbetalt i efterløn?

Svar: Det afhænger bl.a. af din alder og din indtægt.

Hvor meget du kan få udbetalt i efterløn afhænger af, hvornår du er født og din indtægt, inden du overgår til efterløn. Derudover skal der ske fradrag for arbejde, du måtte have i efterlønsperioden. Der skal også ske fradrag for dine pensioner. Beskæftigelsesministeriet har lavet en efterlønsberegner, der kan give dig et fingerpeg om, hvor meget du kan få udbetalt i efterløn, når den tid kommer. 

 

Du finder efterlønsberegneren på star.dk >>>

Læs mere om efterlønssatser her >>>

Stadig i tvivl?

Hvis du har andre spørgsmål til a-kassen eller bare gerne vil have uddybet nogle af ovenstående svar, så tøv ikke med at kontakte os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig videre alle hverdage på tlf.: 3546 5200

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.